S.A. „Energocom” a cumpărat, în primele zece zile ale anului curent, o cantitate totală de circa 137 mii MWh, la preț mediu ponderat de 110,83 euro/ MWh, achitând 15 183 710 euro.Potrivit datelor prezentate de „Energocom”, 31,86 la sută din energie e fost procurată în baza contractelor bilaterale cu întreprinderile din România, iar 25,65% – de pe platforma de tranzacționare OPCOM din România, scrie ziarulnational.md.
De asemenea, CET-urile din R. Moldova au furnizat 30,33 la sută din totalul energiei consumate de malul drept al Nistrului și aproape 10% din consum a fost acoperit de energia regenerabilă.
„Compania achiziționează energia produsă de centralele electrice de termoficare urbane și de la centralele electrice regenerabile care au statul eligibil la tarif stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. De asemenea, conform Dispoziției nr. 1 a Comisiei pentru Situații Excepționale din 27 decembrie 2024, Energocom cumpără în baza contractelor bilaterale energia regenerabilă de pe piața liberă, la prețul plafon ce nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice pe care îl are furnizorul cu obligație de serviciu public în are în baza contractelor bilaterale cu producătorii de energie. În același timp, energia mai e procurată în baza contractelor bilaterale și accesând platforma de tranzacționare OPCOM din România”, precizează „Energocom”.
De menționat că, de la 1 ianuarie curent, malul drept al Nistrului nu mai primește deloc energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce „Gazprom” sistat livrările de gaze în Transnistria. Centrala respectivă activează acum doar pe bază de cărbuni și nu are capacitatea să acopere întreg volul de energie consumat de malul stâng al Nistrului. Astfel, în raioanele controlate de regimul separatist de la Tiraspol au loc deconectări în evantai, iar beneficiarii stau pe întuneric și câte opt ore pe zi, în special în orele de vârf.