Putin amenință cu arme nucleare tactice

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat din nou Vestul că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra „teritoriul Rusiei”.

Vladimir Putin este văzut pe un ecran instalat în apropierea Catedralei Sfântul Vasile și a Pieței Roșii din Moscova, pe 30 septembrie 2022, înaintea unui concert care marchează așa-zisa anexare.

Mulți observatori se tem că după anexarea unor regiuni din Ucraina, Kremlinul va face acest lucru pentru a opri ofensiva ucraineană care încearcă să recaptureze teritoriile. Până acum nicio țară nu a folosit astfel de arme pe front, transmite Ziarul Național.

Putin se referă, în acest caz, la un atac cu arme nucleare tactice, diferite de cele strategice, mult mai puternice.

Armele nucleare tactice sunt sisteme de dimensiuni mai mici, gândite pentru a fi folosite pe câmpul de luptă într-un atac cu rază limitată. Acestea au rolul de a distruge ținte inamice fără a provoca o cantitate mare de radiații.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot avea focoase mai mici de o kilotonă (echivalentul a 1.000 de kg de TNT). Cele mai mari pot ajunge la 100 de kilotone. Distanța maximă la care armele pot ajunge nu depășește, în majoritatea cazurilor, 500 de km.

Prin comparație, bomba folosită de americani la Hiroshima, Little Boy, avea un focos de 15 kilotone. Fat Man, utilizată pentru atacul de la Nakgasaki, avea aproximativ 21 de kilotone. O singură rachetă balistică Trident transportată de un submarin american din clasa Ohio poate transporta focoase care totalizează sute de kilotone.

Potrivit serviciilor americane de informații, Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice. Cu focoase nucleare sunt echipate rachete de croazieră, rachete balistice, proiectile de artilerie, torpile sau chiar mine maritime. Aceste arme pot fi lansate de pe platforme terestre, avioane sau nave maritime.

Multe platforme dezvoltate pentru a livra explozibili convenționali pot fi modificate pentru a transporta focoase nucleare.

Cât de periculoase sunt radiațiile rezultate în urma unui astfel de atac

Experții militari cred că un atac cu o armă nucleară tactică nu va schimba soarta războiului din Ucraina. Un astfel de incident va contamina zone pe care Rusia dorește să le controleze și există riscul ca o parte din radiații să ajungă înapoi Rusia. Mai mult, un astfel de atac ar declanșa probabil intrarea NATO în conflict și ar păta și mai mult imaginea Rusiei.

Dacă totuși Putin ia această decizie, efectele radiațiilor vor fi destul de puternice. Mulți oameni aflați în apropierea epicentrului exploziei vor muri iar alții vor suferi arsuri severe, inclusiv prin haine.

Clădirile de pe o anumită rază, care depinde de mărimea focosului, vor fi distruse. De exemplu, o bombă de 15 kilotone va distruge totul pe o rază de 1,6 km în jurul epicentrului său. O armă cu focos de o kilotonă va provoca distrugeri complete pe o rază de aproximativ 400 de metri.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Cod galben de vânt în toată țară! Cât va dura fenomenul meteo
Articolul anterior
Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani
Articolul următor