Recensământ de probă în 11 localități din țară, începând din data de 28 august

Începând cu 28 august curent și până pe 10 octombrie 2023, în 11 localități din Republica Moldova se va desfășura Recensământul de probă al populației și locuințelor (RPL). În premieră, recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor moderne de  colectare a datelor. Anunțul a fost făcut de către Biroul Național de Statistică (BNS), în cadrul unei conferințe de presă.

La recenzarea de probă vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ (consultate public) ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total, vor fi 3 chestionare: despre persoană, clădire și locuință, spațiul colectiv de locuit. Informațiile oferite de persoanele recenzate vor fi strict confidențiale, iar participarea la recensământ va fi obligatorie.

Datele vor fi colectate de cei 160 de recenzori angajați de BNS, supervizori și alt personal temporar. Aceștia vor avea la ei legitimații, genți și tablete cu logo-ul recensământului.

Directorul BNS, Oleg Cara, a specificat că recensământul de probă reprezintă o etapă obligatorie de pregătire a unei recenzări, având scopul de a testa metodologia, chestionarele, modalitatea de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării. 

„Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate”, a subliniat Oleg Cara.

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a menționat că recensământul va oferi date statistice importante pentru dezvoltarea unor politici publice eficiente, iar cetățenii vor avea un rol de bază în realizarea exercițiului propus: „Participarea activă și cooperarea cetățenilor sunt de o mare importanță, inclusiv la etapa de pilotare, iar informațiile colectate vor contribui la obținerea unei imagini reale și producerea schimbărilor dorite în comunitățile în care trăim”. 

În cadrul evenimentului a fost lansat proiectul „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). Proiectul a început în luna iunie 2023 și are o durată de implementare de 30 de luni. Acesta urmărește îmbunătățirea capacității instituționale a BNS în pregătirea și efectuarea recensământului din 2024. Valoarea proiectului este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 75 de mii – contribuția UNFPA.

„Informațiile exacte despre populație și locuințe sunt esențiale pentru elaborarea politicilor în domenii precum sănătatea, educația, protecția socială, reforma administrației publice locale. De asemenea, acestea sunt importante pentru alocarea corectă a fondurilor bugetare. Uniunea Europeană sprijină desfășurarea recensământului, oferind asistență tehnică și echipamente care vor contribui la digitalizarea procesului de colectare și procesare a datelor, în conformitate cu standardele europene și internaționale.” a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit Reprezentantei Rezidente UNFPA, Nigina Abaszada, consolidarea capacității Biroului Național de Statistică de a elabora date despre populație rămâne o prioritate pentru actualul Program de țară al UNFPA pentru 2023-2027.

„Desfășurarea recensământului reprezintă un pas important în alinierea Republicii Moldova la standardele și recomandările internaționale în domeniul statisticii populației și consolidarea rezilienței demografice a țării. Datele fiabile sunt importante pentru ca autoritățile să își planifice cadrul bugetar și să ajusteze politicile într-un mod eficient și transparent, ținând cont de schimbările și tendințele demografice, precum și de nevoile oamenilor”, a subliniat Nigina Abaszada.

Recensământul național al populației și locuințelor se va desfășura în anul 2024, cu susținerea financiară și tehnică a Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în Republica Moldova în anul 2014.

Orășelul European își deschide porțile la Bălți. Agenda evenimentului

Pacea și unitatea pe continentul european vor fi sărbătorite astăzi, 19 mai, începând cu ora 14:00, în municipiul Bălți, unde va fi inaugurat Orășelul European, anunță într-un comunicat Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Orășelul European își deschide porțile la Bălți. Agenda evenimentului

Evenimentul va avea loc în Piața Vasile Alecsandri din orașul Bălți, scrie www.stiri.md.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, anunță că în Orășelul European din Bălți va găzdui o serie de activități culturale și interactive pentru toate vârstele: pentru copii, tineri și maturi. Iar seniorii – buneii și bunicile – vor putea să se bucure de dansuri, activități sportive, lecții de nutriție și de sănătate.

