Călugărița franceză Andre, cea mai bătrână femeie din lume, a murit înainte de a împlini 119 ani. A muncit până la 108 ani

Sora Andre, cea mai bătrână femeie din lume a murit înainte de a împlini 119 ani, scrie redactia.ro. Iată care este secretul longevității!

Sora Andre, cea mai bătrână femeie din lume a murit înainte de a împlini 119 ani

Cu câteva zile înainte de a împlini 119 ani, sora André, cea mai bătrână femeie din lume, a murit. Marți 17 ianuarie, sora André s-a dus la cele veșnice, la vârsta de 118 ani.

Cu câteva zile înainte de a împlini 119 ani, sora André, cea mai bătrână femeie din lume, a murit. Marți 17 ianuarie, sora André s-a dus la cele veșnice, la vârsta de 118 ani.

Femeia se afla într-un scaun cu rotile și era din păcate oarbă. Călugărița se chinuia să facă față pierderii unora dintre abilitățile sale, dar a rezistat datorită „credinței sale profunde”, potrivit familiei sale, relatează france24.com.

Noul decan al francezilor este cel mai probabil o femeie de 112 ani din Vendée, Marie-Rose Tessier.

„Bătrânețe haine grele!”

Cu câteva zile înainte de a împlini 119 ani, „a murit la 2 dimineața. Există o mare tristețe, dar ea a vrut, era dorința ei de a se alătura fratelui ei iubit. Pentru ea, este o eliberare”, a declarat pentru AFP David Tavella, șeful departamentului de comunicare de la azilul de bătrâni Sainte-Catherine-Labouré din Toulon, pe coasta mediteraneană, unde locuia, David Tavella. Înmormântarea va avea loc în cea mai strictă intimitate, a adăugat el, conform sursei citate.

Blocată într-un scaun cu rotile și oarbă, sora André se confrunta cu greu cu pierderea unora dintre abilitățile sale:

Se spune că munca ucide, dar eu am muncit până la 108 ani”, a declarat ea în aprilie 2022, când a fost desemnată cea mai bătrână persoană din lume, după moartea japonezei Kane Tanaka, la 119 ani, potrivit aceleași surse.

Niciun organism oficial nu acordă titlul de decan, dar experții au fost de acord că sora André este cea mai în vârstă persoană în viață a cărei stare civilă a fost verificată. Cartea Recordurilor Guinness a înregistrat, de asemenea, acest record pe 25 aprilie.

În azilul ei de bătrâni, nu a refuzat niciodată o ciocolată sau un pahar de vin de Porto. Viața ei a fost punctată de o slujbă în fiecare dimineață. Întotdeauna apărea îmbrăcată în haină de călugăriță, cu o batistă albastră pe păr. Ea purta în ea „misiunea ei de „slujitoare” a celorlalți”, a explicat sora Thérèse, o altă rezidentă, în aprilie, sigură că „credința ei profundă” o menținea în viață.

Sora André

În 2021, ea trecuse fără probleme prin epidemia Covid-19, devenind un simbol al speranței care a generat un val de scrisori din întreaga lume.

Ea glumea în mod regulat pe seama recordului care urma să fie doborât, cel al lui Jeanne Calment, care a murit la 122 de ani la Arles în 1997, în sudul Franței pe care îl împărțeau. Jeanne Calment este în continuare cea mai longevivă persoană din istoria omenirii a cărei stare civilă a fost verificată.

Dar sora André este în continuare a patra cea mai longevivă persoană, după Jeanne Calment, Kane Tanaka și un american, potrivit lui Laurent Toussaint, un specialist în longevitate extremă din Franța, intervievat de AFP.

„Împărtășirea unei mari iubiri”

Provenită dintr-o familie de protestanți nepracticanți, sora André, scrisă la masculin în semn de omagiu pentru unul dintre cei trei frați pe care îi adora, a fost guvernantă la Paris înainte de a intra târziu în rândul Ordinelor, în compania Fiicelor Carității.

Cu memoria intactă până la sfârșit, ea a împărtășit multe amintiri, pierderea dramatică a fiicei sale gemene Lydie la 18 luni.

A lucrat în mod oficial până la sfârșitul anilor ’70, apoi a petrecut 30 de ani într-un Ehpad din Savoia, unde s-a ocupat de rezidenți uneori mai tineri decât ea, înainte de a ajunge la Toulon.

Ea aștepta întotdeauna cu nerăbdare vizita nepoților și strănepoților săi sau pe cea a primarului din Toulon, Hubert Falco, care și-a exprimat marți „imensa tristețe”.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Guvernele României şi Republicii Moldova au demarat implementarea memorandumului de înţelegere în domeniul transformării digitale
Articolul anterior
Record absolut de temperaturi în România pentru luna ianuarie. Au fost peste 22 de grade
Articolul următor