Recolta de fructe din Moldova ar putea fi compromisă. Ce spun fermierii?

Precipitațiile care se înregistrează de peste trei săptămâni, dar și temperaturile joase, mai ales pe timp de noapte, au un impact negativ asupra pomilor fructiferi, care riscă să nu fie polenizați, susțin experții.

Flori – Hai la Plimbare :O)

Totodată, din cauza că albinele nu sunt active, în acest an ar putea fi afectată și producția de miere. În timp ce apicultorii stimulează cu hrană familiile de albine, agricultorii tratează copacii de boli și vătămători, transmite moldova1.md.

„Iată aici avem caisul care este afectat de la condițiile climaterice nepotrivite. Nu a fost polenizare, în primul rând, că a fost timpul rece, dar albina absolut nu a fost. Cu natura nu ne putem lupta, iată aici sunt fructele, le atingi puțin și ele cad.”

Galina Morari-Țugulschi are la Zâmbreni, Ialoveni, o livadă cu cais, cireși și percici. Fermiera spune că, din cauza precipitațiilor menținute săptămâni în șir, dar și a temperaturilor joase, în acest an au avut de suferit toți pomii fructiferi.

„Comparativ cu anul trecut mult mai multe cheltuieli, fiindcă anul trecut nu a plouat și anume fungii aceștia de la molenioză, de la ciupercile acestea, ele sunt active și sunt foarte agresive în perioada când e umed afară și e rece”, menționează antreprenoarea.

În prezent, albinele sunt într-o stare de repaus, nu se dezvoltă rapid și stau cu rezervele de hrană pe care le au în cuib, susțin apicultorii.

„Dacă nu au posibilitate să zboare atunci apicultorul trebuie să le toarne cu ceainicul niște siropaș.”

Totodată, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, familiile de albine nu cresc cantitatea de puiet necesară, mai spun apicultorii.

„Toți apicultorii practic așteaptă culesul de la salcâmul alb și ele nu o să dovedească să-și formeze masa de albine care o să participe la culesul de miere. O familie de albine s-ar dezvolta normal fără a se reține, când în cuibul familiei este 8-10 kg de miere și se va păstra un fagure, doi”, spune președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Andrei Zagareanu.

În același timp, experții în agricultură susțin că ploile și temperaturile joase au influențat negativ aproape toate plantațiile multianuale și culturile de toamnă.

„De început operațiunile agricole conform tehnologiilor, de pregătit tot materialul semincer, săditor și de intrat în câmp și de efectuat toate lucrările care sunt necesare. Precipitații sunt suficiente pentru a începe anul agricol. Apicultorii trebuie să aibă grijă de albini, ca ele să fie amplasate cât mai aproape de plantațiile multianuale, ca să poată să polenizeze absolut toate culturile ca să avem și roadă bună”, spune expertul în agricultură Pintilie Pârvan. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Un cuplu din Chișinău, surprins cum fură un căruț și o trotinetă dintr-un bloc de locuințe

Un cuplu a fost surprins de camerele de supraveghere cum coboară de la etaj la parter, alege un căruț din cele lăsate de locatari la parter, dar și o trotinetă, le ia și pleacă, scrie unimedia.info.

Cazul a avut loc într-un bloc de pe strada Sucevița din sectorul Buiucani al capitalei.

Locatarii au postat pe rețele imaginile video din momentul furtului, în speranța că cineva ar putea să-i recunoască pe făptași.

În imagini se văd un bărbat cu un copil în brațe și o femeie, care par a fi un cuplu, coborând pe scări la parter. 

În momentul în care femeia a văzut mai multe cărucioare, s-a apropiat, a ales unul, a luat și o trotinetă, apoi și-a pus lucrurile în căruț, l-a acoperit cu eșarfa sa și s-a îndreptat spre ieșirea din bloc, împreună cu bărbatul.

Alegeri în România: TikTok a făcut schimbări înainte de scrutin

Oficialii Uniunii Europene au salutat luni recentele schimbări făcute de TikTok pentru a îmbunătăți moderarea conținutului înainte de alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai. Potrivit comisarului european pentru suveranitate tehnologică, Henna Virkkunen, platforma, care a fost criticată anterior pentru că nu a reușit să limiteze interferențele străine, și-a intensificat de atunci eforturile de prevenire a dezinformării, scrie digi24.ro.

Platforma de sharing video TikTok a făcut modificări interne, în încercarea de a proteja alegerile prezidențiale românești de interferențe străine, a declarat comisarul UE pentru tehnologie, Henna Virkkunen, în fața parlamentarilor Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului (IMCO) din Parlamentul European, relatează Euronews.

“Acestea includ o mai bună detectare și etichetare a conturilor politice, mai mulți experți în limba română și încă 120 de experți în grupul de lucru electoral din România, care lucrează în special la campanii de influență ascunsă și integritatea publicității“, a spus Virkkunen.

Comisia Europeană a deschis o anchetă asupra platformei chinezești în decembrie anul trecut, după anularea primului tur al scrutinului. Potrivit agenției spaniole de presă EFE, deși oficialii europeni au salutat modificările aduse de TikTok pentru a îmbunătăți moderarea conținutului înaintea alegerilor prezidențiale din România, au subliniat că autoritățile de reglementare trebuie să continue să supravegheze și să se asigure că platformele digitale respectă standardele UE de securitate electorală. Virkkunen a mai spus că aceste acțiuni ale TikTok sunt binevenite, dar “Trebuie să acționăm decisiv pentru a ne proteja democrațiile“.

Curtea Constituțională a suspendat prevederile care permit schimbarea pedepsei cu detenție pe viață la 30 de ani de închisoare

Curtea constituțională a suspendat temporar aplicarea prevederilor din Legea amnistiei care permit comutarea pedepsei de detenție pe viață la 30 de ani de închisoare. Decizia a fost luată în urma unei ssesizări depuse de procurorul general, Ion Munteanu, transmite IPN.

Judecătorii constituționali au dispus suspendarea până la pronunțarea unei hotărâri finale asupra textelor „sau i se comută pedeapsa” și „la 30 de ani de închisoare, dacă este condamnată la detențiune pe viață” din articolul 7 al Legii nr. 243/2021 privind amnistia adoptată cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Potrivit procurorului general, aceste prevederi au fost promovate fără să se ceară evaluarea riscului de recidivă de către un expert psiholog judiciar atestat. În opinia sa, această schimbare implică riscuri majore pentru siguranța publică și încalcă drepturile victimelor, afectând echilibrul social.

Sesizarea mai atrage atenția și asupra unor nereguli procedurale. Modificările contestate au fost introduse în etapele finale ale procesului legislativ, fără consultări publice și fără avizele necesare, ceea ce, potrivit autorului, contravine principiilor transparenței și securității juridice.

O rusoaică și-a denunțat fiica pentru că se opune invaziei lui Putin în Ucraina. Relatările presei de opoziție din Moscova
Articolul anterior
VIDEO viral! ”A promis vremuri bune, dar plouă de trei săptămâni deja”
Articolul următor
Close menu