Propagandiștii ruși îl presează pe generalul supranumit ”Armaghedon” să vină cu victorii după retragerea din Herson

Principalii propagandiști ruși ai Kremlinului își exprimă din ce în ce mai mult nemulțumirea în mod public față de decizia retragerii trupelor ruse din Herson și pun tot mai multă presiune pe comandantul trupelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, căruia îi cer rezultate și victorii care să demonstreze că respectiva retragere a fost o decizie justă, informează DIGI 24.

„Așteptăm de la tine rezultate geniale și mă rog pentru tine, mă rog zilnic”, a declarat Margarita Simonian, redactora-șefă a postului rus RT TV, în cadrul unei emisiuni televizate. Vladlen Tatarski, un blogger rus cu peste jumătate de milion de urmăritori pe canalul Telegram și-a exprimat recent furia online, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul eliberat.

Tatarski s-a întrebat de ce forțele militare ale Moscovei nu au reușit să-l ucidă pe Zelenski cu acel prilej. „Pentru ce ne vărsăm sângele? Cum de a putut Zelenski să intre atât de degajat în Herson”, a spus bloggerul rus.

Aleksandr Dughin: Herson e ultima bucată de teritoriu ucrainean pe care Rusia își permite să o mai piardă

Naționalistul Aleksandr Dughin, cunoscut și ca ideologul lui Putin, a declarat că Hersonul reprezintă ultima bucată de teritoriu ucrainean pe care Rusia își permite să o mai piardă. „Limita a fost atinsă”, a spus Dughin.

Vladimir Soloviov, propagandistul ultra-naționalist al Kremlinului, renumit pentru dezbaterile sale politice și care a cerut inclusiv bombardarea României, i-a cerut lui Surovikin să ducă la bun sfârșit distrugerea totală a infrastructurii energetice a Ucrainei.

Cum a ajuns Surovikin să fie supranumit „generalul Armaghedon”

Serghei Surovikin, un veteran al războaielor din Cecenia și Siria, a fost pus în luna octombrie la comanda trupelor ruse din Ucraina. El a fost deja acuzat că pune în aplicare, în Ucraina, rețeta sângeroasă „războiului total”, aplicată cu cruzime în special în Siria în ultimii ani și care i-a adus porecla de „generalul Armaghedon”.

Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015. El a fost până acum şeful grupării de forţe „Sud” din Ucraina și s-a aflat la comanda trupelor ruse din Siria în perioada 2017-2020.

„Generalul Armaghedon” a ieșit în evidență, în cariera sa, prin acte de cruzime îndreptate cu precădere asupra civililor neînarmați. Conform Politico, Surovikin s-a remarcat de timpuriu, când a fost închis (și eliberat ulterior fără a fi pus oficial sub acuzare) după ce militarii din subordinea sa au ucis trei protestatari în Moscova, în timpul loviturii de stat eșuate din 1991 împotriva fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

După ce a luptat în al doilea război cecen, Surovikin a ieșit în evidență în mod special în războiul civil din Siria, unde Moscova a intervenit pentru a sprijini militar regimul dictatorului Bashar al-Assad.

Deputații au purtat astăzi panglici portocalii în piept

Astăzi, pe mesele deputaților au fost prezente mai multe stegulețe portocalii, iar o parte din aleșii poporului au purtat în piept o panglică de aceeași culoare. În spatele acestor simboluri stă o campanie de informare despre violența de gen, la care s-au alăturat mai multe instituții de stat, organizații internaționale, misiuni diplomatice și societatea civilă, scrie diez.md.

Campania se numește „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Potrivit Națiunilor Unite, în Republica Moldova, campania „16 Zile de Activism” este organizată de 23 de ani, iar culoarea ei simbolizează un viitor luminos, fără violență. Campania are și un hashtag: #NICIOSCUZĂ.

În cadrul ședinței plenare, deputata Doina Gherman a oferit mai multe detalii despre cazurile de violență și femicid înregistrate în Republica Moldova.

În 2023, la nivel mondial, 51 100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.

Aprobat: Avertismente șoferilor pentru încălcările care nu pun în pericol siguranța participanților la trafic

Șoferii care vor comite încălcări care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. Un PROIECT de modificare a Codului contravențional a fost votat în a doua lectură de 61 de deputați, scrie tvrmoldova.md.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ două condiții. Mai exact, este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea aceleiași contravenții. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare; conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect; nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic ale căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Modificările legislative au fost propuse de Ministerul Afacerilor Interne și vor intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Atac asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsc

În această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a punctelor de trecere a frontierei Briceni, Ocnița, Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „ Grimăncăuți -Vașkivțî”, „Bârnova-Voșcovo”, „Otaci-Moghilev-Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri care s-au produs pe teritoriul Ucrainei, informează Poliția de frontieră, scrie jurnal.md.

Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul.

În context, autoritățile de frontieră precizează că de la ora 08:05, PTF Otaci și PTF Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul UA.

La 09:20, acestea și-au reluat activitatea.

Vladimir Zelenski a cerut din nou acceptarea Ucrainei în NATO
Articolul anterior
Mesajul în limba română publicat de Emmanuel Macron aproape de miezul nopții
Articolul următor