Puterea unui mărțișor! Ce simbolizează firul alb și roșu

De mărțișor a devenit o tradiție ca doamnele și domnișoarele să primească în mod simbolic un mic șnur alb-roșu, dar în anumite regiuni ale țăriii tradiția este taman invers. Legenda spune că primul mărțișor a fost tors de Baba Dochia.

Ziua de 1 martie este una specială, pe lângă faptul că simbolizează venirea primăverii, în cultura populară s-a împământenit obiceiul ca doamnele și domnișoarele să primească un dar simbolic, un mic mărțișor, acel șnur alb-roșu. Desigur, că de-a lungul timpului șnurul a fost înlocuit cu „mărțișoare ceva mai consistente”.

Datini și tradiții de mărțișor

Însă, tradiția spune că oamenii trebuie să dăruiască acel mărțișor înainte de răsăritul soarelui. Bătrânii spun că persoana respectivă va fi ferită de necazuri și îi va merge bine tot anul. De regule, doamene și domnișoarele așează șnurul alb-roșu la încheietura mâinii, la gât sau la reverul hainelor.

Legenda mai spune că bărbații sunt cei care trebuie să ofere mărțișoare în dar, dar în anumite zone ale țării, de exemplu în Suceava, este taman invers. Imaginea unui mărțișor este asociată cu unitatea contrariilor fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric sau căldură-frig.

Tradiția mai spune că podoaba simbolică se poartă timp de 12 zile după care trebuie legată într-un pom fructifer. Dacă arborele respectiv va da roade, persoanei respetive îi va merge bine tot anul. În alte regiuni ale țării mărțișorul se poartă până la înflorirea bujorilor.

Baba Dochia, un vestitor atipic al primăverii

În vremuri îndepăratate simbolul primăverii se purta de la 1 martie și până când apăreau primele semne cum că iarna a fost înfrântă. Adică mărțișorul se purta până când înfloresc cireșii, se întorc păsările călătoare sau până când cântă cucul.

În cultura populară se spune că primul mărțișor a fost tors de Baba Dochia, chiar în timp ce urca la munte cu oile. Personaj din mitologia autohtonă, numele Babei Dochia este legat de Sfânta muceniță Evdochia din Heliopolis, prăznuită în calendarul creștin ortodox pe 1 martie.

Cu timpul ideea de mărtișor a luat alte conotații. De la un șnur simbolic alb-roșu, oamenii au adăugat și o monedă despre care se spune că simbolizează soarele. De asemenea, se mai spune că acel bănuț se cumpăra cu vin roșu, pâine și caș. Cu alte cuvinte, cel care purta mărțișor avea fața albă precum cașul și rumenă ca licoarea lui Bachus.

O altă tradiție transmisă din moși strămoși este legată de momentul în care se pune mărțișorul. Se psune că simbolul primăverii trebuie pus înainte de a te da jos din pat pentru a primi protecție și noroc pe toată perioada anului.

Momentul care i-a șocat pe fanii Eurovision: „Cum i-a fost permis reprezentantului Finlandei să cânte dezbrăcat?”

Fanii Eurovision au rămas cu gurile căscate când cântărețul finlandez Windows95man a părut că este dezbracat complet în timpul show-ului său care a avut loc sâmbătă seara.

Windows95man, al cărui nume real este Teemu Keisteri, a urcat pe scenă pentru a-și interpreta piesa No Rules! iar la un moment dat … a fost îmbrăcat cam sumar.

Starul finlandez a fost filmat cu ajutorul unor unghiuri de filmare foarte atent alese, în timp ce purta un tricou alb decupat, precum și o pereche de șosete cu sandale.

Potrivit Daily Mail, prestația sa a stârnit indignarea telespectatorilor, care au intrat pe X – fostul Twitter – pentru a spune că sunt șocați de faptul că i s-a permis să cânte în felul acesta.

Înainte de intrarea pe scenă, el a declarat pentru PA: „Toți fii mei și toți tinerii și toate bunicile îl plac, cred că le place foarte mult spectacolul meu și… copiilor și bătrânilor nu le mai pasă și nici mie nu-mi mai pasă.

‘Așa că eu cred că adulții ar trebui să învețe un pic și să lase lucrurile să meargă și să nu fie atât de serios încât să se vadă (o) bucățică (din) fundul meu’.”

El a continuat: „Ceea ce fac arată ca și cum ar fi arta mea și (să fiu curajos) să nu încerc să mă prefac în ceva… nu este ușor să fii mereu tu însuți.

Și sper ca în finală să pot fi, nu știu dacă e posibil? Pot fi chiar mai mult eu însămi acolo pe scenă, dar este vorba doar de a spune povestea fără reguli, care este motto-ul meu cu arta mea (pe care o am de) mai bine de 10 ani, ca și cum mi-am dat seama că nu am nevoie de o viață de bază și de o slujbă de zi cu zi și că pot începe să îmi fac arta.

Și să folosesc acest motto fără reguli… împreună cu picturile mele, cu arta și cu muzica și, de data aceasta, cu cântecul Eurovision, primul meu… single.”

sursa

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune a drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

Top 5 semne zodiacale care știu să iubească profund
Articolul anterior
Cerbii pătaţi au invadat rezervația Codrii Moldovei. Pădurarii susţin că numărul animalelor a depăşit de aproape zece ori norma biologică
Articolul următor