Putin a amenințat din nou Occidentul la parada de la Moscova: Forțele nucleare strategice sunt „întotdeauna” în alertă

Rusia marchează joi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin şi-a reconfirmat dominaţia autocrată printr-un al cincilea mandat prezidenţial, în timp ce relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina.

Vladimir Putin şi-a început discursul de Ziua Victoriei reluând atacurile asupra Occidentului. „Occidentul încearcă să denatureze adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece se amestecă în politica colonială”, a declarat Vladimir Putin.

Cu toate acestea, el a dat asigurări că Rusia va face totul pentru a preveni o conflagraţie globală.

„Ştim la ce duce exacerbarea unor astfel de ambiţii. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală”, a spus Putin în Piaţa Roşie, după ce ministrul apărării Serghei Şoigu a trecut în revistă trupele, scrie Reuters. „Dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt întotdeauna într-o stare de pregătire de luptă”, a adăugat acesta, conform Agerpres.

Vladimir Putin a apărut pe podiumul din faţa Pieţei Roşii, iar parada în cinstea celei de-a 79-a aniversări a Victoriei a început cu salutul ministrului apărării, Serghei Şoigu, şi uralele soldaţilor. La Moscova ningea.

9.000 de militari iau parte la paradă şi, în premieră, inclusiv soldaţi care participă la „operaţiunea specială” din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Anterior, susţine agenţia TASS, un tanc T-70, al cărui echipaj a luat parte la asaltul asupra oraşului (ucrainean) Melitopol din 1943, a străbătut străzile oraşului în cadrul festivităţilor de Ziua Victoriei. Melitopol este unul dintre oraşele cucerite de ruşi după invazia asupra Ucrainei din februarie 2022.

Înainte de parada de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie, Vladimir Putin s-a întâlnit personal cu liderii străini invitaţi ca oaspeţi în Sala Armelor de la Kremlin.

Printre spectatorii nelipsiţi de la parada de 9 Mai este şi patriarhul Kirill, un ajutor de nădejde pentru Putin.

La Moscova este neobişnuit de frig, cu temperaturi spre zero grade. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a dat însă asigurări că vremea nu a fost niciodată un obstacol pentru desfăşurarea ceremoniilor din Piaţa Roşie, potrivit agenţiei TASS.

Putin prezintă acum războiul ca parte a unei lupte sacre cu Occidentul, despre care spune că nu ţine seama de rolul jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi nici de lecţia că nici Napoleon Bonaparte şi nici Adolf Hitler nu au putut învinge Rusia.

„Vreau să mă înclin în faţa eroilor noştri, a participanţilor la operaţiunea militară specială, în faţa tuturor celor care luptă pentru Patrie”, a declarat Putin în momentul în care a depus marţi jurământul pentru un nou mandat de preşedinte.

Şeful Kremlinului, în vârstă de 71 de ani, a promis victoria în acest război, în care forţele ruseşti avansează împotriva forţelor ucrainene, în ciuda ajutorului de sute de miliarde de dolari din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Ucraina şi Occidentul spun că Putin este angajat într-o acaparare de teritorii în stil imperial şi au promis să învingă Rusia, care controlează în prezent aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea, şi părţi din patru regiuni din estul Ucrainei. Moscova spune că aceste teritorii, care au făcut parte cândva din Imperiul Rus, fac acum din nou parte din Rusia.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forţele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roşu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945. Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01 la 8 mai 1945, marcată ca „Ziua Victoriei în Europa” de către Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. La Moscova însă era deja 9 mai, care a devenit „Ziua Victoriei” Uniunii Sovietice în ceea ce ruşii numesc Marele Război Patriotic din 1941-45.

Paradele de Ziua Victoriei au loc în toate marile oraşe de pe cele 11 fusuri orare ale Rusiei.

Spre deosebire de unele dintre paradele din trecut, nu sunt prezenţi lideri din Occident. Rusia a precizat că ambasadorii ţărilor „neprietenoase” – în general Occidentul şi cele care sprijină Ucraina – nu au fost invitaţi la paradă.

Sunt în schimb prezenţi liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Cuba, Laos şi Guineea-Bissau.

Între timp, în Ucraina, rachete ruseşti au lovit peste noapte infrastructuri, iar în paralel au avut loc mai multe atacuri cu drone pe teritoriul rusesc.

Nici Rusia, nici Ucraina nu publică date fiabile privind numărul de oameni pe care i-au pierdut în război, deşi estimările serviciilor de informaţii occidentale plasează numărul total de morţi şi răniţi la câteva sute de mii.

Oficialii ruşi avertizează că războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază de până acum – Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu care să implice cele mai mari puteri nucleare ale lumii. Criza s-a adâncit în ultimele săptămâni: Preşedintele american Joe Biden a semnat un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina; Marea Britanie a declarat că Ucraina are dreptul de a lovi Rusia cu armele britanice; iar preşedintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe franceze pentru a lupta împotriva forţelor ruseşti.

