Programul vizitei în R.Moldova a președintelui Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa

Administrația Prezidențială de la Chișinău vine cu detalii privind vizita oficială în R.Moldova a președintelui Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa. Oficialul se va afla la Chișinău în zilele de 30-31 octombrie, la invitația președintelui Maia Sandu.

În prima parte a zilei de luni, Rebelo de Sousa va fi întâmpinat cu onoruri militare la Președinția Republicii Moldova, după care va avea întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și cu membrii delegațiilor. Ulterior, cei doi șefi de stat vor susține o conferință de presă comună.

Pe parcursul zilei, președintele portughez se va întâlni cu președintele Parlamentului, Igor Grosu și cu prim-ministrul Dorin Recean și va depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

În ziua de marți, Președintele Rebelo de Sousa va avea discuții cu studenții Facultății de Drept și ai Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative ai Universității de Stat din Moldova. De asemenea, Președintele Maia Sandu și omologul său portughez vor participa la un forum organizat de Agenția de Investiții în cadrul căruia companiilor portugheze prezente în regiune li se vor prezenta oportunitățile din Moldova. În marja evenimentului va avea loc și ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între agențiile de investiții din ambele țări.

Programul vizitei:

Luni, 30 octombrie

11.00-11.15 – Ceremonia oficială de întâmpinare a Președintelui Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa (Președinția Republicii Moldova).

12.25-12.55 – Declarații de presă ale președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa (Holul Președinției)

13.50-13.55 – Depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt de către Președintele Marcelo Rebelo de Sousa

Marți, 31 octombrie

11.30-12.30 Forumul oamenilor de afaceri  (Artcor)

Maia Sandu la Ziua Națională a Vinului: „Fiecare pahar de vin moldovenesc spune o poveste”

Președintele Maia Sandu a fost prezentă aseară la Ziua Națională a Vinului organizată în Piața Marii Adunări Naționale, eveniment ce se desfășoară în zilele de 5-6 octombrie, informează unica.md.

”Vinul moldovenesc are rădăcini adânci în tradițiile noastre străvechi. Vinul nostru a trecut prin suișuri și coborâșuri și astăzi trăiește o adevărată renaștere. Am văzut asta azi, de Ziua Națională a Vinului, în Piața Marii Adunări Naționale, unde vinificatori din toate colțurile țării ne-au arătat diversitatea și standardele înalte care ne poziționează ferm pe harta internațională a vinurilor de calitate.

Fiecare pahar de vin moldovenesc spune o poveste – o poveste a pasiunii și a curajului. Acest curaj ne-a adus aici și ne va duce mai departe, pe tot mai multe piețe internaționale.”, scrie prețedintele într-o postare.

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

În anul 2023, Moldova a exportat în total 10 milioane 449,2 mii decalitri de vinuri liniștite și 296,8 mii decalitri de vinuri spumante (tip „Champagne”), scrie noi.md.

Astfel de date au fost prezentate de Biroul Național de Statistică în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a Vinului pe 5-6 octombrie, transmite Noi.md Potrivit BNS, primii cinci mari cumpărători de vinuri liniștite moldovenești la sfîrșitul anului trecut au fost Belarus – 3 milioane 464,6 mii dal, Georgia – 1 milion 778,1 mii dal, România – 1 milion 269,2 mii dal, Cehia – 582,5 mii dal, Polonia – 482,6 mii dal. Totodată, primii cinci mari cumpărători de vinuri spumante (tip „Champagne”) moldovenești în 2023 sînt: România – 82,8 mii dal, SUA – 51,5 mii dal, Germania – 28 mii dal, Turcia – 27,2 mii dal, Belarus – 13,2 mii dal.

Informații detaliate despre cultura vinului moldovenesc puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un străin, în vârstă de 60 ani a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Conform procedurilor persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea națională a țării noastre.Operațiunea de îndepărtare a străinului a fost organizată de către ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfăşurat, desfăşoară ori în privinţa acesteia există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

Dezastru în Fâșia Gaza! Oamenii fură mâncare din depozitele cu ajutoare. ONU avertizează: Ordinea civilă se prăbușește
Articolul anterior
Valera, protagonistul celebru din spotul lui Viorel Mardare, vrea să devină primar de Grătiești
Articolul următor