Raed Arafat: Din păcate, lupta cu Covid-19 am pierdut-o

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne al României, Raed Arafat, a declarat că ”este foarte clar” că se va ajunge la indicele de infectare cu COVID-19 de 3 la mia de locuitori în București.

În acest caz, restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi ”este posibil” ca elevii să urmeze cursuri online, transmite news.ro.

Arafat a mai adăugat că lupta cu Covid a fost pierdută.

“Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar. Se vor aplica toate regulile care au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern. restaurantele închise, nu mai sunt activităţi la teatre, nu mai sunt activităţi la cinematografe. 

Bineînţeles, masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat, în toate spaţiile masca este obligatorie. 

Astea sunt regulile care sunt de bază, în această situaţie. Când trecem de pragul de 3 la mie şi sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seara.

În ceea ce priveşte şcolile, acestea ar putea trece în scenariul roşu, în care elevii vor învăţa online.

”Este posibil să se ia acest lucru în considerare, dar acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”, a explicat Arafat.

Secretarul de stat a precizat că efectele măsurilor se vor vedea peste 1-2 săptămâni.

Raed Arafat a mai declarat că lupta cu COVID-19 a fost pierdută şi că este posibil ca spitalele să fie reorganizate, aşa cum s-a întâmplat în primăvară, la începutul pandemiei.

”Lupta cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem. 

Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate Covid, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respecive unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii care să permită tratarea altor pacienţi. 

Şi la acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi. 

Dar la un moment va trebui să ne pregătim clar şi sistemul trebuie pregătit şi s-au dat indicaţii de către Ministerul Sănătăţii către întreg sistemul sanitar că la un moment dat vom începe să ţinem bolnavii şi în secţiile non-Covid şi posibil vom ajunge şi la bază, din nou, la reducerea capacităţii pentru cazurile elective. 

De fapt ce am pregătit la începutul pandemiei şi din fericire nu s-a întâmplat atunci şi a devenit un subiect de critică şi de batjocură deciziile noastre de atunci, acum ne confruntăm cu el şi este clar că unele decizii, posibil să le luăm, să revenim la ce am luat atunci în martie, dar adaptat la situaţia de acum. cele mai importante măsuri au fost pe sistemul sanitar şi mă refer la asta”, a mai declarat Raed Arafat.

Caz șocant în Germania: Un medic de îngrijiri paliative și-ar fi ucis 15 pacienți pe care îi avea în grijă

Procuratura din Berlin a cerut miercuri trimiterea în judecată a unui medic de îngrijiri paliative, suspectat de uciderea a 15 pacienţi în capitala germană. Acest doctor în vârstă de 40 de ani, arestat în august 2024, era până acum suspectat că a făcut cel puţin opt victime, în timp ce sistemul de justiţie continuă să investigheze alte posibile cazuri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Bărbatul este acuzat că a ucis victimele aflate în grija sa, între septembrie 2021 şi iulie 2024, cu medicamente şi că a dat foc locuinţelor unora dintre ele pentru a „ascunde crimele”, a scris procuratura într-un comunicat.

Victimele, douăsprezece femei şi trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 94 de ani, au fost ucişi „prin înşelăciune şi din motive inutile”, a precizat parchetul.

Procuratura solicită un proces şi o condamnare însoţite de recunoaşterea gravităţii deosebite a faptelor, o detenţie preventivă şi o interdicţie profesională pe viaţă.

În prezent în arest preventiv, medicul „nu a vorbit până acum despre acuzaţiile împotriva sa”, a declarat procuratura. Parchetul a indicat în timpul unei anchete anterioare că motivul a fost „dorinţa de a ucide”.

VIDEO. Cinci elefanţi de la grădina zoologică din San Diego, surprinşi formând un ”cerc de alertă” pentru a proteja un pui în timpul cutremurului din California

Elefanţi de la Grădina Zoologică Safari Park din San Diego au format un ”cerc de alertă” pentru a-şi proteja puiul, în timpul unui cutremur de magnitudinea 5,2 care a avut loc la începutul săptămânii în sudul Californiei, o scenă emoţionată, surprinsă de o cameră e supraveghere, relatează AFP.

Grădina zoologică se află la o oră distanţă de epicentrul seismului, localizat în apropierea orăşelului Julian. Pachidermele au simţit cutremurul şi au reacţionat înconjurând un pui şi formând un ”cerc de alertă”.

Este vorba despre o reacţie naturală la ameninţări cu scopul de a-i proteja aproteja cei mai tineri membri ai turmei, a anunţat San Diego Zoo Wildlife Alliance.

Acest comportament este frecvent în stare sălbatică, în funcţie de pericole.

Cutremurul nu s-a soldat cu pagube importante şi a avut loc în urma unei lungi serii de seisme în California.

Coasta de Vest a Statelor Unite se află la joncţiunea mai multor plăci tectonice, iar cutremurele sunt frecvente în regiune.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru: Dragalin putea spune totul atunci când încă era șefa PA

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu o reacție la declarațiile Veronicăi Dragalin, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, despre faptul că circa 40 de judecători ar fi fost șantajați înainte de procedura de Pre-Vetting.

Potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru, fosta șefă a PA a avut posibilitatea de a anunța despre aceste acțiuni atunci când era în funcția respectivă, transmite Știri.md. 

„Cred că este important să ne uităm la faptele care vorbesc despre evoluțiile în sistemul justiției, și anume procesul de vetting. Avem niște rezultate care arată că activitatea Comisiilor de evaluare extraordinară a fost una bună și a dus la faptul că avem un Consiliu Suprem al Magistraturii funcțional, un Consiliu Superior al Procurorilor funcțional”, a menționat ministra Justiției. 

Cât despre faptul că, la începutul lunii aprilie, PSRM a cerut demisia imediată și necondiționată a ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, aceasta a spus: „Opoziția are acest drept. Am primit moțiunea, o vom examina și voi veni cu argumentele de rigoare”. 

Amintim că, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, face noi declarații scandaloase. Aceasta susține că circa 40 de judecători ar fi fost șantajați de către conducerea CNA de atunci, dar și de fostul ministru al Justiției, pentru „a acționa într-un anumit fel”.

„Chiar din a doua lună de mandat, septembrie 2022, eu am intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac, adică ministrul justiției și conducerea CNA, pentru că eu nu eram de acord cum persoanele acestea făceau Justiție în țară. (…) Eu cu aceste trei persoane am vorbit direct, aparte și le-am spus că eu nu o să particip în ceea ce faceți voi, iar dacă știu că în continuare folosiți metodele pe care am aflat că le faceți, eu o să vă pornesc dosare penale”, a declarat Veronica Dragalin în cadrul unei emisiuni.

Un agricultor are 90 de tone de varză pe câmp și nu are unde să le vândă
Articolul anterior
Campania de plantare a arborilor în Chișinău a fost amânată din cauza ploii
Articolul următor
Close menu