Proteste masive în Uzbekistan. Dictatorul s-a speriat și renunță la planurile sale

Uzbekistanul a declarat sâmbătă starea de urgență timp de o luna în republica autonomă Karakalpakstan, zguduită de o rară demonstrație antiguvernamentală care l-a determinat pe președintele Savkat Mirzoiev să renunțe la o propunere de amendament constituțional, transmite AFP, citată de Agerpres.

Există informații despre răniți și morți în Uzbekistan

În Uzbekistan a fost instituită stare de urgență din cauza protestelor. Aceasta va fi valabil în perioada 3 iulie – 2 august 2022 pe teritoriul Karakalpakstan, unde au loc proteste, conform Ateo Breaking.

Protestele continuă în Nukus, Uzbekistan. În plus, există informații despre răniți și morți în urma protestelor. Cu toate acestea, numărul lor exact nu este cunoscut, deoarece Karakalpakstan este în izolarea informațiilor – Internetul a fost oprit în Karakalpakstan și există probleme cu comunicațiile mobile. Există foarte puține informații de acolo.

Acum echipamente militare sunt trimise acolo.

A doua zi a protestelor de la Nukus amenință să devină și mai sângeroase. Videoclipuri postate pe rețelele de socializare care arată protestatari grav răniți.

Protestele au început după ce președintele Uzbekistanului propusese anterior organizarea unui referendum privind modificările constituției.

Într-un comunicat, serviciul de presă al președinției uzbece a explicat că starea de urgență are că scop „asigurarea securității cetățenilor” și „revenirea la statul de drept” în acest teritoriu sărac din nord-vestul țării.

Starea de urgență a intrat în vigoare duminică la miezul nopții, ora locală, și va dura până pe 2 august.

Cu câteva ore mai devreme, președintele Savkat Mirzoiev, care s-a deplasat la față locului, a anunțat că renunta la un proiect de amendament constituțional care ar fi redus autonomia Karakalpakstanului.

Mii de persoane au manifestat vineri împotriva acestui proiect pe străzile orașului Nukus, capitală acestei regiuni deșertice. Acest protest a reprezentat cea mai mare provocare de până acum pentru regimul președintelui Mirzoiev, în funcție din 2016.

Video:

В Узбекистане майдан. Коллаж "Сегодня"

Reforma prevedea în special că această republica de două milioane de persoane, una dintre cele mai sărace regiuni ale țării, să își piardă oficial statutul „suveran” și dreptul de a organiza un referendum privind autodeterminarea.

Demonstrațiile spontane sunt atât foarte rare, cât și ilegale în Uzbekistan, o țară autoritară, cea mai populată dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală, cu aproximativ 35 de milioane de locuitori.

Sâmbătă, autoritățile uzbece au anunțat că au făcut o serie de arestări după această demonstrație antiguvernamentală.

Tot sâmbătă, serviciul de presă al președinției a anunțat că Savkat Mirzoiev s-a întâlnit cu parlamentari din Karakalpakstan, iar articolele din Constituție referitoare la republica vor rămâne neschimbate „pe baza… opiniilor exprimate de locuitorii Karakalpakstanului”.

Sosit la putere în 2016 după moartea predecesorului sau, Islam Karimov, Mirzioiev a realizat reforme economice și sociale majore. Reales anul trecut, el este acum acuzat că imprimă o nouă direcție autoritară țării.

Propunerea de revizuire a Constituției prevede, de asemenea, creșterea mandatului prezidențial de la cinci la șapte ani.

Deschiderea economică a fost împiedicată de o succesiune de crize, de la pandemia de COVID-19 până la invadarea Ucrainei de către Rusia, un partener cheie al Uzbekistanului.

Karakalpakstanul este asociat cu Marea Aral, care a început să sece în anii 1960 și s-a uscat complet în anii 2010, una dintre cele mai grave dezastre ecologice provocate de om pe planetă.

A început construcția celui mai lung tunel rutier subacvatic din lume. Va dura 7 minute să ajungi din Germania în Danemarca

Cel mai lung tunel rutier și feroviar din lume este construit pe sub Marea Baltică și măsoară 18 kilometri. Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a inaugurat recent primul element de construcție al viitorui tunel feroviar care va lega cele două țări, scrie CNN citat de digi24.ro.

Se preconizează că lucrările se vor finaliza în 2029, iar acest tunel va contribui la tranziția ecologică a sectorului transporturilor. În plus, va reduce timpii parcurși între cele două țări. O călătorie traversată în prezent cu feribotul durează 45 de minute, iar prin tunelul subacvatic se va putea face în doar șapte minute. Se estimează că mașinile vor putea traversa Marea Baltică în doar zece minute pe cele patru benzi care vor fi construite. 