Totodată la serbare va fi prezentă și Agenția de Dezvoltare Regională Nord care va pune la dispoziția publicului materiale informative despre proiectele de dezvoltare regională implementate în nordul țării inclusiv cu suportul Uniunii Europene, publicații de promovare a turismului, precum și materiale informative despre Uniunea Europeană.

Evenimentul va culmina cu un concert de excepție susținut de Satoshi, Pasha Parfeni și artiștii locali.

Agenda detaliată a evenimentului o găsiți aici.

Eveniment grandios de însemnătate națională la Spitalul clinic municipal ,,Gheorghe Paladi”

Eveniment de anvergură desfășurat la spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău! Conferința științifico-practică națională a celebrat aniversarea de 95 de ani a academicianului Gheorghe Paladi.

La data de 9 mai, comunitatea medicală a marcat 95 de ani de la nașterea academicianului Gheorghe Paladi – personalitate remarcabilă a medicinei autohtone, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, care și-a dedicat peste 70 de ani din viață implementării reformelor medicale, îngrijirii femeilor însărcinate și pregătirii generațiilor de specialiști în obstetrică, ginecologie și chirurgie.

În contextul aniversării remarcabile, Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi”, în colaborare cu Departamentul Obstetrică și Ginecologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a organizarea Conferința științifico-practică națională cu genericul „Zilele Gheorghe Paladi: La a 95-a aniversare”.Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 438164927_968217521977948_4271857061643610973_n.jpg

La eveniment au participat oameni de seamă ai lumii medicale, inclusiv specialiști de peste hotare. În calitate de invitați speciali, au fost prezenți academicianul Eva Gudumac, vicepreședinte al Academiei de Științe din Moldova, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chișinău, dar și membri ai familiei savantului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 444480041_968217315311302_6887319629951567421_n.jpg

Reuniunea profesioniștilor obstetricieni-ginecologi a adus omagii marelui cercetător și medic Gheorghe Paladi accentuând contribuția majoră a academicianului în fortificarea bazelor domeniului obstetrical din țara noastră.

În deschiderea evenimentului, moderatorul conferinței Dr. Olga Cernețchi, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, a subliniat calitățile prețioase ale pedagogului ilustru. ,,Nu poți ajunge la deplina afirmare decât printr-o anevoioasă, laborioasă și îndelungată activitate – anume un astfel de parcurs îl caracterizează pe deplin pe savantul Gheorghe Paladi”, a afirmat președinta comitetului organizatoric al evenimentului.

Programul conferinței a cuprins prezentări și rapoarte despre cele mai recente descoperiri din domeniul obstetrical-ginecologic, inclusiv studii clinice realizate în cadrul spitalului ,,Gheorghe Paladi” și noi metode de tratament al afecțiunilor ginecologice, iar rezultatele cercetărilor științifice au fost publicate în suplimentul revistei ,,Sănătate publică, economie și management în medicină”.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a medicilor de familie

Anual, la 19 mai, marcăm Ziua Mondială a medicilor de familie, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie, cu scopul de a accentua rolul și importanța asistenței medicale primare în sistemele de sănătate din întreaga lume. În instituțiile medicale din Republica Moldova activează 1 656 de medici de familie.

Ziua Mondială a medicilor de familie este o oportunitate de a remarca că, medicii de familie și echipele sale sunt pilonii sistemului de sănătate, fiind mereu aproape de oameni și acordând asistență medicală necesară tuturor persoanelor, începând de la nou-născuți până la persoane în etate.

Totodată, este și un prilej de a aprecia devotamentul și grija pe care o au față de pacienți.

Mulțumiri și recunoștință tuturor medicilor de familie și echipelor lor pentru curaj, dedicație, răbdare și profesionalism.

Cât vor dura careurile festive la 1 septembrie. Precizările ministrului Educației
Articolul anterior
10 lucruri care descriu Republica Moldova la 32 de ani de la obținerea independenței
Articolul următor