Radio Moldova sărbătorește 91 de ani de la fondare

Radio Moldova sărbătorește 91 de ani de la fondare. Directorul Radio Moldova, Veaceslav Gheorghişenco, a afirmat că aceasta este cea mai veche instituție publică din țară.

„Am fost alături de ascultători în vremurile cele mai frumoase și în cele mai grele. Radio Moldova are un patrimoniu bogat și promovăm valorile culturii naționale și universale. Ținem foarte mult să fim corecți și echidistanți. Radio Moldova are emisiuni pentru toate gusturile și pentru toate vârstele, care sunt transmise pe trei canale: Radio Moldova, care este un post generalist, dar cu accentul pe actualitate, Radio Moldova Muzical și Radio Moldova Tineret”, a menționat Veaceslav Gheorghișenco, conform moldpres.md.

În 91 de ani s-au schimbat multe lucruri. ”Anul trecut, la cea de-a 90-a aniversare, pe parcursul unei săptămâni am desfășurat un proiect foarte interesant la Radiojurnalul Amiezii. Foști crainici – Ion Munteanu, Tamara Berzoi, Mariana Bahnaru, Vera Mereuță, voci de aur ale Radio Moldova, au citit știri împreună cu redactorii-prezentatori din Redacția Actualități de azi.

Începând cu 20 aprilie 2021, Studioul numărul 1 din cadrul instituției Radio Moldova poartă numele regretatului jurnalist Alexei Revenco, Maestru în Artă, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”, considerat vocea de aur a postului public național. În acest mod, ne-am dorit să aducem un omagiu celui care a fost Alexei Revenco, o voce de aur, un om de o cumsecădenie rară, un om cu caracter și, în același timp, foarte modest. În studioul nr.1 el a lucrat 43 de ani la rînd. Cred că cei care vor veni după el și vor intra în acest studio, își vor aminti de cel care a adus glorie instituției noastre”, a subliniat Veaceslav Gheorghișenco.

Pe data de 1 octombrie 1930, s-a luat decizia de creare a unui post de radio care să emită permanent pe teritoriul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești (R.A.S.S.M.), aflată în componența Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Primul emițător radio de 4 KGZ a fost instalat la Balta, pe malul stâng al Nistrului.

Mai târziu, un emițător de 10 KHZ a fost instalat la Tiraspol. Prima emisie radio a avut loc pe data de 30 octombrie 1930. Radioul moldovenesc din acea vreme transmitea, în mare parte, emisiuni cu conotație politică și socială. În anul 1939 a fost inaugurat postul de radio Basarabia.

Acesta a fost construit la Chișinău de firma germană Marconi-Telefunken după cele mai avansate tehnologii, dar a funcționat foarte puțin – până la 28 iunie 1940. De la radio Basarabia angajații care s-au retras peste Prut au luat cu ei doar niște lămpi și carul de reportaj. În scurt timp, lămpile au fost aduse de la Kiev și postul de radio și-a reluat activitatea, dar deja cu personal de la postul de radio Tiraspol și angajați din Chișinău.

În partea a doua a secolului al XX-lea, Radiodifuziunea Națională a emis pe trei canale: Radio Moldova (numit și programul 1), post generalist, Programul 2 Luceafărul, post cultural cu prima emisie stereo din țară, închis mai târziu din motive financiare, Radio Moldova Internațional, care a difuzat în perioada 1992-2010. Arhiva Radio Moldova (memoria Radio Moldova) este prima, cea mai veche și cea mai bogată arhivă media din R. Moldova.

Prima înregistrare datează cu anul 1949, un cîntec de glumă în vocea lui Eugeniu Ureche. Pe parcursul anilor, Fonoteca de aur a Radio Moldova s-a îmbogățit cu valori de unicat ale istoriei și culturii noastre. Arhiva sonoră este stocată pe o suprafață de 378,4 metri pătrați și conservă, pe diferite suporturi, circa 128 mii 359 de unități cu durata de 380.074 mii de ore, structurate în două compartimente: arhiva muzicală: 89.981 unități cu durata de 16.472 ore, arhiva „vorbită”: 38.378 unități cu durata de 363.602 ore. Înregistrările sînt compartimentate conform unei structuri tematice.

