Profesor de la Harvard, despre Zelenski: ,,Am studiat leadership toată viața, dar nu am mai văzut așa ceva”

Când Statele Unite s-au oferit, în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, să îl scoată în siguranță pe Volodimir Zelenski din Ucraina, liderul de stat a venit cu răspuns relativ neașteptat. „Am nevoie de muniție, nu de plimbare”, spunea el atunci, când lumea întreagă era încă în stare de șoc după cele întâmplate. Dar ce se întâmplă cu acest om, în vârstă de 44 de ani, care a reușit să mobilizeze oamenii pentru a-l urma în război? Ce îl face pe poporul ucrainean să dorească să rămână și să lupte alături de Zelenski? Ce e diferit la acest lider de stat?

Iconic": Ukraine's Zelensky As President In Old TV Show Wins Internet

Lumea își va aminti de Volodimir Zelensky la fel cum își amintește de Martin Luther King Jr și Mahatma Gandhi. Ce au în comun acești lideri?

Dr. Amy Edmondson, profesor de la Harvard Business School, a descris stilul unic al lui Zelensky în recenta sa postare pe LinkedIn:

„Sunt impresionată de exemplul pe care îl oferă președintele Zelensky. Am urmărit fiecare discurs al său. Vorbește simplu, liniștit și plin de tărie și neobosit în a prezenta adevărul. Am studiat leadershipul toată viața. Nu am văzut niciodată așa ceva”.

Există un fir comun între ceea ce vedem în Zelensky și alți lideri cu o bază enormă de urmăritori la nivel mondial. Dacă ne gândim la liderii care au militat în trecut pentru libertate și pentru drepturile omului, nu putem să nu ne amintim de Martin Luther King Jr, Mahatma Gandhi.

Curajul

Acești lideri de care aminteam mai sus, cum este și Volodimir Zelenski, au avut curajul să intre într-o luptă în care nimeni nu ar fi îndrăznit. Alături de oamenii lor, acești lideri conduc din prima linie, chiar și atunci când își dau seama că viața lor ar putea fi costul final al întregii operațiuni.

Autenticitatea

Liderii pe care îi admirăm au o autenticitate cât se poate de reală. Sunt vulnerabili și vorbesc deschis despre greșelile, grijile și visele lor. Poate cel mai faimos este discursul „I Have A Dream” (n.red. „Am un vis”) al lui Martin Luther King. În cuvântarea sa, acesta a adus în atenție problemele simple, de zi cu zi, cu care se confruntau afro-americanii, militând în mod pașnic pentru drepturile civile ale acestora. Discursul, ținut pe treptele Monumentului Lincoln în timpul Marșului asupra Washingtonului pentru Libertate și locuri de muncă, a fost un moment definitoriu în Mișcarea pentru Drepturile Civile ale Afroamericanilor.

Așadar, liderii nu se ascund în spatele unui văl sintetic de negare sau neadevăruri. Sunt onești și receptivi, în ciuda consecințelor.

Limbajul simplu

Discursurile lui Zelensky sunt simple, clare, impunătoarea și emoționante totodată. Cuvântările sale sunt atât de distincte față de ce vedem în mod firesc la un lider de stat, încât acestea nu pot fi trecute cu vederea. Nu putem să nu ne amintim de discursul emoționat pe care l-a susținut în fața Parlamentului European, care i-a adus ropote de aplauze.

„Nu folosi un cuvânt de zece dolari atunci când un cuvânt de 25 de cenți este suficient”. Acest sfat îl primesc, în general scriitorii. Practic, dacă un discurs este prea complicat și se regăsesc în el cuvinte pompoase, oamenii se pierd.

