Rata exportului de cireşe şi vişine din Republica Moldova s-a dublat, comparativ cu anul trecut. În pofida crizei regionale, agenții economici au reușit să trimită peste hotare peste 12 mii tone de cireșe și peste 3 mii de tone de vișine. Şi exportul de mere a crescut.
Cireşele şi vişinele moldovenești au ajuns în Rusia, Belarus, România şi Polonia dar şi, pentru prima oară, în Olanda şi Estonia.
Export de cireșe și vișine: Rusia, Belarus, România, Polonia, Olanda, Estonia.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii precizează că sumele provenite din vânzarea cireşelor în străinătate depăşesc 215 milioane lei, iar din exportul vișinelor s-au obţinut peste 38 de milioane de lei.
Sumele provenite din export: cireșe – peste 215 milioane lei, vișine – peste 38 milioane lei
În fiecare an, suprafețele ocupate cu livezi de vișin și cireș se reînnoiesc şi se plantează soiuri înalt productive, cerute pe piețele europene. Şi exporturile de mere au crescut, cu aproape 50 la sută ajungând la 146 mii tone.
Anul acesta Republica Moldova a exportat, pentru prima dată, 60 de tone de mere în Germania și 20 de tone în Finlanda. Creşterea vânzărilor de mere se datorează extinderii piețelor de desfacere spre vest, în special în România, unde s-au vândut 7.600 de tone, de nouă ori mai mult decât în prima jumătate a anului trecut.
Exportul de mere a crescut (ianuarie-iunie 2022)
TOTAL EXPORT 146 mii tone
ROMÂNIA 7.600 tone, de 9 ori mai mult
ARABIA SAUDITĂ 1.000 de tone
GERMANIA (piaţă nouă de desfacere) 60 tone
FINLANDA (piaţă nouă de desfacere) 20 tone
Războiul din Ucraina a influenţat negativ activitatea producătorilor: a crescut perioada de tranzit a produselor și, totodată, au crescut și prețurile pentru transport.