Putin promite că Rusia va livra gratuit Africii cerealele necesare dacă acordul asupra exporturilor ucrainene nu va fi prelungit

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a promis luni că Rusia va livra Africii toată cantitatea de cereale necesară dacă acordul asupra exporturilor ucrainene nu va fi prelungit după două luni, la finalul extinderii anunţate sâmbătă de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

„Dacă vom decide în final să nu mai prelungim acest acord după 60 de zile, atunci noi suntem gata să livrăm din Rusia gratuit întreg volumul care era destinat în ultimul timp ţărilor ce aveau cel mai mult nevoie (de cereale) din Africa”, a declarat Vladimir Putin în timpul unui discurs susţinut la Moscova în faţa unor responsabili africani, relatează agențiile AFP și Agerpres.

Potrivit lui Putin, Rusia „îşi îndeplineşte în mod conştiincios toate obligaţiile, inclusiv în aprovizionarea cu hrană, îngrăşăminte, carburant şi alte produse critice pentru statele continentului (african), contribuind astfel la asigurarea securităţii lor alimentare şi energetice”.

Vladimir Putin a reiterat din nou criticile sale faţă de europeni, acuzându-i că îşi însuşesc cerealele care pleacă din porturile ucrainene.

„Doar 3 milioane de tone de cereale au fost expediate spre Africa şi 1,3 milioane spre ţările cele mai sărace din Africa”, comparativ cu „12 milioane de tone trimise de Rusia” spre continentul african, a afirmat Putin.

Putin a mai spus în discursul său că Moscova „va decide în favoarea participări sale viitoare” la acordul cerealier, care a fost prelungit sâmbătă până pe 18 mai, doar dacă „o punere în aplicare justă şi completă” a acestuia este „asigurată”.

Mai devreme luni Ministerul Afacerilor Externe rus a condiţionat continuarea de către Moscova a participării sale la acord de „reconectarea” băncii Rosselhozbank la sistemul de plăţi internaţional Swift, de „abolirea restricţiilor asupra asigurării şi reasigurării” de nave sau de „deblocarea activelor străine şi conturilor companiilor ruse asociate la producţia şi transportul de produse alimentare şi de îngrăşăminte”.

„Fără progrese în respectarea acestor exigenţe (…) participarea noastră (la acord) va fi suspendată”, a avertizat ministerul rus.

În starea actuală, „acordul continuă să funcţioneze în timpul următoarelor două luni în parametrii existenţi, fără nicio schimbare, în porturile vizate”, a mai precizat ministerul în acest comunicat.

Interpretare senzațională! Oleg Spînu, pe locul 3 la ,,Românii au Talent”

Moldoveanul Oleg Spînu s-a clasat pe locul 3 la ,,Românii au Talent”, în urma voturilor acordate de public.

Tânărul de 15 ani din Republica Moldova a ridicat sala în picioare!

,,El chiar merita să câștige”, ,,Cel mai bun din sezonul acesta, merita să câștige! Bravo, copil frumos!”, ,,Cel mai tare din acest sezon. talent, muncă, carismă și mult zâmbet. E cel mai bun și e un showman de exceptie pentru vârsta lui”, au comentat internauții.

Rareș Prisacariu, marele câștigător Românii au talent! La numai 7 ani, a plecat acasă cu premiul de 120.000 de euro

Vineri seara a avut loc marea finală de la „Românii au Talent”, iar performanțele celor 11 finaliști au fost mai uimitoare ca oricând! După ore întregi de repetiții, emoții, oboseală și lacrimi, concurenții au pășit încă odată pe scena de la PRO TV, de unde au reușit să cucerească inimile întregii națiuni! Însă, doar un singur concurent a putut ridica premiul cel mare.

image

Olya și Valera și Oleg Spânu, locurile 2 și 3

Rareș Prisacariu a urcat pe scenă plin de încredere, uimind încă o dată întreaga țară cu un număr fabulos de recitare, dar devenind, totodată, o sursă de inspirație. Rareș a reușit să ridice marele premiu de 120.000 de euro, în uralele publicului! În urma votului exprimat de public, a primit titlul de câștigătorul Românii au talent 2023!

Olya și Valera, acrobații super-talentați din Ucraina au ieșit pe locul 2 la numărul de voturi, iar Oleg Spânu a obținut locul 3 în concursul de talente. 

Olya și Valera, Rareș Prisacariu și Oleg Spânu, în finala Românii au talent

Iată ce au spus cei 4 jurați, după prestația din marea finală a lui Rareș Prisacariu

Andra: „Ai răscolit în noi, în mine niște sentimente și niște gânduri pe care nu mă gândeam că le dețin. E impresionat ce am putut să văd. Și Dumnezeu te iubește și noi te iubim!”

Andi Moisescu: „Eu cred că acest moment este dincolo de ceea ce a spus el. Are o altă putere, prin vocea lui Rareș. Aici e vorba despre o forță cu totul aparte pe care fiecare din sală a simțit-o. Sper să se fi simțit la fel și acasă pentru că tu ești, fără îndoială, o apariție”.

Dragoș Bucur: „Rareș, am aproape 46 de ani și de vreo 2 ani mă gândesc foarte mult… Ceea ce ai vorbit tu pe scenă astăzi. Eu am ajuns să mă gândesc la ce spui tu, la 7 ani. Aș vrea să vorbesc despre lucrurile astea, dar mi-e teamă să le înfrunt public. Ce ai făcut tu astăzi a fost să vorbești și în numele meu, de acolo de pe scenă. De-aia am venit eu la Românii au talent, să te văd pe tine.”

Mihai Bobonete: „De fiecare dată când vii aici, am impresia că ai o forță teribilă din alte lumi. Nu știu cum simt oamenii acasă sau ce au simțit oamenii din sală, dar pe mine mă descompui în părți mici și simt că mă desprind de corp și văd toate lucrurile. Ai un fel de transmisie aparte. Nu doar țara are nevoie, ci cred că lumea are nevoie de oameni ca tine. Televiziunea oferă un lucru: nemurirea. Vei rămâne în memoria tuturor, cu toate aparițiile la Românii au talent. Eu cred că tu vei face viitorul să-și amintească cu mare plăcere de trecut. Bravo, felicitări!”

Spectacol muzical în aer liber, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, pe 13 și 14 mai

Primăria Municipiului Chișinău informează că, sâmbătă și duminică (13-14 mai 2023), ora 14:00, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, va avea loc un nou spectacol muzical în aer liber, desfășurat în cadrul Proiectului socio-cultural de weekend „Dialog între generații”.

În acest context, invităm toți locuitorii și vizitatorii orașului să participe la acest concert, unde vor putea savura muzica interpretată de artiștii locali.

Proiectul de weekend „Dialog între generații” a fost inițiat în luna iunie 2022 și oferă publicului de diferite vârste oportunități de a petrece timpul frumos, cu voie bună și cu muzică de calitate.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Municipiului Chișinău și Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural.

Va fi creată o aplicație care va conține actele de identitate în format electronic
Articolul anterior
BEI oferă 28 mln de euro pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din Republica Moldova
Articolul următor