Putin nu pleacă de acasă fără servieta nucleară. Detaliul care a atras atenția tuturor în timpul unei vizite

Președintele rus, Vladimir Putin, a vizitat unul dintre terenurile de antrenament din regiunea Ryazan, unde sunt instruiți cetățeni mobilizați, scrie Kommersant.ru.

Putin nu pleacă de acasă fără servieta nucleară: Cum a fost surprins

În apariția pe care a avut-o s-a putut observa un detaliu interesant, unul dintre bărbații care îl însoțeau poate fi văzut în fundal ținând ceea ce unii raportează că ar putea fi una dintre servietele nucleare ale țării, cunoscută și sub numele de „nuclear football”, scrie Sky News, transmite Protv.ro.

„Cheget” face parte din sistemul automat de comandă și control al Forțelor Nucleare Strategice ale Rusiei, sau Kazbek. Se înțelege că sunt trei și că președintele are unul la îndemână tot timpul.

Deși conținutul servietei din imagini nu poate fi verificat, comentatorii au sugerat difuzarea unor imagini care arată că este o nouă încercare a lui Putin de a intimida Occidentul – după o serie de declarații în care a făcut referire la capacitățile nucleare ale țării sale.

A fost prima vizită a președintelui rus la centrul de pregătire. Anterior, el a spus că cei chemați în cadrul mobilizării ar trebui instruiți înainte de a fi trimiși în zona de luptă și a promis că va da instrucțiuni suplimentare Consiliului de Securitate pentru a verifica modul în care se desfășoară pregătirile.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării, la poligonul de la Ryazan, Vladimir Putin a ascultat un raport al ministrului Apărării, Serghei Şoigu, privind parcurgerea cursurilor de pregătire de luptă în diferite specialităţi militare, precum şi coordonarea luptei.

„Cursul de pregătire pentru militarii mobilizați se desfășoară cu intensitate sporită, în perioada de pregătire, fiecare cursant urmând să folosească cel puțin 600 de cartușe și cinci grenade în cursul unui singur antrenament”, a spus Ministerul Apărării din Rusia.

Flori și onoruri militare la mormintele angajaților MAI, căzuți la datorie în războiul de pe Nistru

Angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” a IGP al MAI au comemorat eroii căzuți la datorie la 29 iunie 1992, în războiul de pe Nistru: Ciorba Igor, înmormântat la Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău; Buzu Gheorghe, înmormântat în s. Logănești, r. Criuleni; și Carp Igor, înmormântat în s. Molovata, r. Dubăsari, informează responsabilii de la MAI.

„Astăzi, angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” a IGP al MAI au comemorat eroii căzuți la datorie la 29 iunie 1992: Ciorba Igor, înmormântat la Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău; Buzu Gheorghe, înmormântat în s. Logănești, r. Criuleni; și Carp Igor, înmormântat în s. Molovata, r. Dubăsari.

În semn de recunoștință, au fost depuse flori și aduse onoruri militare la mormintele angajaților MAI căzuți la datorie în războiul de pe Nistru“.

Haos în aeroporturi din Europa, după ce zeci de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza caniculei

E haos în aeroporturile din Europa, inclusiv în România. În prezent, mai multe zboruri au întârzieri uriașe, atât la Plecări, cât și la Sosiri. Din cauza curselor întârziate sau anulate, mulți turiști și-au ratat vacanțele, potrivit digi24.ro.

În zona de Plecări sunt peste 25 de zboruri care sunt și au fost marcate pe parcursul zilei ca fiind întârziate.

Principalele cauze pentru care s-a ajuns la această situație țin de vreme. Temperaturile foarte ridicate au cauzat probleme companilor aeriene, inclusiv sistemului de climatizare.

Totuși, s-au găsit soluții provizorii pentru ca toți călătorii să aibă condiții decente.

Oamenii trebuie să știe însă că pot cere despăgubiri, dar, vident, cu respectarea mai multor reguli.

Cristi Pitulice, consultant în turism: „Avem aceste restricții cu pistele, condițiile din aeroporturi generate de încălzirea globală. Liniile aeriene au zborurile împinse la capacitate maximă. Dacă avem o avarie sau avion la sol, nu poate fi foarte repede înlocuit și va trebui să așteptăm o perioadă de timp. În general, e bine să plecăm dimineața. Avem toată ziua la dispoziție și dacă avem întârziere să recuperăm și să ne reorganizăm, să aplicăm, să luăm bilet pentru alt zbor.”

Ramona Colea, reprezentant al unei agenții privind drepturile pasagerilor: „E important ca pasagerii să știe că în astfel de situații au drepturi. Ca să le fie respectate, trebuie să rămână în posesia documentelor de călătorie. Când se întorc, e important să aibă bani în posesie, pentru că s-ar putea să-și asigure cazare, masă, transport. Să știe că întârzierea mai mare de trei ore la aterizare generează compensații de 250 euro, pot ajunge la 600 euro. Sunt în plus față de rambursările de cheltuieli pe care pasagerii le au din cauza acestor anulări.”

În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă

15 grădinițe vor putea deschide grupe de creșă pentru copii de până la doi ani, în baza unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).

Sălile pentru viitoarele grupe vor fi renovate capital și dotate cu echipamente și mobilier. Suma investițiilor se ridică la peste 2 milioane de dolari, lucrările urmând să demareze anul viitor. Serviciile vor fi disponibile pentru cel puțin 15 copii în fiecare localitate, informează MEC. 

Lista instituțiilor beneficiare a fost aprobată de membrii Consiliului Coordonator pentru monitorizarea procesului de construcție, reabilitare și modernizare a infrastructurii instituțiilor de învățământ, și poate fi consultată aici.

Pentru a participa la concurs, grădinițele au întrunit un șir de criterii, inclusiv: numărul minim de 150 de copii înscriși, spațiu liber, disponibil pentru renovare, angajamentul APL de a asigura servicii pentru copii de 0-2 ani, numărul de  solicitări de la mame care stau în rând și care s-ar angaja în cazul apariției locurilor vacante disponibile, numărul de copii defavorizați (copii cu dizabilități, din familii social-vulnerabile, romi, refugiați).

Renovarea și dotarea grupelor de creșă în 15 instituții preșcolare se va face în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”. 

Energocom a mai cumpărat 18 milioane de metri cubi de gaz pentru stocare, anunță Andrei Spînu
Articolul anterior
Semafoare inteligente au apărut în sectorul Botanica: detectează numărul mașinilor în scopul diminuării ambuteiajelor
Articolul următor