Protoiereul de la biserica „Sfântul Dimitrie”, despre unii preoți de la noi care susțin agresiunea Rusiei în Ucraina

Protoiereul Pavel Borşevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dimitrie” din Chişinău, a vorbit într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău” despre atitudinea unor colegi ai săi față de tragedia din Ucraina. ,,Ce face patriarhul Kirill este nu numai un păcat, e și mai grav”, spune protoiereul.

Preot: Ce face patriarhul Kirill este nu numai un păcat, e și mai grav

– Părinte, care este opinia Dvs. despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei?

Negativă… Toată lumea civilizată, toată lumea creștină condamnă orice agresiune, inclusiv acest război.

– Dvs. pomeniți numele patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill al II-lea, în timpul serviciului divin?Publicitate

Nu, am spus acest lucru cu mai multe ocazii… Noi toți suntem o biserică, nu poate să existe biserică română sau biserică rusă. Eu nu vorbesc despre lucruri politice. La Soborul din Constantinopol, la 1872, a fost discutată această problemă și a fost condamnată. 

Dacă începe să vorbească Preafericitul Daniel că există Biserică Ortodoxă Română, fără să o pomenească pe cea rusă la același nivel, nu mai este în biserică.

– Plonjează în politic sau ce aveți în vedere?

Dacă la fiecare slujbă Kirill nu îl pomenește și pe Daniel ca un frate al său, de asemenea nu mai este în biserică.

Păcatul Patriarhului Kirill constă în faptul că el a binecuvântat războiul fratricid. Predecesorul său, patriarhul Tihon, în momentul în care a fost pus să binecuvânteze Armata albă împotriva Armatei roșii, a spus că nu poate să o facă, deoarece toți sunt fiii săi.

Unii greșesc, iar alții se străduiesc să nu greșească și a mai spus că nu poate să binecuvânteze o armată împotriva celeilalte.

Iată păcatul lui Kiril constă numai în așa-numitul „filetism” condamnat în 1872, atunci când noi ținem de o biserică națională.

Biserica Ortodoxă în Moldova este divizată, da, trebuie să recunoaștem acest lucru.

Dar dacă spunem că în Moldova sunt două biserici, nu este corect.

Este păcatul mare al celor care o divizează. A divizat-o KGB-ul pentru că membrii fondatori ai Mitropoliei Basarabiei au fost doar doi politicieni – Iurie Roșca și Vlad Cubreacov. 

[Potrivit dezvăluirilor recente, Iurie Roșca a fost racolat în 2003 de generalul FSB, Serghei Beseda, generalul arestat de Putin pentru eșecul în Ucraina. Generalul Beseda a încercat să îl recruteze pe Iurie Roșca și să îl atragă de partea Moscovei – i.g.]. 

Dacă ar fi fost altfel, de mult eram și eu acolo [Mitropolia Basarabiei – i.g.]. Nici nu vreau să aud de biserica ceea.

Nu am eu nimic cu Biserica Ortodoxă Română, dar nu pot să accept numele lui Cubreacov și Roșca.

– Bine, să revenim la Kirill…

O să vă dau un exemplu similar. Cât de sever l-a condamnat pe patriarhul Daniel societatea civilă pentru atitudinea față de tragedia din Clubul „Colectiv”. Daniel a interzis categoric preoților să meargă la locul acestei tragedii. S-a întâmplat în Postul Mare sâmbătă spre duminică… muzică grea.

Au mers toți preoții în afară de preoții ortodocși, niciunul nu a mers să facă un serviciu divin sau să susțină lumea. Nu au mers pentru că i-a oprit Daniel. Eu am fost cel care l-am condamnat și pe patriarhul Daniel din considerentul că nu a fost tată.

Un tată face tot ca un copil să nu meargă în aceste localuri. Face tot… Dacă trebuie se duce după ușă și îl așteaptă ca pe fiul risipitor. Și dacă s-a întâmplat, tatăl nu își mai condamnă fiul risipitor. Îl așteaptă cu brațele deschise și îl primește așa cum venit… Îl spală și îl pune în dreapta lui.

