Putin își retrage trupe din Ucraina pentru a lupta în Rusia cu partizanii anti-Kremlin: „Faceți tot ce se poate”

Moscova retrage trupe de pe frontul din Ucraina, ca să respingă raidul organizat pe teritoriul său de unități ale partizanilor ruși, ce luptă de partea Kievului.

Rușii au început asaltul asupra unui oraș strategic din Donbas. Bătălia  pentru așezare va determina mersul în continuare al războiului în sud

Localnicii, speriați de explozii și doar cu hainele de pe ei, au fost evacuați din mai multe localități de la graniță, transmite protv.ro.

Femeie: „Mi-am lăsat toate medicamentele acasă… cât despre bunuri, nu avem nimic, aici e tot ce am adus cu noi, am apucat să luăm doar documentele”.

De la Kremlin, Vladimir Putin a promis că insurgenții vor fi înfrânți.

Pentru a doua zi consecutiv, în localitățile din regiunea rusă Belgorod s-au înregistrat ciocniri între voluntarii ruși pro-Ucraina și armata rusă. Moscova a fost nevoită să trimită în zonă trupe noi, pentru a pune capăt raidurilor venite din Ucraina. Mulți localnici au fugit doar cu ce aveau pe ei.

Raidurile trans-frontaliere sunt, pentru Kremlin, un semn că așa-numita operațiune militară specială nu merge deloc bine în Ucraina. La reuniunea săptămânală cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, Vladimir Putin a cerut măsuri drastice pentru controlul granițelor.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Luăm în calcul eforturile pe care le fac cei care ne vor răul și care își intensifică atacurile, cu gândul să provoace neplăceri în interiorul Federației Ruse. Trebuie să faceți tot ce se poate, astfel încât să nu îi lăsăm să facă asta în nicio circumstanță”.

Prigojin acuză iar Ministerul rus al Apărării

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat, vineri, că mercenarii săi s-au retras din Bahmut. Apoi a acuzat Ministerul rus al Apărării că ar fi minat șoseaua pe care erau așteptați luptătorii Wagner.

Evgheni Prigojin, liderul grupării Wagner: „Cei care au montat explozibilii sunt angajați ai Ministerului rus al Apărării. Când i-am întrebat de ce au făcut asta, au arătat în sus și mi-au spus că încă nu pot să răspundă la întrebare”.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

„Mama mea dispăruse. Am primit o fotografie cu cadavrul ei”. Mărturii din accidentul groazei din India
Articolul anterior
Experiment inedit. Un bărbat care a petrecut 93 de zile pe fundul Atlanticului, spune că a întinerit cu 10 ani
Articolul următor