Dacă ar fi, însă să analizăm fraze care au rămas celebre în istorie, avem să aflăm că acestea sunt simple, spuse într-o formă inteligibilă. În mod ironic, cele mai multe dintre acestea au fost concepute pe loc:

Încrederea

Când un lider este de încredere și te poți baza pe el, oamenii se simt văzuți și, mai ales, susținuți. Jacinda Arden, premierul din Noua Zeelandă a fost întreruptă de fiica sa în timp ce făcea un live pentru întreaga țară, chiar din propria sa casă. Oamenii erau speriați, agitați în învălmășeala creată de pandemie, în 2021.

Lecțiile pe care le vedem în stilul profund de conducere al lui Zelensky pot fi găsite la alți lideri care s-au evidențiat în trecut. Pentru cei care studiază leadershipul, exemplu de leadership marca Volodimir Zelensky va fi folosit, cu siguranță ca exemplu pentru generațiile viitoare.

sursa: www.wall-street.ro

Tupeu rusesc: După ce Moscova a lăsat Transnistria fără gaz, Zaharova acuză Chișinăul pentru criza energetică din regiune

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, acuză Chișinăul că a blocat livrările de energie electrică către Transnistria și vorbește despre practici „neo-naziste” ale autorităților din Republica Moldova. Chișinăul a arătat însă în repetate rânduri că s-a oferit să ajute Tiraspolul după ce Gazprom a tăiat gazele, însă autoritățile din Transnistria au refuzat orice ajutor. Între timp, sute de mii de oameni îngheață de frig în case, după ce livrările de gaze rusești către Transnistria au încetat la începutul anului, scrie digi24.ro.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat la radio Sputnik că blocarea de către Moldova a livrărilor de energie electrică către Transnistria este o batjocură la adresa locuitorilor din stânga Nistrului. „Acest lucru se întâmplă cu întregul set de instrumente neo-naziste, atunci când intimidarea și hărțuirea încep pe baza naționalității, a factorilor socio-culturali. Se utilizează întregul arsenal, întreaga trusă de instrumente, deoarece vorbim despre o aplicare absolut nelimitată, permisivă a întregii game a ceea ce ar fi trebuit să se scufunde în uitare. De la hărțuirea bazată pe limbaj până la deconectarea de la resursele vitale. Aceasta este bătaie de joc în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Maria Zaharova la radio Sputnik, potrivit agenției TASS. Agenția de presă de stat rusă TASS mai scrie că livrările de gaze către Moldova au fost sistate la începutul lunii ianuarie, ca urmare a interzicerii tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și a refuzului Chișinăului de a plăti o datorie pentru combustibilul consumat, pe care Rusia o estimează la 709 milioane de dolari.

Liderul de la Tiraspol acuză Chișinăul că minte

Declarațiile Mariei Zaharova sunt în concordanță cu ale autorităților de la Tiraspol, care a aruncat vina pentru criza energetică tot pe Republica Moldova. Autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat că autoritățile de la Chișinău și-au oferit sprijinul pentru regiunea transnistreană, în contextul crizei energetice provocate de sistarea livrărilor de gaze naturale din Rusia. „Este acum o informație potrivit căreia Moldova ar vrea să ne ajute și noi refuzăm. Este o minciună, nicio propunere către președintele regiunii transnistrene din partea Moldovei sau altor țări nu au fost. Să ne arate măcar o scrisoare unde mi s-au adresat cu propunerea de a ne oferi ajutor”, a spus Vadim Krasnoselski într-un mesaj video pe Telegram, potrivit TV8.md.