Dar nu îi dă icoană să lupte împotriva Ucrainei, cum face Kirill, împotriva fiilor săi duhovnicești, doar acolo este biserica lui. 40% din populația Ucrainei sunt credincioși ai Mitropoliei Ucrainei, care face parte din Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse.

– Părinte, se vorbește între parohii Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove despre războiul din Ucraina?

Eu nu vorbesc cu nimeni.

– Dvs. nu ați fost sancționat de către IPS Vladimir pentru declarațiile pe care le-ați făcut despre războiul din Ucraina?…

Nu mi-a telefonat niciun superior. Dacă m-ar fi sunat, le-aș fi spus ceea ce vă spun și Dvs.

– Poate e vorba de personalitatea Dvs. și ei nu au curajul să o facă?…

Nu sunt eu personalitate. Eu vorbesc doar canonic, ceea ce face astăzi patriarhul Kiril este nu numai un mare păcat, ci e și mai grav. El a binecuvântat vărsarea de sânge între frați. Războiul dintre frați este cel mai mare păcat. 

De aceea este condamnată biserica națională, deoarece este erezia cea mai mare și se face între frații de aceeași credință. 

De aceea s-au luat la bază cuvintele apostolului Pavel: „Nu există elen, nu există rob, nu există barbar, numai Hristos întru toate”. Biserica este universală și capul acestei biserici este Hristos. Un patriarh este primul între egali, acesta este principiul. Poți urmări interviul integral aici.

Povestea de Iarnă – 5 ani de magie și căldură împreună!

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

Un bărbat, înnămolit până la brâu într-un iaz de la Telenești, scos la mal de salvatori

Salvatorii au salvat un bărbat rămas blocat în nămol în preajma unui mal de iaz. În după amiaza zilei de 03 decembrie 2024, o persoană a rămas blocată în nămol, până la brâu, în iazul din satul Ghiliceni raionul Telenești. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 13:21. La fața locului au fost îndreptate două echipe de pompieri și salvatori, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ajunși, la fața locului, pompierii au stabilit că un bărbat era blocat în nămol, până la brâu, la distanța de aproximativ 50 de metri de la mal și nu putea ieși de sine stătător. Astfel, angajații IGSU cu ajutorul echipamentului special în scurt timp au reușit să scoată bărbatul din nămol la malul lacului și predat Serviciului medical de Urgență, primind ajutorul necesar de rigoare. Bărbatul nu a fost transportat la spital, fiind înafara oricărui pericol.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale lacurilor și râurilor din țară a formațiunilor de gheață. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. De asemenea, pescarii sunt rugați să evite pescuitul la copcă sau orice activități pe gheață, întrucât există riscul prăbușirii în apă. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, angajații IGSU au reușit să salveze de la înec 347 de persoane dintre care 78 de copii.

Moldovenii cred că Spînu a demisionat, dar va rămâne implicat

Demisia lui Andrei Spînu din Guvernul Recean, dar și din PAS a fost o decizie corectă, consideră cea mai mare parte dintre moldoveni. Potrivit unui sondaj realizat de IMAS, doar 14% dintre respondenți cred că fostul ministru a fost victima unei campanii de denigrare. Totodată, cea mai mare parte dintre cetățeni este sigură că Spînu nu s-a retras în totalitate și va continua să manevreze lucrurile în politica moldovenească, unimedia.info.

Astfel, 54% dintre moldoveni susțin plecarea lui Andrei Spînu din Guvern, dar și din PAS. 24% nu au avut un răspuns la subiect, iar 14% cred că Spînu a fost victima unei campanii de denigrare. 

Totodată, cea mai mare parte dintre respondenți (42%) crede că plecarea lui Adrei Spînu s-a decis doar pentru a arăta că Maia Sandu face schimbări, iar acesta va continua să se implice în politică, direct sau indirect, cred 60% dintre respondenți.

Australia trimite ajutor militar Ucrainei
Articolul anterior
Au intrat în vigoare noile tarife pentru energia electrică
Articolul următor