Emisiunile emblematice ale postului se regăsesc de asemenea ordonate în compartimente precum: Istorice, Literare, Muzicale, Teatru, Copii, Tineret, Minorități Naționale etc. În prezent, Radio Moldova emite pe unde medii AM – trei frecvențe cu acoperire largă pe toată țara, dar și în țările limitrofe, precum și numeroase frecvențe scurte FM, care de asemenea acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova. Anterior, Radio Moldova a emis și pe unde ultrascurte.

Noi măsuri pentru debirocratizarea afacerilor

Guvernul a aprobat modificări ce vizează domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Noile măsuri vor simplifica activitatea agenților economici și vor genera economii mediului de afaceri de peste 11 milioane de lei anual, odată cu eliminarea barierelor administrative și reducerea costurilor impuse de reglementări învechite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Noile prevederi se referă la extinderea valabilității avizelor sanitare de la 1 până la 3 ani,  indiferent dacă produsele provin din țară sau din import. La fel, va fi exclusă necesitatea înregistrării de stat a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor.De asemenea, este prevăzută excluderea limitărilor pentru tipurile de unități de comerț cu ridicata și introducerea obligativității indicării țării de origine pentru produsele alimentare nepreambalate – aceasta reprezintă o acțiune de susținere ai producătorilor locali. O altă modificare ce va facilita activitatea agenților economici ține de anularea autorizațiilor pentru afișele cu dimensiuni mai mici de 3 metri pătrați și prelungirea valabilității acestor autorizații pentru afișele mari.Străinilor cu drept de muncă, fără vize, le vor fi liberalizate condițiile de încheiere a contractelor de muncă, iar procedura de închidere a unei afaceri va deveni mai simplă și mai rapidă, prin utilizarea instrumentelor online. Mai mult, în cazul jocurilor de noroc, vor fi incluse măsuri mai clare pentru blocarea site-urilor neautorizate.În același timp, farmaciile din sate vor fi licențiate, indiferent dacă activitatea acestora este sau nu subvenționată de stat. „Inițiativele sunt foarte bune și importante pentru mediul de afaceri. În perioada următoare, este necesar să ne concentrăm pe modul în care se implementează legislația de mediu, pentru a reduce costurile antreprenorilor din acest domeniu. De asemenea, împreună cu ministerul Finanțelor, trebuie să simplificăm procedurile de comercializare a produselor agricole proprii. Avem foarte multă lume, în sate, pentru care e nevoie să stabilim un mecanism clar de comercializare”, a spus premierul Dorin Recean. 

Povestea de Iarnă – 5 ani de magie și căldură împreună!

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

Un bărbat, înnămolit până la brâu într-un iaz de la Telenești, scos la mal de salvatori

Salvatorii au salvat un bărbat rămas blocat în nămol în preajma unui mal de iaz. În după amiaza zilei de 03 decembrie 2024, o persoană a rămas blocată în nămol, până la brâu, în iazul din satul Ghiliceni raionul Telenești. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 13:21. La fața locului au fost îndreptate două echipe de pompieri și salvatori, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ajunși, la fața locului, pompierii au stabilit că un bărbat era blocat în nămol, până la brâu, la distanța de aproximativ 50 de metri de la mal și nu putea ieși de sine stătător. Astfel, angajații IGSU cu ajutorul echipamentului special în scurt timp au reușit să scoată bărbatul din nămol la malul lacului și predat Serviciului medical de Urgență, primind ajutorul necesar de rigoare. Bărbatul nu a fost transportat la spital, fiind înafara oricărui pericol.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale lacurilor și râurilor din țară a formațiunilor de gheață. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. De asemenea, pescarii sunt rugați să evite pescuitul la copcă sau orice activități pe gheață, întrucât există riscul prăbușirii în apă. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, angajații IGSU au reușit să salveze de la înec 347 de persoane dintre care 78 de copii.

Fiul regretatei Valeria Bobocel a încetat din viață
Articolul anterior
Cum descrie Angelina Jolie relația cu cei șase copii: ,,Sunt foarte onestă cu ei”
Articolul următor