”Război” între doi consilieri dintr-un sat din Râșcani. Cine a tăiat un hectar de nuci și a arat imașurile din localitate?

Un consilier local din satul Petrușeni, raionul Rîșcani împreună cu soția sa, își acuză colegul de la primărie, care este și fermier, că i-ar fi tăiat o parte din livada de nuci și că ar ara imașurile din sat. Ieri, Cristina Baban a descoperit că 70 de pomi de nuci au fost doborâți. Femeia dă vina pe alesul local Timofei Țurcanu, cu care au un conflict deja de doi ani, scrie nordnews.md.

Polițiștii ajunși la fața locului nu au găsit careva urme, dar bănuiesc că paguba a fost provocată mult mai devreme.

„A fost un conflict cu un agent economic care durează de vreo doi ani cu privire la imașurile arate. Veți vedea că și drumurile sunt arate. Nu ne mai putem deplasa printre imașuri. Este agentul economic Țurcanu Timofei”, a povestit Cristina Baban, fermier.

Bărbatul este acuzat și de faptul că în luna februarie, ar fi dat foc la un foișor de pe malul unui lac, arendat de Ion Grosu și un prieten de-al său.

„Cel mai important ne-a spus că nu vom mai avea ce avem, doar că în limba rusă – „te voi distruge”, cam așa. Au fost sesizate organele competente. Nu s-a întreprins nimic, iar rezultatele sunt pe față”, a adăugat femeia.

Am încercat să discutăm cu Timofei Țurcanu, doar că acesta se află în arest la domiciliu în dosarul legat de acordarea frauduloasă a subvențiilor pentru agricultură. Soția acestuia neagă orice acuzații în adresa bărbatului.

„Este doar o denigrare a familiei noastre. Ea nu are niciun motiv să ne suspecteze, iar noi niciun motiv să o facem. Da, există un fel de agresiune față de noi din partea lui Ion Grosu. Nu inteleg motivul. Nu i-am făcut altceva decât bine. Avea nevoie de apă din lac – „vă rog, Timofei, vă rog să nu participați la licitația pentru a închiria lacul meu”, și Timofei nu participă. El îl lasă să lucreze”, a menționat Svetlana Țurcanu, fermier.

Un alt consilier local vine în apărarea lui Timofei Țurcanu și spune că, de fapt, Ion Grosu ar fi omul conflictelor, care lipsește cu regularitate de la ședințele consiliului. Iar acum, acesta se află peste hotare.

„Lui Timofei îi trebuie? Sunt doar suspiciuni fără dovezi. Asta durează demult. Așa este el, doar să facă rău cuiva, să scrie plângere la CNA, să cheme televiziunea”, a spus Sergiu Cucoreanu, consilier local din s. Petrușeni.

În total, aproape un hectar de livadă din cele trei ale consilierului Ion Grosu a fost distrus. Poliția a pornit o anchetă.

„Oamenii legii au pornit o anchetă pentru documentarea cazului, pentru a stabili toate circumstanțele și acumularea probatoriului. Ulterior, va fi luată o decizie legală”, a declarat Ina Banari, ofițer de presă la Inspectoratul de Poliție Rîșcani.

Preliminar, pagubele provocate s-ar cifra la 700 de euro și doi ani de muncă în câmp.

Accident tragic la Cimișlia! Un șofer de 24 de ani a murit pe loc, după ce s-a răsturnat cu mașina

O persoană a murit, iar alta a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasau a derapat de pe traseu și s-a răsturnat. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 01:00, la intrarea în satul Mihailovca, din raionul Cimișlia, sscrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, în accident a fost implicat un automobil de marca Dacia, la volanul căruia se afla un șofer originar din localitatea Baimaclia, din raionul Căușeni, carea avea în calitate de pasageră o femeie de 32 de ani, originară din localitatea Valea Hîrtopului, din același raion.Din motive încă nestabilite de anchetă, șoferul a pierdut controlul volanului, iar mașina a derapat de pe traseu și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Automobilul Dacia era condus de un tânăr de 24 de ani, care în urma accidentului a decedat pe loc.

Acesta se deplasa cu viteză excesivă, iar când a ajuns într-o curbă periculoasă, nu a ținut cont de vizibilitatea redusă pe timp de noapte și traseu umed, astfel a pierdut controlul asupra volanului, iar  ca rezultat mașina a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț de pe acosstament, după carea fost proiectată înapoi pe carosabil unde și s-a răsturnat”, susține Poliția.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Din 1 ianuarie, în România cresc alocațiile de stat: Câți bani urmează să primească copiii moldoveni care dețin cetățenie română

Alocațiile de stat pentru copii urmează să crească de la 1 ianuarie 2025 cu 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Astfel, copiii cu vârsta peste doi ani urmează să primească 323 de lei pe lună, față de 292 de lei, suma pe care au primit-o până la sfârșitul anului 2024. Alocațiile de stat pentru copii au crescut ultima dată în ianuarie 2024, cu 13,8%, scrie digi24.ro.

Cum vor fi majorate alocațiile copiilor din România în anul 2025

Începând din luna ianuarie 2025, alocațiile de stat vor fi majorate astfel:

Pentru copiii care au peste doi ani, de la 292 de lei la 323 de lei/lună.

Pentru copiii sub doi ani sau copiii cu dizabilități, de la 719 lei la 794 lei/lună.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. Alocația pentru copii este o sumă de bani oferită de stat, care este distribuită părinților sau tutorilor copiilor, adolescenților și, în unele cazuri, adulților tineri. În România, alocația de stat pentru copii are caracter universal și constă într-o sumă de bani, acordată tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, care au reședința legală în România, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora.

Trei cazuri de mituire la intrarea în țară

În această săptămână, polițiștii de frontieră din cadrul punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni” și „Cahul-Oancea” au demonstrat dedicarea față de integritatea și respectarea legii, contracarând trei tentative de corupere activă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

24 decembrie 2024: un cetățean cu dublă cetățenie (ROU/MD) a încercat să ofere 50 RON pentru a evita aplicarea ștampilei de intrare în Republica Moldova.

26 decembrie 2024: un cetățean ucrainean a oferit 20 USD, încercând să evite prezentarea documentelor necesare pentru transportul pasagerilor.

27 decembrie 2024: un cetățean român cu document de identitate expirat a oferit 50 EUR pentru facilitarea trecerii frontierei.

Toate cazurile au fost raportate, iar cercetările sunt în desfășurare. Poliția de Frontieră rămâne fermă în aplicarea principiului „Toleranță Zero la Corupție”.

Evitați orice tentativă de mituire. Orice încercare de a influența ilegal deciziile autorităților se sancționează conform legii.

Dacă observați nereguli sau acte de corupție, vă încurajăm să le raportați autorităților competente pentru a contribui la menținerea unui climat de integritate.

Pentru denunțarea manifestărilor de corupție contactați Linia Anticorupție la numărul scurt 1520.Poliția de Frontieră este pentru a proteja, nu doar pentru a verifica. Cu sprijinul cetățenilor, putem construi împreună un mediu sigur și corect, unde legile sunt respectate de toți.” anunță Poliția de Frontieră.

Vlad Filat, coplești de emoții! A revenit la școală alături de fiica sa! În ce relație este cu Ekaterina și ce spune fosta soție, jurnalista Angela Gonța
Articolul anterior
Târguri de Paște, organizate în fiecare sector al Capitalei până la sfârșitul lunii aprilie
Articolul următor