Rechinul ucigaș Mako, filmat între insulele Zakynthos și Kefalonia din Grecia: „Primul văzut vreodată”

Un pescar aflat în largul coastei Greciei, între insulele preferate de turiști Zakynthos și Kefalonia, a surprins un rechin uriaș din specia Mako care înota în fața bărcii sale. Această specie de rechin este responsabilă pentru atacurile mortale din Egipt din ultimii ani.

Un pescar grec a demontat miturile precum că în apele Greciei nu s-au mai văzut rechini de zeci de ani, după ce a filmat un moment terifiant chiar în apropierea a două insule preferate de românii care merg în Grecia.

În imagini a fost surprins cel mai rapid rechin din lume care a trecut înotând liniștit pe lângă barca sa, în largul coastei Greciei.

Imaginile filmate de Yiannis Geladas au arătat cum elegantul prădător al oceanului înota aproape de barca sa în timp ce naviga pe Marea Ionică.

Înregistrarea video arată cum fiara ucigasă, despre care se crede că este un rechin mako cu aripioare scurte, se deplasează chiar în fața lui în marea de un albastru cristal.

mediat pe rețelele de socializare au apărut comentariile localnicilor terifiați: „Rechin în apele noastre”.

„Primul rechin pe care l-am văzut vreodată în apele noastre. Uită-te la asta, nu pot spune ce specie este, dar cu siguranță este un rechin mare, spune pescarul grec.

Rechinului Mako, cel mai rapid din lume

Două femei, una austriacă și cealaltă româncă, și-au pierdut viața anul trecut în urma unor unui atac violent al rechin din specia Mako în Marea Roșie, Egipt.

Rechinului Mako își atacă prada cu o viteză uluitoare. Mako este numit și rechinul mackerel și are lungimea corpului de până la 4,3 metri, iar femele sunt mai mari decât masculii, potrivit site-ului oceana.org. Este considerat cel mai rapid rechin din lume și poate atinge o greutate de până la 600 de kilograme.

Rechinul Mako vânează observându-și prada. El are un simț impresionant, de la foarte mare distanță. Acesta se năpustește asupra prăzii cu o viteză care variază între 50 km/h și peste 75 km/h.

Evenimentele tragice au servenit într-un context în care atacurile de rechini în Marea Roșie sunt considerate rare, dar totuși în creștere în ultimii ani, cu mai mulți turiști care au fost uciși sau răniți.

La începutul lunii acesteia, un turist rus a fost mâncat de viu de un rechin în Egipt, din primele informații bestia ar fi fost un rechin Tigru.

sursa: www.newsweek.ro

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

16 cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 16 de persoane străine, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 37 543 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 18 799 traversări persoane. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 22 789, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 14 754.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 16 654 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 12 027 treceri și alte 8 862 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 862 traversări persoane;
PTF Leușeni – 5 982 traversări persoane;
PTF Sculeni – 4 483 traversări persoane;
PTF Otaci – 3 505 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 2 984 traversări persoane.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 893 treceri, dintre care 5 550 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 287 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Cum sunt recoltați cartofii în regiunea Herson, după detonarea barajului de către ocupanți
Articolul anterior
Rusia: Un grup de presă controlat de Prigojin se închide
Articolul următor