Record absolut de temperaturi în România pentru luna ianuarie. Au fost peste 22 de grade

Ziua de 18 ianuarie va rămâne în istoria României, fiindcă a adus temperatura maximă înregistrată vreodată în țară: +22,4 C, la Turnu Măgurele, au spus reprezentanții ANM, pentru HotNews.ro. Recordul precedent fusese stabilit în ianuarie 2001, la Oravița. Înainte de anul 2000 erau extrem de rare temperaturile de peste +20 C în ianuarie, scrie hotnews.ro.

Temperatura de +22,4 C măsurată la Turnu Măgurele a fost înregistrată la ora 14.30. A doua cea mai mare temperatură înregistrată a fost +21,7 C, la Bechet.

Temperaturile în sudul țării la ora 15 (sursa ANM)

Au fost stabilite recorduri absolute pentru ianuarie și la București: +20,4 C la Băneasa și +20,3 C la Filaret.

Se vedea încă de la miezul nopții că va fi o zi excepțională. Hărțile ANM arătau că la ora 0 erau +15 C la Zimnicea și +13 C la Oravița și Turnu Măgurele. Foarte cald era și în Transilvania: +12 C la Făgăraș și Blaj.

Foarte puține erau locurile cu temperaturi negative, un exemplu fiind Miercurea Ciuc (-1).

A fost vânt extrem de puternic la munte, rafalele atingând 144 km/h la stația meteo Vlădeasa, situată la peste 1.800 m alt și 130 km/h în munții Țarcu (2.186 km) Și la Bâlea Lac au fost rafale puternice: 199 km/h.

Minimele dimineții au fost extrem de ridicate: +12,2 C la Zimnicea și Oravița, +12,1 la Oltenița, +11,8 C la Călărași. La Sibiu au fost +8,7 C, iar la Blaj, +6,9 C. Temperaturi negative au fost la puține stații meteo, în special la peste 1.500 m alt (Miercurea Ciuc (-1,9 C).

Cel mai mare strat de zăpadă era în această dimineață la Vf Omu (80 cm), în timp ce la Bâlea Lac erau 69 cm, iar la Călimani, 47 cm.

Trei recorduri de temperatură au fost doborâte în ultimii 23 de ani

Până azi, trei noi recorduri lunare absolute pe țară au fost stabilite în acest secol, iar unul a fost egalat. Unul singur a fost record de frig:

  • +22,2 C la Oravița, pe 7 ianuarie 2001
  • -33 C, la Obârșia Lotrului, pe 11 martie 2005
  • +44,3 C la Calafat, pe 24 iulie 2007
  • +26 C la Pătârlagele, pe 16 februarie 2016 – egalarea unui record stabilit pe 27 februarie 1995, la Medgidia

Gabriel Nebunu a cântat la Palatul Național: doar din respect pentru Fuego

Pe 7 și 8 noiembrie, Fuego susține concerte la Palatul de la Chișinău, alături de Orchestra Fraților Advahov, numeroși artiști de la noi, printre care se numără și Gabriel Nebunu, cel căruia ”i s-ar fi interzis” să-și susțină concertul aniversar la Palat, informează unica.md.

Invitații speciali ai artistului român cu care cântă în duet, se numără Mihai Ciobanu, Nicolae și Isidor Glib, Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de Iederă”, Zinaida Bolboceanu, Stela Botez și revelația Moldovei, dar și carismaticul interpret de muzică populară Gabriel Nebunu.

Aseară, Gabriel Nebunu a urcat în scenă nu din culise, ci din public.

Se pare că artistul a evoluat la Palatul Național doar din respect pentru Paul Surugiu, cu care îl leagă o prietenie frumoasă, având în vedere recentele dezvăluiri făcute într-un interviu despre cum i s-a interzis să-și susțină concertul aniversar la cei 10 ani de activitate scenică la palat.

Biletele la concertele lui Fuego au costat între 250-1.000 de lei și s-au vândut toate.

Ion Paladi, melodie emoționantă alături de frații săi. Ce alte surprize pregătește artistul

Îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, alături de frații săi Constantin și Petru Paladi, a lansat de curând o melodie emoționantă intitulată ”Dor de părinți”, care deja a ajuns la inimile admiratorilor, informează unica.md. 

“Dor de părinți” cel mai nou cântec alături de frații mei. Este foarte important să nu uităm de unde am plecat de la casa părintească, locurile unde am copilărit și de părinții care ne-au dat viață!”, scria artistul într-o postare.

Videoclipul a fost filmat în satul natal Chișcăreni.

Vă invităm să ascultați melodia.

Artistul mai pregătește și alte surprize pentru publicul său drag. Foarte curând, acesta va lansa, în premieră, o piesă de muzică ușcoară. Videoclipul, în care apare alături de soția sa, filmat pe strada pietonală din Chișinău, va fi lansat pe 16 noiembrie, ora 12.00 și se intinulează ”Mii de stele”.

Ion Paladi a început să cânte de la vârsta de 11 ani, a studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al orchestrei naționale ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros și este extrem de îndrăgit atât ân țară, cât și peste Prut.

Ministra Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis

Ministra Sănătății Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis și a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare, informează unica.md.

”Am repetat de multe ori că sistemul de justiție este vital pentru activitatea tuturor domeniilor. În special când vine vorba de corupție, hoție, crime.

Sistemul de justiție în termeni simpli, pentru oameni, este despre dreptate și nedreptate. Fiecare om, vinovat sau nevinovat, trebuie să fie asigurat că va avea dreptul la un proces corect.

Medicina e o specialitate pe muchie de cuțit. Nimeni nu cunoaște cum ieșim noi din gărzi sau săli de operații, nimeni nu ne cunoaște emoțiile când pierdem pacienții. Vârsta medie a unui medic al serviciilor medicale critice de intervenție urgentă în lume este de 57 ani. Nimeni nu cunoaște povara arderii profesionale, a lacrimilor noastre, a sacrificiului personal. Câți medici am pierdut numai în pandemie, nimeni din colegi nu a refuzat să iasă la serviciu, deși erau siguri ca într-o zi vor contacta boala și pentru unii va fi fatală. Așa și a fost…

Recent, un bun prieten de al meu neurochirurg din București a salvat viața unui mic moldovean de la noi de câteva luni într-o operație care a durat 17 ore. 17 ore! Vă dați seama să stai cu microscopul pe un creieraș micuț, în costum chirurgical, cu broboane de transpirație pe frunte, cu mâinile și ochii încordați și obosiți, la limita rezistenței! Micuțul a fost salvat, a revenit acasă, crește, dar câte zile de viață a lăsat medicul în acea sală de operație?

Ministerul Sănătății e implicat cu regret în multe procese judiciare, citesc aproape zilnic diferite hotariri de instanță. Si vreau să cred în continuare ca avem și judecători corecți în domeniu. Și nu vreau să cred ca era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe. De aceea trebuie să ne grăbim să ajungem în UE, acolo unde drepturile ne vor fi garantate în cea mai mare măsură.

Decizia instanței pe cazul medicului Cozub Serghei e executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme. Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO.

În aceste timpuri grele trebuie să rămânem o societate unită. E timpul să ne europenizăm pe-adevăratelea, nu doar geografic.”, scrie în postarea sa ministra Sănătății.

Călugărița franceză Andre, cea mai bătrână femeie din lume, a murit înainte de a împlini 119 ani. A muncit până la 108 ani
Articolul anterior
Vladimir Putin a numit un alt obiectiv pentru războiul din Ucraina: „Am fost duși de nas”
Articolul următor