Proteste ample în Kazahstan, la minus 30 de grade, contra președintelui Tokayev

După învestirea președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, în urmă realegerii sale recente, în Astana au început sâmbătă protestele. Oamenii au ieșit în stradă, în ciuda gerului de 30 de grade, anunță Russian Free Press.

протесты в казахстане, протесты в астане, астана протесты, протесты в астане

Zeci de persoane au fost reținute, scrie presă locală. Internetul și comunicațiile mobile au devenit indisponibile în Astana. Conexiunea a fost restabilită după ora 20:00, dar se pare că internetul este intermitent.

Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri cu rețineri în apropierea teritoriului fostului centru comercial și de divertisment MEGA, unde un grup de persoane a încercat să mărșăluiască spre centru.

Presă sugerează că au fost reținuți susținători ai omului de afaceri Marat Abiyev, care este fondatorul proiectului „Arhitecții viitorului”. Potrivit Vlast , poliția orașului nu a răspuns încă la întrebările privind motivele reținerii și numărul de reținuți. În primăvară, susținătorii lui Abiyev au încercat să ajungă la Astana, dar autobuzele cu ei au fost blocate în diferite regiuni.

În urmă cu câteva zile, invitații din principala emisiune de dezbateri de la Russia 1, moderată de Vladimir Soloviov, au anunțat că trebuie luată în calcul și o eventuală „operațiune specială” a Rusiei în Kazahstan. Soloviov, unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului, le-a dat dreptate.

„Să ne concentrăm asupra faptului că următoarea problema va fi Kazahstanul. Pentru că o mișcare nazistă similară precum cea din Ucraina este pe cale să apară”, a declarat unul dintre invitați.

„Și avem cea mai lungă granița cu Kazahstanul”, a completat un alt invitat.

Soloviov a ținut să adauge aprobator: „Și sunt o mulțime de cetățeni ruși acolo”.

„De asemenea, combustibilii nucleari pentru Rosatom sunt acolo”, a mai spus invitatul.

Solovion a ținut să îl aprobe din nou: „Desigur”.

Dezbaterea a fost remarcată de unul dintre înalții oficiali de la Kiev, care a ținut să avertizeze Astana: „Atenție Kazahstan, au spus că tu ești următoarea”.

Președintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev, proaspăt reales, a anunțat în septembrie că Kazahstanul le va acorda protecție rușilor care fug în această țară de mobilizarea militară.

”În ultimele zile, mulți oameni vin la noi, din Rusia. Majoritatea sunt obligați să plece din cauza unei situații fără ieșire”, a declarat Kasim-Jomart Tokaiev, potrivit agențiilor ruse de presă.

”Trebuie să ne ocupăm de ei, să le asigurăm securitatea”, a mai spus președintele.

De asemenea, Kazahstanul a ținut să anunțe tot atunci că nu va recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei.

„În privința desfășurării referendumurilor (…), Kazahstanul pornește de la principiul integrității teritoriale a statelor, echivalentă lor suverană și coexistența lor pașnică”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE kazah Aibek Smadiarov.

Președintele kazah Kassim-Jomart Tokaev a făcut apel în mod repetat la soluționarea conflictului ucrainean în conformitate cu carta Națiunilor Unite.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a furniza întreagă asistență posibilă pentru stabilirea unui dialog politic”, a adăugat Smadiarov.

„În același timp, țară noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional și global reprezintă cel mai important obiectiv”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al MAE kazah.

sursa

Moldova va avea acces la fonduri europene pentru implementarea proiectelor în domeniul ocupării forței de muncă și inovațiilor sociale

Moldova va avea acces la fonduri europene pentru implementarea proiectelor în domeniul ocupării forței de muncă și inovațiilor sociale. După cum informează INFOTAG, Parlamentul a ratificat joi un acord cu UE privind participarea Republicii Moldova la componenta „Ocuparea forței de muncă și inovații sociale” (EaSI) a Fondului Social European Plus (FSE+), informează Infotag.


Componenta Fondului, la care va participa Moldova, se referă la crearea unui număr maxim de locuri de muncă, asigurarea protecției sociale, combaterea excluziunii sociale și a sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Bugetul prevăzut pentru această componentă se ridică la 762 milioane de euro și este prevăzut pentru perioada 2021-2027. Astfel, persoanele juridice din Republica Moldova vor putea depune proiecte pentru finanțare, care vor fi convenite în cadrul negocierilor directe cu Comisia Europeană.

Fondul Social European Plus este instrumentul UE pentru investiții în capitalul uman pentru perioada 2021-2027. Acesta are un buget total de 99,3 miliarde de euro. Moldova participă și la alte instrumente europene de finanțare – Vama, FISCALIS, LIFE.

Guvernul Coreei a donat trei milioane de dolari pentru sprijinirea programelor UNICEF dedicate copiiilor moldoveni și ucraineni

Guvernul Coreei a oferit trei milioane de dolari Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) pentru a îmbunătăți accesul la servicii de protecție, educație și sănătate pentru copiii și familiile aflate în situații de dificultate în Moldova, inclusiv refugiații ucraineni, informează unica.md cu referire la un comunicat al UNICEF Moldova.

