Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici, Artist al Poporului, laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, deținător al „Ordinului de Onoare”, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare.

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani

S-a născut în 1962 în satul Cărpineni, raionul Hânceşti. A studiat la școala medie din satul natal (1969-1979). În paralel a făcut Școala de Muzică din Cărpineni, transmite moldpres.md.

Și-a continuat studiile la Institutul de Arte din Chișinău „Gavriil Muzicescu” (azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), Facultatea Instrumente Populare, specialitatea Nai, clasa profesorului Vasile Iovu (1979-1983). 

Din 1984 s-a consacrat carierei muzicale, activând la Filarmonica de Stat din Chișinău (în prezent Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”), în calitate de solist-instrumentist în formația „Legenda”, condusă de Iurie Sadovnic.

Între anii 1987-1990 a fost membru al formației muzicale condusă de compozitorul Anatol Chiriac. În perioada 1990-1995 activează la Brașov, România. 

A fost solist-instrumentist în formația „Fag” (1995-1997). În 1997 revine la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici,” unde activează până în prezent. Anual organizează concerte de binefacere pentru copiii orfani. În 2006 a avut o audiență la Vatican cu Papa Benedict XVI, după care a susținut 68 de concerte caritabile prin toată Italia, adunând fonduri pentru copii orfani din Republica Moldova. Între 2013-2018 a activat și în Miami, SUA. 

De-a lungul carierei sale artistice, a colaborat și a susținut concerte cu Tamara Gverdtsiteli (Georgia), Alessandro Safi na (Italia), Giora Feidman (Israel), Elton John (Regatul Unit). În 2014 a fost invitat special în concertul Tamarei Gverdtsiteli, cu un recital de excepție, la sala Carnegie Hall din SUA.

A lansat mai multe CD-uri cu Liviu Știrbu, Marian Stârcea, Iurii Aleabov, iar discografia sa, în general, este una destul de amplă și variată, stilistic și tematic: „Confession of soul” („Manfirst”, Germania, 1995); „Moldavian pan flute” („SonoPress”, Germania, 1997); „Moldavian Souvenire” („Polidisc Records”, Moldova, 2000); „Virtual Dreams” (Polidisc Records, Moldova, 2000); „This song I play for You” („Polidisc Records”, Moldova, 2001); „Cele mai frumoase gânduri” (Ucraina, 2003); „Romantik” („Polidisc Records”, Moldova, 2006); „Best of Constantin Moscovich” („Golden Bridge&Turku Ola”, Turcia, 2010); „Antologia muzicii azere la nai („Polidisc Records”, Moldova, 2011); „Antologia muzicii ebraice la nai” („Polidisc Records”, Moldova, 2013); „Nostalgie” („Polidisc Records”, Moldova, 2013); „Pan Tango. Antologia muzicii latino” (SUA, 2019); „Antologia muzicii turcești la nai” (Turcia, 2020) ș.a. Invitat de onoare, prezent cu recitaluri, în calitate de membru al Comisiei de jurizare sau producător al unor concurenți la festivalurile „Золотой шлягер”, Moghiliov (din 1999) și „Славянский базар”, Vitebsk, Belarus (din 2000).

Din 2014 este directorul Etnofestivalului internațional de cântec, dans și meșteșuguri populare „La mijloc de codru des”. În perioada 2002-2019 a întreprins numeroase turnee în Austria, Cehia, China, Danemarca, Germania, Grecia, Japonia, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina ș.a. Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova (1996). A evoluat la diverse concursuri și festivaluri, unde a obținut următoarele premii: Premiul I, Festivalul Internațional din orașul Aşhabad, Turkmenistan (1981); Premiul II, Festivalul Muzical, Riga, Letonia (1982); Premiul special, Festivalul „Memorie”, Brest, Belarus (1998) ș.a. Este Doctor Honoris Causa al Universității din Comrat, UTA Gagauz-Yeri (2006). Este laureat al Premiului „Valentin Goga”, pentru management artistic în domeniul muzicii, în cadrul primei ediții a Galei Excelenței Muzicale (2019).

Pentru întreaga sa activitate a fost înalt apreciat cu distincții de stat: titlul onorific „Maestru în Artă” (2000); „Artist al Poporului din Republica Moldova” (2009);  ordinul „Gloria Muncii” (2012), medalia „Francisc Skorina (Belarus, 2018), distincția „Cel mai bun interpret străin” (Ucraina, 2019); cavaler al „Ordinului de Onoare” (2020).

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Putin amenință cu arme nucleare tactice
Articolul anterior
Tragedie la un meci de fotbal în Indonezia: Cel puțin 129 de morți și zeci de răniți
Articolul următor