Putin a amenințat din nou Occidentul la parada de la Moscova: Forțele nucleare strategice sunt „întotdeauna” în alertă

Rusia marchează joi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin şi-a reconfirmat dominaţia autocrată printr-un al cincilea mandat prezidenţial, în timp ce relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina.

Vladimir Putin şi-a început discursul de Ziua Victoriei reluând atacurile asupra Occidentului. „Occidentul încearcă să denatureze adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece se amestecă în politica colonială”, a declarat Vladimir Putin.

Cu toate acestea, el a dat asigurări că Rusia va face totul pentru a preveni o conflagraţie globală.

„Ştim la ce duce exacerbarea unor astfel de ambiţii. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală”, a spus Putin în Piaţa Roşie, după ce ministrul apărării Serghei Şoigu a trecut în revistă trupele, scrie Reuters. „Dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt întotdeauna într-o stare de pregătire de luptă”, a adăugat acesta, conform Agerpres.

Vladimir Putin a apărut pe podiumul din faţa Pieţei Roşii, iar parada în cinstea celei de-a 79-a aniversări a Victoriei a început cu salutul ministrului apărării, Serghei Şoigu, şi uralele soldaţilor. La Moscova ningea.

9.000 de militari iau parte la paradă şi, în premieră, inclusiv soldaţi care participă la „operaţiunea specială” din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Anterior, susţine agenţia TASS, un tanc T-70, al cărui echipaj a luat parte la asaltul asupra oraşului (ucrainean) Melitopol din 1943, a străbătut străzile oraşului în cadrul festivităţilor de Ziua Victoriei. Melitopol este unul dintre oraşele cucerite de ruşi după invazia asupra Ucrainei din februarie 2022.

Înainte de parada de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie, Vladimir Putin s-a întâlnit personal cu liderii străini invitaţi ca oaspeţi în Sala Armelor de la Kremlin.

Printre spectatorii nelipsiţi de la parada de 9 Mai este şi patriarhul Kirill, un ajutor de nădejde pentru Putin.

La Moscova este neobişnuit de frig, cu temperaturi spre zero grade. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a dat însă asigurări că vremea nu a fost niciodată un obstacol pentru desfăşurarea ceremoniilor din Piaţa Roşie, potrivit agenţiei TASS.

Putin prezintă acum războiul ca parte a unei lupte sacre cu Occidentul, despre care spune că nu ţine seama de rolul jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi nici de lecţia că nici Napoleon Bonaparte şi nici Adolf Hitler nu au putut învinge Rusia.

„Vreau să mă înclin în faţa eroilor noştri, a participanţilor la operaţiunea militară specială, în faţa tuturor celor care luptă pentru Patrie”, a declarat Putin în momentul în care a depus marţi jurământul pentru un nou mandat de preşedinte.

Şeful Kremlinului, în vârstă de 71 de ani, a promis victoria în acest război, în care forţele ruseşti avansează împotriva forţelor ucrainene, în ciuda ajutorului de sute de miliarde de dolari din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Ucraina şi Occidentul spun că Putin este angajat într-o acaparare de teritorii în stil imperial şi au promis să învingă Rusia, care controlează în prezent aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea, şi părţi din patru regiuni din estul Ucrainei. Moscova spune că aceste teritorii, care au făcut parte cândva din Imperiul Rus, fac acum din nou parte din Rusia.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forţele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roşu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945. Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01 la 8 mai 1945, marcată ca „Ziua Victoriei în Europa” de către Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. La Moscova însă era deja 9 mai, care a devenit „Ziua Victoriei” Uniunii Sovietice în ceea ce ruşii numesc Marele Război Patriotic din 1941-45.

Paradele de Ziua Victoriei au loc în toate marile oraşe de pe cele 11 fusuri orare ale Rusiei.

Spre deosebire de unele dintre paradele din trecut, nu sunt prezenţi lideri din Occident. Rusia a precizat că ambasadorii ţărilor „neprietenoase” – în general Occidentul şi cele care sprijină Ucraina – nu au fost invitaţi la paradă.

Sunt în schimb prezenţi liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Cuba, Laos şi Guineea-Bissau.

Între timp, în Ucraina, rachete ruseşti au lovit peste noapte infrastructuri, iar în paralel au avut loc mai multe atacuri cu drone pe teritoriul rusesc.

Nici Rusia, nici Ucraina nu publică date fiabile privind numărul de oameni pe care i-au pierdut în război, deşi estimările serviciilor de informaţii occidentale plasează numărul total de morţi şi răniţi la câteva sute de mii.

