Ministerul Apărării ar urma să fie redenumit în Ministerul Apărării Naționale. Acest lucru este prevăzut în proiectul de modificare a Legii cu privire la apărarea națională, elaborat de autorități și propus spre consultări publice.

Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Apărării, noul concept „Ministerul Apărării Naționale” a fost inspirat de la dezideratul că apărarea națională constituie cauza întregii națiuni. În acest context, denumirea instituției apărării trebuie sa reflecte expres aceasta, transmite deschide.md.
„Ținem să menționăm că însuși potrivit dicționarelor de specialitate, «apărarea» este o formă de bază a acțiunilor de luptă, iar «apărarea națională» constituie conceptul politic de bază al unei doctrine militare cu caracter defensiv, ansamblul măsurilor și acțiunilor politice, economice, militare întreprinse în scopul de a apăra independența națională, suveranitatea și integritatea teritorială a statului”, se arată în document.
Totodată, proiectul de modificare a Legii cu privire la apărarea națională prevede definirea clară a Ministerul Apărării Naționale ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale care organizează, conduce, coordonează şi desfăşoară, potrivit legii, activităţile în domeniul apărării naționale și securității militare.
La fel, documentul prevede clarificarea structurii ministerului, dar și atribuțiilor acestuia.
În acest sens, Ministerul Apărării Naționale va fi responsabil pentru asigurarea securității militare a statului, „dictată de lipsa definirii exhaustive a sistemului de asigurare a securităţii naţionale, rolului şi misiunilor instituţiilor în acest sens”.
„Aceasta se pornește și de la premiza că la formarea şi la realizarea politicii de asigurare a securităţii naţionale Ministerul Apărării Naționale este unica instituție care are capacitate și bază legală pentru a asigura «securitatea militară» a statului ca parte componentă a securității naționale. Aceste aspecte la moment, ca urmare a multiplelor intervenții legislative, sunt reglementate vag, motiv pentru care necesită o abordare corespunzătoare la nivel de lege, transpusă în legislația din domeniu”, precizează autoritățile.