Produsele agricole din R. Moldova, fără taxe pe piața din Marea Britanie, pentru încă 5 ani

Mai multe produse agricole din R.Moldova vor ajunge pe piața britanică, fără contingente tarifare, pentru încă cinci ani. Autoritățile de la Chișinău și Londra au semnat document în acest sens, scrie deschide.md.

Protocolul prevede extinderea liberalizării comerțului cu Republica Moldova prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de 5 ani. Produsele supuse limitărilor cantitative conform Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare sunt: strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum: castraveți, dovleci, pere, caise, piersici, etc.

Potrivit autorităților, protocolul va contribui la sporirea schimburilor comerciale între cele două state, extinderea cooperării economice, precum şi va oferi noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune. Acest lucru îi va ajuta direct pe producătorii moldoveni, să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie, susțin reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Extindem pentru încă cinci ani importul de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit. O oportunitate imensă pentru agricultorii noștri! Aceasta înseamnă acces la o piață de peste 66 de milioane de consumatori. Stimați antreprenori, vă încurajez să beneficiați de această oportunitate. Iar noi suntem alături cu reforme și finanțare. Succesul vostru este prioritatea noastră” a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Continuăm să fim alături de Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse. Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. Liberalizarea tarifelor face parte dintr-un amplu pachet de măsuri pe care Marea Britanie l-a agreat cu Republica Moldova în ultimele luni. Dincolo de acest acord, sprijinul acordat de Regatul Unit se ridică la 30 de milioane de lire sterline și ajută Moldova să sprijine refugiații ucraineni, să își consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea pro-rusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția. Regatul Unit va continua să sprijine Moldova atât timp cât va fi necesar” a menționat ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine.

Inițiativa de liberalizarea a importului de produse din Republica Moldova vine din partea Regatului Unit, drept semn de solidaritate și suport pentru Republica Moldova și demonstrează angajamentul britanic privind susținerea parteneriatului strategic, extinderea cooperării între state, precum și oferă noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune.

Pe 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru 1 an. Drept urmare, aceasta va expira la 31 iulie 2024, fiind urmată de o perioadă de încă 5 ani, perioadă stabilită în protocolul semnat astăzi, 23 mai.

Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate majorări la exportul de prune – o creștere de la 45 la 495 tone; la struguri de masă – exportul s-a dublat; au fost înregistrate exporturi de mere și cireșe, care pe parcursul anilor precedenți nu se exportau către piața Marii Britanii.

Val de cutremure în România, câteva zile la rând

Un val de cutremure au avut loc marți dimineața în România. Unul a fost în Buzău, iar două seisme s-au produs tot în această dimineață, în Vrancea. Toate aceste seisme vin după un alt cutremur care a avut loc pe data de 23 februarie tot în Vrancea, scrie evz.ro.

Val de cutremure în această dimineață în Buzău și Vrancea

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că primul seism s-a produs la ora 3:21, în Vrancea, fiind un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 77.7km.

Specialiștii spun că seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km V de Focsani, 65km N de Buzău, 66km E de Sfantu-Gheorghe, 78km E de Brasov, 97km S de Bacau, 97km NE de Ploiesti, 99km SV de Barlad.

Al doilea cutremur a avut loc la ora 3:27, în Vrancea, având o magnitudine ml 2.9 și o adâncime de 74.9 km. A fost un seism de intensitate slabă.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km V de Focșani, 67km E de Sfantu-Gheorghe, 68km N de Buzau, 81km E de Brasov, 93km S de Bacau, 96km SV de Barlad.

Un alt cutremur a avut loc zona Vrancea, Buzău

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un alt cutremur a avut loc la ora 4.32 în județul Buzău. Acesta a avut magnitudinea 3,2 și s-a produs la adâncimea de 130 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focșani (48 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (70 km), Brașov (77 km), Ploiești (82 km).

De asemenea, tot pe 25 februarie 2025, la ora 04:33:00 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 118.1 km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km NV de Buzau, 51km V de Focsani, 71km SE de Sfantu-Gheorghe, 76km E de Brasov, 77km NE de Ploiesti.

Val de cutremure în România

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pe data de 23 februarie 2025 la ora 12:47:25 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 65.0km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 32km NV de Focsani, 76km SV de Barlad, 78km S de Bacau, 79km N de Buzau, 81km E de Sfantu-Gheorghe, 98km E de Brasov, informează infp.ro.

ULTIMA ORĂ! Incendiu puternic la Bălți: Patru echipaje de pompieri au intervenit la fața locului

Un incendiu de vegetație a izbucnit marți, 25 februarie, lângă Lacul Orășenesc din municipiul Bălți. La fața locului au intervenit patru echipaje de pompieri pentru a stinge focul, scrie realitatea.md.

Potrivit Inspectoraratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) flăcările au cuprins o zonă cu stufăriș. Din fericire, victime nu au fost înregistrate. Circumstanţele cazului urmează a fi stabilite ulterior.

Constituția R. Moldova, inclusă în premieră în CODEX-ul Constituțional european

Astăzi, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la evenimentul aniversar care marchează 30 de ani de la înființarea Curții Constituționale. Cu această ocazie, a fost lansată și cea de-a doua ediție a CODEX-ului Constituțional, o colecție de constituții ale statelor europene, în care, pentru prima dată, a fost inclusă și Constituția Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În discursul său, Președinta Maia Sandu a subliniat importanța acestui moment și a transmis un mesaj de felicitare Curții Constituționale:„Felicit Curtea Constituțională pentru trei decenii de activitate și le doresc judecătorilor curaj și putere de muncă în misiunea lor crucială – aceea de a apăra democrația și statul de drept.’’ 

De asemenea șefa statului a salutat includerea constituției noastre în CODEX:  „Această includere reflectă determinarea noastră de a avansa pe drumul aderării la Uniunea Europeană și al consolidării democrației. Dar știm că o democrație solidă nu se bazează doar pe legi scrise – ea trebuie protejată zilnic. Un stat de drept puternic înseamnă o justiție independentă, o luptă hotărâtă împotriva corupției și apărarea democrației de manipulare și minciuni”.

Evenimentul aniversar a reunit oficiali de rang înalt, reprezentanți ai sistemului judiciar și experți în drept constituțional din țară și din străinătate, care au discutat despre provocările și perspectivele justiției constituționale în Republica Moldova.

VOX POPULI: Produsele autohtone versus cele de import: ce aleg să pună pe masă moldovenii?
Articolul anterior
Primăria intensifică măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal
Articolul următor