Recomandările Poliției pentru deținătorii de câini

Ai auzit deseori „Un câine a atacat și rănit un copil sau persoană în vărstă …” sau „Un câine a fost mutilat și supus unor acțiuni de tratare cu cruzime …”.

separator
Pentru ca astfel de cazuri să nu se întâmple, este foarte important ca dumneavoastră, deținătorii sau proprietarii de câini să cunoașteți ce reguli trebuie respectate pentru a vă bucura de ,,prietenii” patrupezi în siguranță și legalitate, scrie poliția.md.

De aceea este important ca deținătorii de câini să respecte legislația în domeniu și să țină cont de următoarele recomadări:

-socializarea permanentă și antrenarea cu dresaj special a câinilor de companie contribuie la bunăstarea acestuia și a celor din jur;

-examinarea periodică la veterinar pentru îngrijirea preventivă a animalului de companie, cum ar fi:vaccinările (antirabice – anual) și controlul parazitar;

-plimbarea cu lesă și cu botniță a câinilor în locurile publice și parcuri pentru evitarea incidentelor negative cu implicarea copiilor;

-neadmiterea vagabondării și a plimbărilor nesupravegheate ale animalelor de companie.

Deținătorii de câini sunt obligați:

-să prezinte anual câinii cu vârsta de peste 3 luni la serviciile sanitar-veterinare de stat pentru vaccinare contra rabiei;

-să informeze urgent serviciile sanitar-veterinare de stat şi instituţiile de medicină despre fiecare caz de îmbolnăvire sau epizootie a animalelor deţinute, precum şi despre muşcăturile şi traumele provocate oamenilor sau animalelor domestice de către câini;

-să prezinte serviciului sanitar-veterinar de stat, câinii care au provocat traume oamenilor sau animalelor domestice, pentru a-i supune unui control şi a-i închide în carantină la necesitate;

-să predea câinii neutili întreprinderilor ce se ocupă cu gestionarea câinilor vagabonzi.

Deținătorilor de câini li se interzice:

-plimbatul câinilor în locuri neautorizate de către primării;

-scăldatul lor în bazine de apă şi lacuri;

-circulaţia liberă pe raza localităţilor a câinilor fără lesă şi botniţă;

-intrarea câinilor în localurile publice, cum ar fi: magazine, pieţe de desfacere a produselor agro-alimentare, parcuri, scuaruri, stadioane şi mijloace de transport în comun.

Pe această cale, Poliția informează despre faptul că comportamentul violent asupra animalelor, și anume cruzimea față de animale este pasibilă de răspundere contravețională sau penală.

Așadar,conform art. 157 Cod contravenţional:

-aplicarea intenţionată a acțiunilor ce provoacă dureri, suferinţă, mutilarea sau moartea animalului;

-deplasarea liberă a câinilor agresivi sau a celor periculoşi în raza localităţii sau transportarea acestora în transportul public fără lesă şi botniţă;

-îndemnarea publică la cruzime față de animale;

-asmuțirea animalelor de companie la oameni sau la animale;

atrag răspunderea contravențională, iar persoanele vinovate riscă amendă de până la 4500 lei persoanele fizice sau 15000 lei cele cu funcţie de răspundere.

Iar potrivit art. 2221 Cod penal, tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea ori moartea acestora săvârșite în public sau în prezența minorilor atrage răspunderea penală, iar persoanele vinovate riscă amendă în mărime de până la 67500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 240 de ore sau închisoare până la 3 ani.

Așadar, dacă sunteți martori a cazurilor de cruzime asupra animalelor în realitate sau lumea virtuală, nu rămâneți indiferenți față de comportamentul violent asupra acestora și nu distribuiți – pentru că imaginile afectează grav starea copiilor și a celorlalte persoane care le vizionează, ci sesizați imediat Poliția la 112.

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Salariul mediu în R. Moldova a crescut!

Mărimea salariului mediu lunar în Moldova în iulie-septembrie a fost de peste 14,1 mii lei, ceea ce este cu 14,2% mai mult decât în trimestrul III 2023, scrie infotag.

