Putin laudă starea economiei ruse: „E peste previziunile noastre şi ale adversarilor noştri”. Occidentul îi dă o veste proastă

Președintele Vladimir Putin lăudat situaţia în care se află economia rusă spunând că este mai bună decât au prezis atât oficialii ruşi cât şi duşmanii Rusiei. Într-un interviu acordat canalului TV Rossiya-1, liderul de la Kremlin a subliniat că indicatorii economici sunt peste așteptările guvernului rus. Cu toate astea, experţii occidentali atrag atenţia că sancţiunile au scăzut preţul petrolului vândut de Rusia la 46,82 dolari pe baril în ultima lună iar acest preţ este folosit pentru calcularea taxelor din industria petrolieră în luna februarie.

Putin denounces imperialism while annexing large swathes of Ukraine -  Atlantic Council

„Situația din economie este stabilă, mai mult de atât, este mult mai bună decât au prezis nu doar adversarii noștri, ci chiar decât am făcut-o noi”, a spus Putin în weekend. „Per ansamblu, situația noastră nu este doar stabilă, ci, cred eu, şi destul de satisfăcătoare. Aş putea spune chiar bună”, a adăugat Putin.

Liderul rus a subliniat că unul dintre principalii indicatori macroeconomici ai Rusiei – șomajul – se afla la un minim istoric. „Inflația este mai mică decât ne așteptam și, cel mai important, are o tendință descendentă. Cred că până la sfârșitul primului trimestru al acestui an, poate fi aproape de 5% față de 11,9% cât e acum. Și acesta este un indicator foarte important pentru a asigura un nivel de trai decent și pentru a oferi oamenilor venituri reale” a spus Putin. Potrivit liderului rus, producția industrială, agricultura și construcțiile în Rusia sunt în creștere.

Veniturile Kremlinului, sub presiune pe măsură ce prețul țițeiului scade

Veniturile din petrol ale statului rus sunt supuse unor noi presiuni, deoarece prețul mediu al țițeiului, utilizat de guvern pentru calcularea taxelor, a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Rusia are deja un deficit bugetar record, deoarece a cheltuit foarte mult pentru războiul din Ucraina, în timp ce prețul petrolului și cel al gazelor, cea mai mare sursă de venituri guvernamentale, au scăzut. Principalul preț de export al țițeiului rusesc aproape că s-a înjumătățit în 2022, pe fondul încetinirii economiei globale și a valurilor de sancțiuni internaționale ca răspuns la război, explică Bloomberg.

Țițeiul Ural, principalul produs de export al Rusiei, s-a tranzacționat la 46,82 dolari pe baril între jumătatea lunii decembrie și jumătatea lunii ianuarie, potrivit datelor publicate luni de Ministerul de Finanțe. Acesta este cel mai scăzut nivel de la vârful pandemiei de Covid încoacce. Prețul ţiţeiului este folosit pentru a calcula luna viitoare o varietate de taxe pentru industria petrolieră rusă, inclusiv taxele de export pentru țiței și produse derivate.

Prin impunerea de sancțiuni, inclusiv interdicții de import și un plafon de preț pentru livrările maritime de petrol rusescc, țările occidentale urmăresc să reducă fluxul de petrodolari către Kremlin, menținând în același timp exporturile robuste. Scăderea stocurilor de petrol din Rusia și creșterea producției de țiței indică faptul că abordarea funcționează cel puțin parțial, susțin experții citați de Bloomberg.

Kremlinul a reușit să atenueze într-o oarecare măsură impactul fiscal negativ al sancțiunilor impuse de Occident. Ministerul Finanțelor taxează producătorii de țiței pe baza unui preț care include costurile de transport și de asigurare, mai mare decât prețul pe care exportatorii îl primesc efectiv, potrivit Interfax. Deficitul bugetar al Rusiei pentru 2023 este estimat la 2% din PIB, aproximativ în conformitate cu nivelul din 2022. Cu toate acestea, această estimare se bazează pe un preț al petrolului de $70 de dolari pe baril. Dacă țițeiul rusesc rămâne aproape de nivelurile actuale, veniturile vor scădea sub ținta guvernului cu aproximativ 2400 miliarde de ruble, echivalentul a aproximativ 1,6% din PIB, potrivit lui Alexander Isakov, economist.

Cotaţia ţiţeiului rusesc

Țițeiul Ural din Rusia s-a tranzacționat la aproape 55 de dolari pe baril în ianuarie, la un nivel nemaivăzut de aproape un an și cu aproximativ 35% sub prețurile internaționale, deoarece războiul din Ucraina și sancțiunile au lăsat Rusia cu mai puţini cumpărători, potrivit datelor tradingeconomics.com. 

Prețul rămâne cu mult sub pragul de 60 de dolari pe baril impus de țările G7, UE și Australia pe 5 decembrie. Importurile de țiței maritim în Europa s-au redus cu 80% în 2022, deoarece rafinăriile europene s-au orientat către țiței din Norvegia, SUA, Arabia Saudită, Guyana și Azerbaidjan, potrivit datelor S&P Global Commodities.

China și India rămân cele mai mari piețe pentru petrolul rusesc, deși distanța maritimă a crescut costurile de transport și a forțat Rusia să facă reduceri sau discounturi generoase pentru a concura cu Orientul Mijlociu.

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Cum conviețuiesc rușii și ucrainenii în Bali: „Îmi pare rău, suntem din Moscova”
Articolul anterior
Orașul cu cele mai mici temperaturi din lume. Cum trăiesc oamenii la -50 de grade
Articolul următor