Tunelul, al cărui nume oficial este Fehmarnbelt Fixed Link, va avea o lungime de 18 kilometri, este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură. Până la 2.500 de persoane vor lucra direct la proiectul de construcție. Michael Svane de la Confederația Industriei Daneze, una dintre cele mai mari organizații de afaceri din Danemarca, a declarat pentru CNN în 2022 că el crede că tunelul va fi benefic pentru întreprinderi din afara Danemarcei. Va fi cel mai lung tunel combinat rutier și feroviar din lume. Acesta va cuprinde două autostrăzi cu două benzi – separate de un pasaj de serviciu – și două căi ferate electrificate. Ideea de a se construi un tunel pe sub Marea Baltică a luat naștere în 2011, când s-a decis ca o legătură între insula Lolland din sudul Danemarcei și insula Fehmarn din nordul Germaniei. Lucrările pe partea daneză au început în iulie 2022, iar pe partea germană un an mai târziu. Întreaga construcție va costa 55,1 miliarde de coroane (8 miliarde de dolari) și va fi plătită de utilizatorii din Danemarca. Guvernul danez va decide taxa de drum pentru tunel într-o etapă ulterioară.   În prezent, traficul între peninsula scandinavă și Germania prin Danemarca poate fi efectuat fie cu feribotul prin Fehmarnbelt, fie pe o rută mai lungă prin podurile dintre insulele Zealand, Funen și peninsula Iutlanda.

Un bărbat din Dondușeni a murit electrocutat

Un bărbat de 81 de ani, din raionul Dondușeni, a murit după ce s-ar fi electrocutat. Cadavrul a fost descoperit în locuința lui, astăzi, fiind alertată Poliția.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că bărbatul s-a electrocutat, fiind vorba de un suicid, transmite Știri.md.

Cadavrul a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru a stabili exact cauza decesului.

Poliția a inițiat un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

O țară din Europa, prima din lume care începe vaccinarea oamenilor împotriva gripei aviare

O țară din Europa începe, în premieră mondială, vaccinarea oamenilor împotriva gripei aviare. Vaccinul va fi oferit celor cu vârste începând de la 18 ani care prezintă un risc crescut de a contracta virusul H5N1, scrie digi24.ro.

Finlanda intenționează să ofere vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare de săptămâna viitoare unor lucrători expuși la animale, au transmis marți autoritățile sanitare finlandeze, devenind prima țară din lume care face acest lucru, scrie Reuters. Țara nordică a cumpărat vaccinuri pentru 10.000 de persoane, fiecare constând din două injecții, ca parte a unei achiziții comune UE de până la 40 de milioane de doze pentru 15 națiuni de la producătorul CSL Seqirus.

Într-o declarație pentru Reuters, compania australiană a declarat că Finlanda va fi prima țară care va lansa vaccinul pentru populație. „Vaccinul va fi oferit celor cu vârsta de 18 ani sau peste care prezintă un risc crescut de a contracta gripa aviară din cauza muncii lor sau a altor circumstanțe”, a transmis Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL) într-un comunicat. Tulpina H5N1 a gripei aviare a ucis sau a provocat sacrificarea a sute de milioane de păsări de curte la nivel global în ultimii ani și s-a răspândit din ce în ce mai mult la mamifere, inclusiv la vaci din Statele Unite și, în unele cazuri, și la oameni.

Finlanda nu a detectat virusul la oameni

Nu au fost detectate cazuri de gripă aviară la om în Finlanda, dar autoritățile vor să lanseze programul de vaccinare, având în vedere riscurile de transmitere pe care le prezintă fermele sale de blană. „Condițiile din Finlanda sunt foarte diferite prin faptul că avem ferme de blană unde animalele pot ajunge în contact cu animalele sălbatice”, a declarat pentru Reuters medicul șef Hanna Nohynek de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL). Focare pe scară largă de gripă aviară printre nurci și vulpi la fermele de blană în aer liber din Finlanda au dus anul trecut la sacrificarea a aproximativ 485.000 de animale pentru a împiedica răspândirea virusului atât la animale, cât și la oameni. Vaccinurile vor începe să fie disponibile probabil încă de săptămâna viitoare în unele părți ale Finlandei, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al THL. Finlanda a procurat vaccinuri pentru persoanele pe care le consideră a fi expuse riscului, cum ar fi lucrătorii de la fermele de blană și păsări de curte, tehnicieni de laborator care se ocupă de mostre de gripă aviară și medicii veterinari care lucrează ca ofițeri de control al animalelor în regiunile în care sunt situate fermele de blană. Oamenii care lucrează în sanctuare care îngrijesc păsările sălbatice, în ferme de animale sau în curățarea spațiilor, cum ar fi fabricile de procesare a subproduselor de origine animală, vor primi, de asemenea, vaccinuri, a transmis THL. În cazul în care ar avea loc infecția umană cu gripa aviară, contactelor apropiate ale unui caz suspectat sau confirmat li se va oferi vaccinul.

Un bărbat a murit în urma unei explozii pe o plajă de odihnă din regiunea Odessa
Articolul anterior
Explozii în orașul rus Belgorod
Articolul următor