Chișinăul s-a oferit să ajute

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău l-a contrazis însă pe liderul separatist transnistrean și a prezentat la postul de televiziune moldovenesc TV8 un document oficial prin care Chișinăul a înștiințat Tiraspolul, mai precis pe ministrul de externe din Transnistria, Vitalie Ignatiev, despre disponibilitatea de a ajuta regiunea. „Este o scrisoare în limba rusă emisă pe data de 11 decembrie. Prin scrisoare, Chișinăul se adresează Tiraspolului și amabil îi vorbește despre căutarea de soluții comune pentru oamenii de pe malul stâng și drept, inclusiv cooperarea cu partenerii internaționali. A fost și un răspuns la această scrisoare peste câteva zile, pe data de 16 decembrie pe mai multe pagini, semnată de domnul Ignatiev, unde se spune printre altele despre amestecul în treburile interne… cu alte cuvinte, se refuză orice colaborare. O scrisoare prin care se oferă ajutor a fost ridiculizată, cu alte cuvinte”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, potrivit sursei citate. De asemenea, la începutul acestui an, companiile moldovenești Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ajute Tiraspoltransgaz să cumpere gaze de pe orice platformă europeană, pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice. Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că Tiraspoltransgaz a refuzat însă ajutorul Chișinăului. Într-un răspuns trimis pe 2 ianuarie, autoritățile transnistrene au respins oferta, susținând că aceasta ar implica achiziționarea de gaze la prețuri „mai mari și instabile”. Tiraspolul a mai declarat că se așteaptă ca Gazprom să reia livrările de gaze conform contractului care expiră în 2026, potrivit agenției de presă IPN.md. 

Sute de mii de oameni din Transnistria se confruntă cu o iarnă grea, fără încălzire, după ce regiunea a rămas fără gazele furnizate de Gazprom. Transnistria primea gaz rusesc via Ucraina de decenii, folosindu-l pentru a genera electricitate din care o parte era apoi vândută restului Republicii Moldova, care îşi asigura astfel 80% din consum. 72.000 de gospodării au rămas fără gaze, iar 1.500 de blocuri de locuit nu au încălzire şi apă caldă din cauza încetării livrărilor de la Gazprom, conform autorităţilor locale. Centrala de la Cuciurgan a trecut la producţia de curent electric pe bază de cărbune, însă, începând cu 3 ianuarie au loc zilnic deconectări „în evantai” din cauză că producţia este depăşită de consumul de energie electrică.

O femeie a zăcut moartă trei zile în toaleta unui restaurant, în timp ce oamenii oamenii mâncau și beau

Trupul unei femei de 47 de ani a zăcut timp de trei zile în toaleta pentru persoane cu handicap a unui restaurant din Anglia, acolo unde a murit. Fiica îndurerată se întreabă cum e posibil ca nimeni să nu fi sesizat că înăuntru se afla o persoană, scrie adevarul.ro.

Sabrina Marlynn Lyttle a fost găsită moartă în toaleta pentru persoane cu dizabilități a unui local din Blackpool, Lancs, a povestit, potrivit Daily Mail Online, Jade Casey, 27 de ani, fiica femeii.

Tînăra și bunica sa – mama victimei –  sunt intrigate că, timp de trei zile, nimeni din restaurant nu și-a dat seama că femeia era înăuntru.

„Poliția ne-a spus că unii clienți se plângeau că nu pot intra în toaletă, dar au presupus că s-a întâmplat ceva cu încuietoarea. (…) Au găsit-o sâmbătă dimineața. Ar fi putut fi găsită mai devreme, ar fi trebuit să facă verificările obișnuite la toaletă” a declarat Jade.

„S-ar putea să se fi zbătut”

Fiica s-a declaratfurioasă că nimeni nu s-a deranjat să verifice ce s-a întâmplat atunci când clienții au constatat că ușa e blocată:

„Știu că era moartă, dar e vorba de faptul că era acolo în timp ce oamenii mâncau și beau. (…) S-ar putea să se fi zbătut și să fi avut nevoie de ajutor, iar apoi ar fi putut fi salvată”.

Femeia e fusese eliberată din închisoare cu o zi înainte

Jate, care a vizionat imaginile de pe camerele de supraveghere, spune că mama sa a intra în restaurant pe 28 noiembrie, anul trecut, apoi a mers în toaleta pentru persoane cu handicap.

Nu se știe de ce femeia a intrat în clădire, dar fiica sa bănuiește că pentru a se încălzi, deoarece fusese eliberată din închisoare cu o zi înainte și nu avea unde să locuiască.

