Tragedie pentru o familie din Botoşani, în prag Crăciun. Andrei, un tânăr de doar 19 ani, student la Medicină Veterinară în Iași, a murit în urma unui cumplit accident rutier. Băiatul a sfârşit după ce a intrat cu maşina într-un cap de pod, pe un drum din localitatea Plugari, judeţul Iaşi.
Nenorocirea a avut loc joi dimineață. La ora 3.40, un apel la 112 anunța un accident rutier în localitatea Plugari, județul Iași. La faţa locului au ajuns un echipaj de descarcerare, unul de terapie intensiva mobilă din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași, dar și un echipaj medical de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean.
Salvatorii au găsit o mașină căzută în șanț, pe o parte, după ce se izbise violent de un cap de pod.
În urma impactului, șoferul autoturismului, un tânăr de 19 ani din Botoșani, a murit pe loc.
Moartea fulgerătoare a lui Andrei a lăsat în urmă o mare de durere. În ianuarie, Andrei ar fi împlinit 20 de ani.
Mama tânărului este sfâșiată de durere: „Puiul mamei, pui frumos…te așteaptă mama acasă…”, a scris femeia pe facebook.
Groaznic! 48 de șoferi au fost prinși chercheliți la volan în weekendul trecut
În weekend, polițiștii au identificat și sancționat 48 de persoane care puneau în pericol siguranța rutieră conducând sub influența alcoolului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Printre cazurile depistate:
Cantemir, Iepureni – Un biciclist, fără echipament corespunzător, avea o alcoolemie de 1,20 mg/l în aerul expirat. Călărași, Traseul R1 – Un bărbat de 47 de ani conducea un motocultor, având 1,03 mg/l alcool în aerul expirat. Sîngerei, Biruința – Un șofer de 24 de ani, fără drept de a conduce, se deplasa haotic cu o Skoda. Rezultatul testului 0,77 mg/l alcool. Dondușeni, Strada Păcii – Un bărbat de 30 de ani, aflat la volanul unui Opel, a fost prins cu 0,52 mg/l alcool în aerul expirat. Chișinău, Vadul lui Vodă – Un taximetrist de 60 de ani conducea o Toyota sub influența alcoolului. Testul Drager 0,45 mg/l.
O petiție care solicită interzicerea coroanelor funerare nereciclabile, depusă la Ministerul Mediului
O petiție care solicită interzicerea importului, producției și comercializării coroanelor funerare, precum și a componentelor necesare producerii acestora, a fost transmisă astăzi, 31 martie, ministrului Mediului, precum și altor autorități ale statului de către 50 de reprezentanți și reprezentante ale comunității de mediu din Republica Moldova – organizații neguvernamentale, activiști și activiste, comunități etc., precum și organizații ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, scrie ecopresa.md.
Petiția a fost inițiată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM) în contextul cifrelor alarmante despre volumul de coroane acumulate anual și impactul de mediu al acestora.
Potrivit directoarei executive a AJMTEM, „această solicitare vine și din partea unui număr impunător al populației”. „În numai două zile, un material pe subiectul dat, publicat de Ecopresa, a adunat un număr record de vizualizări, de peste 334.000, iar în majoritatea comentariilor a fost cerută interzicerea acestor articole funerare.”
În acest context, în petiție se cere „crearea unui cadru legislativ care să înceteze producerea, importul și comercializarea coroanelor și compozițiilor florale artificiale (inclusiv a coroanelor funerare, jerbelor și altor aranjamente similare, precum și a tuturor componentelor utilizate pentru confecționarea acestora, cum ar fi flori și frunze artificiale, baze din sârmă, burete floral sintetic și alte materiale nereciclabile), în scopul protejării mediului și sănătății publice.”
De asemenea, ca măsură suplimentară indispensabilă, au fost propuse promovarea utilizării florilor naturale și a altor alternative ecologice, precum și implementarea unor campanii de informare și educare a populației privind impactul negativ al coroanelor artificiale asupra mediului și sănătății.
În contextul prezentat de petiție se menționează că „anual, numai în cimitirele din Chișinău, sunt aduse de către vizitatori peste 25.000 de coroane sau confecții funerare din plastic, care, după o anumită perioadă, devin deșeuri ce necesită a fi evacuate. Aceste coroane sunt realizate din materiale nereciclabile, precum plastic de calitate inferioară, sârmă și burete floral sintetic, ceea ce le face imposibil de reciclat.”
Mai mult, gestionarea acestor deșeuri reprezintă o provocare majoră pentru autoritățile locale. Nu există agenți economici specializați în colectarea, depozitarea, prelucrarea sau reciclarea coroanelor și compozițiilor florale din plastic.
În același timp, serviciile de colectare a deșeurilor din capitală nu le mai acceptă, forțând administrațiile cimitirelor să le depoziteze pe termen nedeterminat pe teritoriul acestora. În afara municipiului Chișinău, situația este și mai gravă – articolele funerare sunt aruncate direct în gropile de gunoi neautorizate.
Din punct de vedere al impactului de mediu, articolele funerare din materiale nereciclabile sunt considerate produse cu cel mai înalt prag de degradare și poluare cu plastic. Acestea rămân în mediul înconjurător pentru perioade îndelungate, contribuind la poluarea solului și a apei. În timp, microcompușii și nanoparticulele rezultate din degradarea acestor materiale pot pătrunde în sol, apă și aer, afectând grav și ireversibil sănătatea umană și mediul înconjurător.
Astfel, lipsa soluțiilor eficiente de tratare a acestor deșeuri afectează imaginea cimitirelor și reprezintă un risc pentru sănătatea publică.”
O minoră a ajuns la spital după ce o mașină s-a ciocnit cu o ambulanță, la Sângerei
Coliziune cu implicarea unei autospeciale medicale, la Sângerei. O manevră neasigurată ar fi fost cauza impactului, iar o minoră a ajuns la spital, scrie echipa.md.
Mai exact, totul s-a întâmplat în după-amiaza de 30 martie, în apropiere de drumul de acces spre localitatea Țambula, din raionul Sîngerei. conform informațiilor oferite de cître ofițerul de presă al Inspectoraturlui de poliție local, Lilia Harea, în jurul orei 17:00 forțele de ordine au fost alertate despre faptul că, un automobil s-a tamponat cu ambulanță pe traseu. La fața locului imediat s-au deplasat oamenii legii fiind solicitată și intervenția medicilor.
Ajunși, polițitii au stabilit preliminar că, un tânăr de 23 de ani, deplasându-se la volanul unui automobil în habitaclul căruia avea în calitate de pasageri o minoră de 16 ani, dar și doi tineri de 20 de ani, în circumstanțe deocamdată neclare, ar fi ieșit la depășire pe banda de contrasens acolo unde s-a tamponat frontal cu o ambulanță care se deplasa regulamentar. Ca urmare, a coliziunii, copila de 16 ani a suferit diverse leziuni fiind preluată de medici și transportată la spitalul raional pentru acordare ajutorului specializat.
De menționat că, ambii conducători auto au fost testați pe loc cu aparatul Drager, care a a rătat că nici unul dintre aceștia nu se aflau în stare de ebrietate la momentul coliziunii. Pe caz a fost pornită o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite toate circumstanțele producerii accidentului rutier. Șoferul care va fi găsit vinovat de impact riscă sanțiune în funcție de gravitatea leziunilor suferite de victimă. Cercetările continuă.