Astfel de date au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică, menţionând că în sectorul real al economiei câştigurile s-au apropiat de 15 mii lei (+13,9%), în timp ce în sectorul bugetar continuă să rămână în urmă – 11,7 mii (+15,1%).

Potrivit calculelor statisticienilor, numărul de persoane ocupate în Moldova a crescut cu 0,6% pe parcursul anului. Cele mai mari salarii în Moldova sunt câştigate de cei angajaţi în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor – peste 34 mii lei, în domeniul bancar şi financiar – 25,9 mii lei, iar de producătorii şi furnizorii de gaze, energie electrică, apă caldă, aer condiţionat – 21,1 mii lei.

Cele mai mici salarii sunt primite de lucrătorii din sectorul de catering şi cazare – 9,5 mii lei, din agricultură, silvicultură şi pescuit – 9,6 mii lei, precum şi din artă şi divertisment – 9,9 mii lei.

Salariile din învăţământ sunt încă departe de media statistică – doar 11,2 mii lei. În sănătate situaţia s-a îmbunătăţit, salariul mediu este de peste 15 mii de lei.

Teatrul ”Alexie Mateevici” invită la deschiderea unei noi stagiuni!

Teatrul Alexie Mateevici vă invită la deschiderea stagiunii XXVI! Așteptarea a luat sfârșit! După un an în care am construit, reclădit, reparat și ne-am depășit limitele, Teatrul Alexie Mateevici își redeschide ușile! 

Pe 14 decembrie, vă invităm să fiți alături de noi pentru a sărbători începutul stagiunii XXXVI și lansarea unei premiere: spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia talentatului Florin Liță. 

Regizor din București, apreciat pentru modul unic în care îmbină tradiția cu modernul, vine să ne surprindă cu o montare care transformă absurdul într-un joc fascinant de întrebări și răspunsuri. Scaunele este o poveste despre sensul vieții, despre cât de importante sunt cuvintele rostite la momentul potrivit și despre obsesii – acele umbre care se așază confortabil pe scaun și nu te mai părăsesc. 

Poate o dorință să nu devină obsesie? Și dacă obsesia apare, cum îi facem față? Veniți să descoperiți împreună răspunsurile. 

Sub îndrumarea lui Florin Liță, actorii noștri – Elena Frunze-Hatman, Grigore Bechet, Giasti Sirah și Victor Untilă – aduc la viață personajele lui Ionesco într-un spectacol care explorează timpul, spațiul și formele în stilul inconfundabil al teatrului absurd.

Nu ratați reprezentațiile:

SCAUNELE:

  • 14 decembrie, ora 18:00 
  • 21 decembrie, ora 18:00 
  • 22 decembrie, ora 18:00 

MICUL PRINȚ

Vă așteptăm la Micul Prinț, în regia lui Mihai Țărnă – o istorie care nu are vârstă, dar reușește mereu să rămână actuală. Spectacolul este o invitație la reflecție, o călătorie prin lumi pline de înțelesuri, unde iubirea și bunătatea sunt cele mai prețioase comori. O poveste despre esența umană, perfectă pentru toate generațiile și mai relevantă ca niciodată în vremurile noastre. 

  • 17 decembrie, ora 18:00 
  • 18 decembrie, ora 18:00 
  • 19 decembrie, ora 18:00
  • 24 decembrie, ora 11:00 

ARTĂ  

Spectacolul ARTĂ, în regia lui Slava Sambriș, este alegerea ideală pentru acest an tumultos. Cele trei personaje – Francoise, Paula și Catherine – vă vor provoca să vă gândiți la limitele prieteniei și la ce înseamnă, cu adevărat, să cunoști pe cineva. Este o comedie dramatică plină de farmec, care cucerește prin replici tăioase, un stil minimalist și o poveste realistă. 

  • 20 decembrie, ora 18:00 

Biletele le găsiți pe pagina noastră https://tam.md/bilete/  sau pot fi rezervate la nr de telefon 0 604 41 471.

Un tânăr din Ungheni s-a stins din viață, după ce s-a ciocnit violent cu un microbuz de rută
Articolul anterior
Concurs de idei și premiu pentru alegerea Mascotei Fundației de Binefacere Caritas Moldova. Participă și tu!
Articolul următor