 „A suferit de dependență și din cauza lipsei de adăpost în ultimii 25 de ani, dar a fost o persoană foarte drăguță. Era amuzantă și amabilă”, a mărturisit fiica.

 La fața locului nu au fost găsite droguri. Poliția a precizat că moartea nu este tratată ca fiind suspectă.

16 gospodării din mediul rural, susținute financiar în cadrul unui program de eficiență energetică

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță începerea procesului de alocare a stimulentelor financiare pentru primele 16 case individuale care au fost selectate în cadrul Produsului de finanțare „Eficiența Energetică a caselor individuale din gospodării rurale cu grad de vulnerabilitate energetică extremă”, decizia cu privire la finanțarea măsurilor de eficiență energetică fiind aprobată de membrii Comitetului de finanțare și risc al CNED, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceste gospodării au beneficiat de rapoarte de audit energetic, care le-au permis să solicite finanțarea lucrărilor de eficiență energetică prin Programul FEERM. Suportul financiar acordat de CNED constituie 95% din valoarea totală eligibilă a investiției, iar contribuția beneficiarului reprezentă 5%. Rapoartele de audit energetic au fost elaborate cu sprijinul GIZ Moldova, în cadrul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile în Republica Moldova (E4M)”.Valoarea totală a stimulentelor financiare alocate este de circa 5,7 milioane lei, iar aceasta include:

  • 3 milione lei sub formă de granturi din bugetul FEERM2.7 milioane lei alocații financiare din fondul de reducere a vulnerabilității energetice 

  • Cu ajutorul acestor surse financiare, beneficiarii vor putea implementa soluții eficiente pentru îmbunătățirea performanței energetice a locuințelor lor. Printre măsurile incluse se numără instalarea centralelor termice pe bază de biocombustibili solizi, izolația termică a pereților exteriori, acoperișului și subsolului locuinței, dar și modernizarea sau instalarea unui sistem de încălzire a apei menajere. De asemenea, vor putea îmbunătăți sau moderniza sistemul de iluminat, înlocuind ușile și ferestrele exterioare și, totodată, moderniza sistemele de încălzire, contribuind astfel la creșterea confortului și reducerii consumului energetic anual cu până la 50%, în dependență de lucrările selectate.Ca urmare a aprobării de către Comitetul de finanțare și risc (CFR) a măsurilor de eficiență energetică ce urmează a fi finanțate, vor fi semnate contracte de finanțare cu primii beneficiari și lansată licitația de contractare a lucrărilor de construcții.În urma aprobării măsurilor de eficiență energetică de către Comitetul de Finanțare și Risc (CFR), urmează semnarea contractelor de finanțare cu primii beneficiari și inițierea licitației pentru contractarea lucrărilor de construcții. Această inițiativă vine ca un sprijin substanțial pentru persoanele și familiile care se confruntă cu condiții de viață dificile în zonele rurale, având în vedere impactul extrem al sărăciei energetice asupra sănătății și bunăstării lor. Scopul acestei alocări este de a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor, reducând costurile energetice și contribuind la crearea unor condiții mai bune pentru traiul cotidian al beneficiarilor.Este o prioritate pentru CNED ca aceste sprijinuri financiare să aducă îmbunătățiri reale și vizibile, creând astfel premisele unei vieți mai bune și mai sustenabile pentru cetățenii vulnerabili.Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial (FEERM) este un program național, cu un buget de 1,4 miliarde de lei, destinat finanțări proiectelor de reabilitare energetică a locuințelor din Republica Moldova. Programul susține atât blocurile multietajate, cât și gospodăriile individuale, vizând îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de carbon din sectorul energetic.Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.

    UE anunţă al patrulea set de sancţiuni împotriva Kremlinului. Ursula von der Leyen: „Măsurile vor izola şi mai mult Rusia. Va fi exclusă din FMI și Banca Mondială”
    Articolul anterior
    Unde se angajează refugiații ucraineni în România și ce salarii primesc
    Articolul următor