Oficialii ruşi avertizează că războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază de până acum – Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu care să implice cele mai mari puteri nucleare ale lumii. Criza s-a adâncit în ultimele săptămâni: Preşedintele american Joe Biden a semnat un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina; Marea Britanie a declarat că Ucraina are dreptul de a lovi Rusia cu armele britanice; iar preşedintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe franceze pentru a lupta împotriva forţelor ruseşti.

Rusia a reacţionat luni, anunţând că va exersa desfăşurarea de arme nucleare tactice în cadrul unui exerciţiu militar, după ceea ce Moscova a spus că sunt ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite.

Marina Tauber, din nou în fața instanței: ”Nu am încălcat legea!”

Un șofer de autobuz a mărturisit procurorilor că ar fi primit 20 de mii de lei pentru a transporta persoane la protestele organizate în Chişinău de către cei din Partidul Şor, scos în afara legii. Șoferul este martor in procesul privind finanţarea ilegală a unui partid politic în care e învinuită Marina Tauber, scrie tvrmoldova.md.

„- Nu, nu. Mulţumesc! – Aţi declarat că aţi luat bani pentru a transporta persoane în Chişinău la protestul organizat de Şor. Este adevărat? – NU! – Cum nu, asta aţi spus în faţa instanţei? – Nu vreau să vă explic ce trebuie…”

Șoferul este doar unul dintre cei ce ar fi dus la Chișinău protestarii plătiți de Șor. Bărbatul a recunoscut in instanță că ar fi fost contractat anul trecut pentru a aduce oamenii la Chişinău iar pentru servicii ar fi primit 10 mii de Leila o singură cursă.

ROMAN PORUBIN, procuror de caz: „Martorul a comunicat că a participat la transportarea protestatarilor. Au fost achitaţi pentru asta. A indicat în interesul cui au fost transportaţi. Respectiv sunt detalii care urmează să fie reţinute de către instanţă.”

Marina Tauber recunoaşte că organiza proteste paşnice dar nu plătea pentru asta.
MARINA TAUBER, deputat: „Procurorii spun că sunt probe suficiente care demonstrează că, de fapt, Partidul Şor organizat aduceau persoanele şi el achitau după protest. – Voi aţi fost în şedinţă. Vorbim despre această şedinţă. Unde sunt aceste probe că anume Partidul Şor, persoană juridică, a organizat, a achitat şi a dat banii aceştia? Nici Ilan Şor, nici eu, nici colegii din Partidul Politic Şor nu am încălcat legea. Tot ce noi am făcut întotdeauna a fost în limitele legii.”

Judecătorii au decis ca cele două dosare în care este învinuită Marina Tauber să fie conexate. Vorbim despre finanţarea ilegală a fostului Partid Şor şi cel în care Tauber a încercat să-i influențeze pe judecătorii care l-au condamnat pe Ilan Șor.

ROMAN PORUBIN, procuror de caz: „Este un proces destul de voluminos şi pentru a nu crea un parcurs anevoios acestuia în instanţa de judecată, evident, odată ce se conexează cu o altă cauză, presupune o perioadă mai îndelungată de timp ca să fie examinate ambele împreună.”

Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai 2023, pe Aeroportul Chișinău, înainte de a pleca spre Tel Aviv, și a fost pusă în arest la domiciliu pentru că a încălcat restricțiile impuse de instanța de judecată. Tauber a dat indicații învinuiților din dosarul penal deschis pentru organizarea protestelor ilegale. După două luni, Tauber a fost eliberată din arest la domiciliu şi plasată sub control judiciar.

Accesul neautorizat în școli ar putea fi sancționat. Ministrul Perciun: ”Hărțuirea, inacceptabilă”

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că dorește sancționarea celor care accesează neautorizat în instituțiile de învățământ și ultragiază personalul didactic.

Oficialul a remarcat cazul Estoniei unde „nu intră nimeni în școală fără programare”, transmite Știri.md.

„Accesul neautorizat în instituțiile de învățământ și ultragierea personalului didactic trebuie sancționate. Hărțuirea profesorilor și a directorilor de școală este inacceptabilă și duce la consecințe grave. În Estonia, unde suntem la moment alături de colegi și în majoritatea lumii civilizate – nu intră nimeni în școală fără programare.  

Voi ruga colegii din Parlament să ne sprijine în modificarea Codului Contravențional cu 2 articole noi. Primul privind ultragierea personalului didactic și al doilea privind sancționarea accesului neautorizat în instituție, contrar regulamentului intern al acesteia. 

