Record absolut de temperaturi în România pentru luna ianuarie. Au fost peste 22 de grade

Ziua de 18 ianuarie va rămâne în istoria României, fiindcă a adus temperatura maximă înregistrată vreodată în țară: +22,4 C, la Turnu Măgurele, au spus reprezentanții ANM, pentru HotNews.ro. Recordul precedent fusese stabilit în ianuarie 2001, la Oravița. Înainte de anul 2000 erau extrem de rare temperaturile de peste +20 C în ianuarie, scrie hotnews.ro.

Temperatura de +22,4 C măsurată la Turnu Măgurele a fost înregistrată la ora 14.30. A doua cea mai mare temperatură înregistrată a fost +21,7 C, la Bechet.

Temperaturile în sudul țării la ora 15 (sursa ANM)

Au fost stabilite recorduri absolute pentru ianuarie și la București: +20,4 C la Băneasa și +20,3 C la Filaret.

Se vedea încă de la miezul nopții că va fi o zi excepțională. Hărțile ANM arătau că la ora 0 erau +15 C la Zimnicea și +13 C la Oravița și Turnu Măgurele. Foarte cald era și în Transilvania: +12 C la Făgăraș și Blaj.

Foarte puține erau locurile cu temperaturi negative, un exemplu fiind Miercurea Ciuc (-1).

A fost vânt extrem de puternic la munte, rafalele atingând 144 km/h la stația meteo Vlădeasa, situată la peste 1.800 m alt și 130 km/h în munții Țarcu (2.186 km) Și la Bâlea Lac au fost rafale puternice: 199 km/h.

Minimele dimineții au fost extrem de ridicate: +12,2 C la Zimnicea și Oravița, +12,1 la Oltenița, +11,8 C la Călărași. La Sibiu au fost +8,7 C, iar la Blaj, +6,9 C. Temperaturi negative au fost la puține stații meteo, în special la peste 1.500 m alt (Miercurea Ciuc (-1,9 C).

Cel mai mare strat de zăpadă era în această dimineață la Vf Omu (80 cm), în timp ce la Bâlea Lac erau 69 cm, iar la Călimani, 47 cm.

Trei recorduri de temperatură au fost doborâte în ultimii 23 de ani

Până azi, trei noi recorduri lunare absolute pe țară au fost stabilite în acest secol, iar unul a fost egalat. Unul singur a fost record de frig:

  • +22,2 C la Oravița, pe 7 ianuarie 2001
  • -33 C, la Obârșia Lotrului, pe 11 martie 2005
  • +44,3 C la Calafat, pe 24 iulie 2007
  • +26 C la Pătârlagele, pe 16 februarie 2016 – egalarea unui record stabilit pe 27 februarie 1995, la Medgidia

Un copil pe bicicletă, spulberat de o mașină la Ialoveni

Un accident rutier a avut loc în seara zilei de 21 aprilie, în apropierea localității Țîpala, raionul Ialoveni.

Potrivit informațiilor difuzate de oamenii legii, impactul a avut loc între un automobil Opel și o bicicletă condusă de un minor în vârstă de 13 ani. Drept rezultat, copilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, transmite Știri.md.

„Pe data de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, poliția din Ialoveni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în apropierea localității Țîpala. La fața locului, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 20 ani, în timp ce conducea automobilul de marca Opel, pe direcția spre localitatea Puhoi, a lovit un biciclist care se deplasa în fața acestuia pe aceeași direcție. Preliminar biciclistul a încercat să vireze brusc spre stânga, iar ulterior a fost tamponat de automobil”, informează ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Mariana Didenco.

În urma accidentului, șoferul a fost testat cu aparatul Drager, care a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.

Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

O turistă a fost mușcată de urs, în județul Argeș, după ce a scos mâna pe geam să îi facă o poză

O turistă de 72 de ani a fost atacată de un urs, luni, în timp ce se afla în zona barajului Vidraru din judeţul Argeş. Autorităţile au emis mesaj RO-Alert prin care avertizează populaţia din zonă asupra pericolului, scrie stirileprotv.ro.  

Femeia se afla în mașină, a văzut un urs și a scos mâna pe geam să îi facă poză, moment în care a fost atacată.

Incidentul a avut loc luni după amiază, în apropierea barajului Vidraru. O femeie în vârstă de 72 de an, cetăţean străin, a fost atacată de un urs, fiind rănită la braţul drept. Femeia are plăgi produse prin muşcătură şi va fi dusă la spital.

La faţa locului au fost trimise echipaje medicale şi ale Jandarmeriei.

La momentul soririi echipajului SMURD la locul evenimentului, femeia era conştientă şi a putut comunica cu salvatorii în limba engleză. În urma incidentului, autorităţile au emis mesaj RO-Alert prin care avertizează populaţia din zona respectivă asupra pericolului.

Câți moldoveni au participat la recensământ în a doua săptămână de recenzare

Biroul Național de Statistică informează că, la finele celei de-a doua săptămâni de recenzare (8-21 aprilie), în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL)  au fost recenzate circa 445 de mii de locuințe (inclusiv cele neocupate) și circa 640 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită).

”Mulțumim tuturor respondenților care deja au participat la recensământ, oferind recenzorului răspunsuri complete și corecte la chestionarul RPL.

Îndemnăm populația să fie în continuare receptivă și deschisă de a participa la recensământ!”, se arată în comunicatul BNS.

Călugărița franceză Andre, cea mai bătrână femeie din lume, a murit înainte de a împlini 119 ani. A muncit până la 108 ani
Articolul anterior
Vladimir Putin a numit un alt obiectiv pentru războiul din Ucraina: „Am fost duși de nas”
Articolul următor