Rusia a reacţionat luni, anunţând că va exersa desfăşurarea de arme nucleare tactice în cadrul unui exerciţiu militar, după ceea ce Moscova a spus că sunt ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite.

Incendiu într-un bloc de locuit cu 9 nivele din cartierul Telecentru

În după amiaza zile de 31 mai 2024, pompierii din capitală au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu care a izbucnit într-un bloc locativ cu 9 nivele de pe strada Gheorghe Asachi 64/1.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:01. Potrivit primelor informații a fost observat fum de la etajul 8. La fața locului pentru stingerea arderii au fost îndreptate 5 echipe de intervenție, inclusiv o autoscară. Ajunși, pompierii au stabilit că flăcările au cuprins o debara de la etajul 8 a blocului de locuit.

Totodată, în timpul intervenției au fost evacuate două persoane din două apartamente de la etajul 9, pentru evitarea intoxicării acestora cu fum și produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 15:19 și lichidarea completă a incendiului la ora 15:28. Potrivit IGSU, focul a distrus bunuri materiale din interiorul încăperii cu suprfața de 3m2.

Circumstanțele și cauza producerii arderii urmează a fi stabilite. În ultimele 24 de ore angajații IGSU au intervenit în 27 situații de risc.

Șeful din Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari a fost avansat în grad înainte de termen

Sergiu Rusu, șeful de Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari de la un cetățean ucrainean, a fost avansat în grad înainte de termen. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

„Cu deosebită mândrie, am semnat astăzi Ordinul prin care am conferit următorul grad special înainte de termen, cel de comisar-șef, domnului Sergiu Rusu, Șef al Inspectoratului de Poliție Botanica.

Mențiunea este o apreciere a gestului său de integritate și onestitate. Astfel de acțiuni reflectă valorile fundamentale ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne, care trebuie cultivate și promovate în continuare”, a scris ministrul, conform Zugo.

„Corupția reprezintă un risc eminent pentru securitatea Republicii Moldova și are efecte grave. Denunțarea actelor de corupție este esențială în angajamentul nostru de a eradica acest flagel. Acțiunile domnului Rusu sunt de apreciat și reprezintă un model corect și demn de urmat pentru toți.

Mulțumesc domnului Sergiu Rusu pentru serviciul său devotat și pentru exemplul de transparență care l-a oferit. Felicitări pentru conferirea următorului grad special și pentru dedicarea de care ați dat dovadă în apărarea valorilor noastre comune! Această promovare este pe deplin meritată și simbolizează respectul și recunoștința noastră pentru angajamentul dumneavoastră neclintit în fața provocărilor”, a mai scris Adrian Efros.

Contactul cu singura sondă trimisă pe planeta Venus s-a pierdut

S-a pierdut legătura cu sonda trimisă pe Venus. Agenția Spațială Japoneză a anunțat recent că a pierdut legătura cu sonda sa spațială Akatsuki, singura misiune dedicată explorării planetei Venus, scrie space.com.

Lansată în 2010, sonda spațială a întâmpinat inițial dificultăți și nu a reușit să intre pe orbită din cauza unor defecțiuni la motor, transmite dcnews.ro.

Totuși, după cinci ani, a apărut o nouă oportunitate, iar echipa de misiune a reușit să plaseze cu succes sonda pe orbită. S-a întâmplat, mai exact, în 2015. De atunci, Akatsuki, cunoscută și sub denumirea de Venus Climate Orbiter, a desfășurat cercetări științifice asupra planetei Venus, realizând câteva descoperiri remarcabile.

Se încearcă restabilirea conexiunii

Din păcate, contactul cu nava spațială Akatsuki a fost pierdut la sfârșitul lunii aprilie, iar echipa de la sol depune eforturi intense pentru a restabili comunicarea. Pentru a putea transmite date către Pământ, nava trebuie să mențină o orientare stabilă, esențială pentru comunicare. Deși planurile viitoare pentru Akatsuki sunt încă în proces de elaborare, misiunea și-a atins deja obiectivele principale. Pierderea comunicării cu sonda subliniază atât dificultățile explorării spațiale, cât și capacitatea echipei JAXA de a gestiona problemele.

Chiar dacă Akatsuki ar putea fi pierdută definitiv, studierea planetei Venus rămâne esențială din cauza efectului de seră și a potențialilor biomarkeri din atmosferă. Deși viitorul lui Akatsuki este incert, alte agenții spațiale, precum NASA și ESA, alături de misiuni private, planifică explorări viitoare ale lui Venus. Interesul pentru investigarea planetei noastre vecine rămâne ridicat, garantând că Venus va continua să fie un subiect important pentru cercetările științifice.

ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, mesaj de Ziua Europei
Articolul anterior
O echipă de medici din Marea Britanie au reușit să îi redea auzul unei fetițe de 18 luni. Cum funcționează noua terapie revoluționară
Articolul următor