„Articolul 65 (4) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ

(1) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ, adică jignirea premeditată a onoarei, demnității sau reputației profesionale a acestuia, în exercițiul funcției se sancționează cu amendă de la 10 la 25 de unități convenționale aplicată persoanei fizice.

(2) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ însoțită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, dacă aceste acțiuni nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 50 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu arest contravențional de până la 15 zile.””, a scris Dan Perciun.

Orașul Bălți împlinește azi 603 ani de la fondare! Ce îi doresc locuitorii și ce evenimente vor avea loc

„Aici m-am născut, aici am născut copiii, aici îi cresc și suntem bucuroși că suntem din Bălți.”

Orașul Bălți împlinește azi 603 ani de la fondare, scrie tvn.md.

„Orașului Bălți îi doresc tot ce e mai bun, dispoziție bună, toți să trăiască în pace, totul să fie bine.”

Mulți bălțeni îi urează orașului prosperitate economică, creștere, dezvoltare

„Cât mai multă dezvoltare și prosperitate. Iubesc orașul Bălți pentru că aici lucrez, aici trăiesc, aici am prieteni. Este casa mea.”

„Iubesc orașul Bălți pentru gălăgia de aici, pentru mișcare, dinamică și pentru unele oportunități”.

„Noi îi urăm orașului ca să fie atât de prosper cum a fost și până acum și să aibă cât mai multe proiecte.”

„Ce pot să îi urez, sănătate și oamenii să aibă bucurie și succes în toate”

Oamenii își doresc un oraș mai verde.

„În primul rând îi doresc ca el să fie mai verde, mai amenajat, câți mai mulți oameni buni și frumoși. Evident să se dezvolte economia.”

„Nu prea sunt locuri pentru primblare. În deosebi pentru familiile cu copii este prea greu de găsit locuri de odihnit. Ceva distracții, unde copiii să aibă ocupație.”

Un concert grandios va avea loc în data de 22 mai, la Bălți, unde se va sărbători Ziua orașului și Hramul Sfîntului Nicolae.

Tradițional, evenimentele dedeicate acestei zile vor începe la ora 07:30, cu Sfînta Liturghie, care se va desfășura în piața Independenței, ulterior, primarul orașului, Alexandr Petkov, va adresa locuitorilor municipiului un mesaj de sărbătoare. Pe parcursul zilei, pe străzile capitalei de Nord se vor desfășura diverse evenimente, precum parada instituțiilor, organizațiilor și a întreprinderilor municipale, expoziția de lucrări ale elevilor Școlii de Arte Plastice pentru Copii, care va avea loc la Galeria de artă „Antioh Cantemir”, iar în incinta Școlii Sportive Specializate de Fotbal se va desfășura Turneul municipal de fotbal pentru copii. Începînd cu ora 12:00, în toate zonele Parcului Municipal „Mihai Volontir” oaspeții evenimentului vor putea participa la diverse acțiuni culturale și sportive, spectacole și concursuri de muzică și dans. Aici, pentru prima dată va avea loc festivalul ”Fiesta Fest în Grădină Urbană”. Adulții și copiii vor avea posibilitatea să se relaxeze și să participe la distracții, jocuri și activități interactive, printre care: animația, lecturi publice și interpretări de romanțe de la teatrul „Baștina”, competiția municipală de luptă națională „Trînta”, turneu de șah și dame, atelierul jocurilor distractive pentru copii și adulți, cafenea atmosferică pe stradă. De asemenea, pentru prima dată, în parc, vor fi amenajate două zone noi: cea pentru fotografii în aer liber și zona Family Relax. Începînd cu ora 12.00, în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, oaspeții sărbătorii se vor putea bucura de folclorul autentic în cadrul unui concert festiv de muzică populară „Datină străbună și flori de primăvară”. La ora 17:30, pe scena mobilă din fața Palatului Municipal de Cultură va avea loc un concert festiv grandios „E sărbătoare și răsună muzica…”, cu participarea colectivelor artistice și a artiștilor talentați din instituțiile culturale ale municipiului. Surpriza serii – pe scenă vor urca starurile de importanță națională și internațională, precum interpreta Lovoda, Iuliana Beregoi, îndrăgita formație Magnat & Feoctist. La Bălți vor veni și oaspeți din România – artistul Marcel Pavel și formația 3 Sud Est. Concertul este organizat cu suportul lui Renato Usatîi, scrie noi.md.

ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, mesaj de Ziua Europei
Articolul anterior
O echipă de medici din Marea Britanie au reușit să îi redea auzul unei fetițe de 18 luni. Cum funcționează noua terapie revoluționară
Articolul următor