Proteste de amploare în Georgia! În fața Parlamentului au fost aruncate cocktail-uri Molotov

Poliția din Georgia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatari marți în centrul capitalei Tbilisi, după ce parlamentul a anunțat că sprijină un proiect de lege privind „agenți străini”, despre care criticii spun că reprezintă o trecere la autoritarism în statul din Caucazul de Sud, transmite Reuters, citat de digi24.ro.

Proiectul, susținut de partidul de la guvernare „Visul Georgian”, prevede obligația ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din afara țării să se înregistreze drept „agenți străini”, în caz contrar urmând să fie aspru amendate. Criticii actului normativ spun că este o reminiscență a unei legi rusești din 2012 care a fost folosită de atunci pentru a suprima disidența.

Televiziunea georgiană a arătat protestatari furioși care manifestează în fața poliției înarmate cu scuturi și care a folosit gaze lacrimogene. Televiziunea locală a spus că poliția a folosit și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Anterior, legea a trecut fără probleme de prima citire a parlamentului, potrivit informațiilor din presa georgiană. Unii protestatari s-au adunat în fața clădirii parlamentului purtând steaguri cu UE și SUA, strigând: „Nu, legii rusești”. Premierul georgian, Giorgi Garibașvili, și-a reafirmat, anterior marți, la Berlin, sprijinul pentru acest proiect de lege, spunând că prevederile propuse în privința agenților străini se conformează cu „standardele europene și globale”. „Viitorul țării noastre nu aparține și nu va aparține agenților străini și slujitorilor țărilor străine”, a mai spus acesta.

Bătaie în parlament Partidul de la guvernare, care spune că vrea ca Georgia să se alăture Uniunii Europene, a acuzat criticii proiectului că se opun Bisericii Ortodoxe Georgiene, una dintre cele mai respectate și influente instituții din țară. Luni, o ședință a unei comisii care a discutat legea s-a sfârșit printr-o bătaie fizică în parlament. În aceasta, președintele comisiei de afaceri juridice părea că îl lovește pe liderul Mișcării Naționale Unite a opoziției, care se împotrivește proiectului.

Președintele Salome Zurabișvili, care a fost aleasă din postura de candidat al „Visului Georgian”, a spus că se va opune proiectului, despre care afirmă că pune în pericol speranțele Georgiei de a accede la UE. Parlamentul, în schimb, poate trece peste acest veto. Mai bine de 60 de organizații ale societății civile și publicații media au spus că nu se vor conforma cu prevederile respective, dacă devin lege. Guvernul georgian a fost criticat de observatori în ultimii ani, aceștia spunând că statul alunecă spre autoritarism. În iunie, UE a refuzat să acorde statutul de candidat Georgiei pentru a deveni membru alături de Moldova și Ucraina, motivul fiind stagnarea reformelor politice și judiciare.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Incendiu la Ministerul de Interne de la Moscova
Articolul anterior
Două avioane militare s-au ciocnit în zbor, deasupra Romei. Una dintre aeronave s-a prăbușit într-un cartier rezidențial
Articolul următor