„UNICEF mulțumește poporului coreean pentru contribuția semnificativă în crearea unui viitor mai bun pentru copiii moldoveni și ucraineni, care se confruntă cu urmările războiului, crizei refugiaților și pandemiei, cum ar fi violența, strămutarea și sărăcia extremă. Acest sprijin financiar va permite UNICEF să continue intervențiile sale în promovarea coeziunii sociale și îmbunătățirea vieții copiilor în comunitățile lor”, a spus Maha Damaj, Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova.

Contribuția Coreei va ajuta UNICEF să continue programele privind asigurarea serviciilor medicale gratuite, precum și serviciile de intervenție timpurie pentru copiii și îngrijitorii lor, care au fugit din calea războiului din Ucraina. De asemenea, aceste servicii vor fi îmbunătățite și pentru copiii moldoveni afectați de sărăcie sau dizabilități. Mai mult, UNICEF își va intensifica eforturile pentru identificarea copiilor refugiați neînsoțiți și separați de familiile lor, dar și pentru a-i proteja de violență și abuz, inclusiv violența bazată pe gen. Intervenția de protecție a copilului se va concentra și pe prevenirea separării copiilor, sprijinirea familiilor vulnerabile, copiilor cu dizabilități și celor în conflict cu legea. O altă prioritate a programelor în protecția copilului este de a consolida capacitățile asistenților sociali și de protecție a copilului pentru a oferi servicii esențiale atât refugiaților, cât și copiilor moldoveni. În domeniul educației, UNICEF va canaliza sprijinul Coreei pentru a oferi instruire în domeniul STEAM tinerilor moldoveni și refugiați. Acest program are scopul de a echipa tinerii cu abilitățile necesare pentru a urma cariere sau dezvolta afaceri sociale în domeniile STEAM.

Excelența Sa Kim Hyung-Tae, Ambasadorul Republicii Coreea în Ucraina și Republica Moldova, a subliniat importanța protejării copiilor de consecințele negative ale războiului și a spus: „În niciun caz copiii nu trebuie lăsați fără protecție și privați de copilăria lor. Suntem încrezători că oferind acest sprijin partenerului nostru de lungă durată, UNICEF, vom contribui la furnizarea de sprijin esențial și protecție copiilor refugiați ucraineni și copiilor moldoveni, care se află într-o situație vulnerabilă, făcându-i mai rezilienți în fața provocărilor continue”.

De la începutul războiului, aproximativ 120 000 de ucraineni au găsit siguranță în Moldova, inclusiv mai mult de 52 000 de copii. Din 2022, specialiștii în protecția copilului, sprijiniți de UNICEF, au identificat mai mult de 900 de copii neînsoțiți sau separați la graniță, asigurându-se că aceștia au acces la servicii de protecție, sănătate și educație. Mai mult, UNICEF a sprijinit sistemul de sănătate din Moldova pentru a oferi servicii medicale gratuite pentru mamele refugiate și copiii lor.

Îmbrânceli în Parlament între deputații suspendați de la ședințele Legislativului și angajați ai Serviciului de Pază și Protecție de Stat

Şedinţa de astăzi a Parlamentului de la Chisinau a început cu scandal. Cei şapte deputaţi neafiliaţi, apropiaţi ai condamnatului fugar Ilan Şor, au încercat din nou să intre cu forţa în sala de şedinţe. Deputații despre care se știe că merg periodic la Kremlin, sunt nemulţumiţi pentru că li s-a interzis participalea la cinci şedinţe în plen. Ei au cerut intervenţia poliţiei, scrie TVRMoldova.

Este a treia şedinţă a Parlamentului la care deputaţii neafiliaţi nu au avut acces. E o sancțiune pentru că la o ședință au blocat tribuna centrală şi au perturbat activitatea parlamentului.

Cei vizati cer anularea deciziei prin care le-a fost interzisă participarea la şedinţe.

VASILE BOLEA deputat neafiliat: „Astăzi, noi am depus cererea prealabilă la Parlament cu indicarea tuturor argumentelor privind ilegalitatea hotărârii Parlamentului emisă acum două săptămâni. Hotărârea Parlamentului prin care ni se interzice nouă să venim la cinci şedinţe, astăzi este suspendată din drept. Până la soluţionarea ei în instanţa de judecată”.

MARINA TAUBER deputat neafiliat: „Am rugat cât mai repede să vină poliţia pentru că noi vrem să participăm la şedinţă şi avem tot dreptul.  Dacă cei de la SPPS nu cunosc legea şi nu vor să asculte de un deputat ne pare foarte rău, dar suntem nevoiţi să depunem plângerile respective”,

În timp ce preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, făcea declaraţii de presă, deputaţii neafiliați au scandat mesaje împotriva majorităţii Parlamentare. 

Îmbrâncelile între ei şi angajaţii Serviciului de Pază au început în momentul în care preşedintele Parlamentului a încercat să intre în sala de şedinţe.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Nu, ce să vă spun, asta este tot ce pot ei face. Au venit cu agenda de la Kremlin şi o pun în aplicare, nimic mai mult”,

Parlamentarii Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi au fost sancţionaţi după ce, in urmă cu două săptămâni au blocat, pentru câteva ore, tribuna Parlamentului și au împiedicat desfășurarea ședinței. Deputaţii au fost sancţionaţi și financiar.

Lionel Messi ține Argentina în viață la Campionatul Mondial de Fotbal
Articolul anterior
Fiul lui Ramzan Kadyrov, în vârstă de 15 ani, poartă un ceas de un milion și jumătate de dolari
Articolul următor