Călugărița franceză Andre, cea mai bătrână femeie din lume, a murit înainte de a împlini 119 ani. A muncit până la 108 ani

Sora Andre, cea mai bătrână femeie din lume a murit înainte de a împlini 119 ani, scrie redactia.ro. Iată care este secretul longevității!

Sora Andre, cea mai bătrână femeie din lume a murit înainte de a împlini 119 ani

Cu câteva zile înainte de a împlini 119 ani, sora André, cea mai bătrână femeie din lume, a murit. Marți 17 ianuarie, sora André s-a dus la cele veșnice, la vârsta de 118 ani.

Cu câteva zile înainte de a împlini 119 ani, sora André, cea mai bătrână femeie din lume, a murit. Marți 17 ianuarie, sora André s-a dus la cele veșnice, la vârsta de 118 ani.

Femeia se afla într-un scaun cu rotile și era din păcate oarbă. Călugărița se chinuia să facă față pierderii unora dintre abilitățile sale, dar a rezistat datorită „credinței sale profunde”, potrivit familiei sale, relatează france24.com.

Noul decan al francezilor este cel mai probabil o femeie de 112 ani din Vendée, Marie-Rose Tessier.

„Bătrânețe haine grele!”

Cu câteva zile înainte de a împlini 119 ani, „a murit la 2 dimineața. Există o mare tristețe, dar ea a vrut, era dorința ei de a se alătura fratelui ei iubit. Pentru ea, este o eliberare”, a declarat pentru AFP David Tavella, șeful departamentului de comunicare de la azilul de bătrâni Sainte-Catherine-Labouré din Toulon, pe coasta mediteraneană, unde locuia, David Tavella. Înmormântarea va avea loc în cea mai strictă intimitate, a adăugat el, conform sursei citate.

Blocată într-un scaun cu rotile și oarbă, sora André se confrunta cu greu cu pierderea unora dintre abilitățile sale:

Se spune că munca ucide, dar eu am muncit până la 108 ani”, a declarat ea în aprilie 2022, când a fost desemnată cea mai bătrână persoană din lume, după moartea japonezei Kane Tanaka, la 119 ani, potrivit aceleași surse.

Niciun organism oficial nu acordă titlul de decan, dar experții au fost de acord că sora André este cea mai în vârstă persoană în viață a cărei stare civilă a fost verificată. Cartea Recordurilor Guinness a înregistrat, de asemenea, acest record pe 25 aprilie.

În azilul ei de bătrâni, nu a refuzat niciodată o ciocolată sau un pahar de vin de Porto. Viața ei a fost punctată de o slujbă în fiecare dimineață. Întotdeauna apărea îmbrăcată în haină de călugăriță, cu o batistă albastră pe păr. Ea purta în ea „misiunea ei de „slujitoare” a celorlalți”, a explicat sora Thérèse, o altă rezidentă, în aprilie, sigură că „credința ei profundă” o menținea în viață.

Sora André

În 2021, ea trecuse fără probleme prin epidemia Covid-19, devenind un simbol al speranței care a generat un val de scrisori din întreaga lume.

Ea glumea în mod regulat pe seama recordului care urma să fie doborât, cel al lui Jeanne Calment, care a murit la 122 de ani la Arles în 1997, în sudul Franței pe care îl împărțeau. Jeanne Calment este în continuare cea mai longevivă persoană din istoria omenirii a cărei stare civilă a fost verificată.

Dar sora André este în continuare a patra cea mai longevivă persoană, după Jeanne Calment, Kane Tanaka și un american, potrivit lui Laurent Toussaint, un specialist în longevitate extremă din Franța, intervievat de AFP.

„Împărtășirea unei mari iubiri”

Provenită dintr-o familie de protestanți nepracticanți, sora André, scrisă la masculin în semn de omagiu pentru unul dintre cei trei frați pe care îi adora, a fost guvernantă la Paris înainte de a intra târziu în rândul Ordinelor, în compania Fiicelor Carității.

Cu memoria intactă până la sfârșit, ea a împărtășit multe amintiri, pierderea dramatică a fiicei sale gemene Lydie la 18 luni.

A lucrat în mod oficial până la sfârșitul anilor ’70, apoi a petrecut 30 de ani într-un Ehpad din Savoia, unde s-a ocupat de rezidenți uneori mai tineri decât ea, înainte de a ajunge la Toulon.

Ea aștepta întotdeauna cu nerăbdare vizita nepoților și strănepoților săi sau pe cea a primarului din Toulon, Hubert Falco, care și-a exprimat marți „imensa tristețe”.

Criză de bucătari în grădinițele din Chișinău: O directoare gătește bucate pentru copii

Grădinițele din Capitală se confruntă cu o lipsă acută de angajați în bucătării. Cel puțin 80 de funcții sunt vacante în acest moment, iar la unele instituții lucrează și câte o singură persoană, scie tv8.md

Gradinita Paradisul Prichindeilor - bucatarie

Pentru ca mesele copiilor să fie servite la timp, la grădinița numărul 56 din Capitală și directoarea îmbracă uneori șorțul de bucătar. Managerii instituțiilor preșcolare spun că tinerii bucătari nu vor să lucreze în grădinițe din cauza salariului prea mic.

„Nu-i așa de greu. Pur și simplu la prima vedere îți pare că nu o să reușesc. Dar de fapt reușești, dacă îți programezi. Ce trebuie mai repede, pui mai înainte. Așa se face. Mie de-o pildă îmi este ușor deja”.

O doamnă are vârsta de 72 de ani și este singura bucătăreasă de la grădinița cu numărul 56 din sectorul Râșcani, unde sunt înscriși aproximativ 100 de copii. 

Din experiența sa de peste 34 de ani în cantina grădiniței spune că, de fapt, doar la prima vedere munca pare grea. 

Cu timpul te obișnuiești cu volumul mare de lucru. Femeia abia așteaptă să mai vină și angajați tineri. La fel, ca și directoarea instituției care este și ea de ajutor la bucătărie.

„Și de mine, și de magazineră, și de asistenta medicală. Cine vine primul, acela pune pestelca și trece la bucătărie. Altfel nu ne descurcăm. Cu un singur bucătar funcționăm deja de opt ani, ne descurcăm foarte greu. Nu vin pentru că salariile nu sunt absolut motivante”, a declarat directoarea grădiniței nr. 56, Elena Rusu.

Situația este și mai complicată la grădinița cu numărul 174 din sectorul Centru, unde zilnic cu trei mese principale și două gustări trebuie să fie hrăniți peste 230 de copii. La bucătărie este doar o singură persoană, deși ar trebui să fie trei. Din luna noiembrie nu se mai găsesc oameni dornici de a lucra.

„Ținem cont și de faptul că el vine la muncă la ora șase dimineața. Lucru bucătarului este specific. El trebuie să vină dimineața, ca la ora 08:30 deja pe masa copilului să fie pregătit dejunul calitativ și gustos”, a menționat directoarea grădiniței nr.174, Ludmila Garștea.

Conform datelor pe care ni le-a oferit Direcția municipală de Educație, în prezent, grădinițele din Chișinău au nevoie de 39 de bucătari și ajutori de bucătar, dar și de 33 de persoane care să spele vesela. 

Cel mai mare deficit de bucătari se atestă în sectorul Râșcani. Urmat de sectoarele Ciocana și Buiucani, unde sunt vacante nouă locuri pentru gătit și circa 12 pentru spălat vasele. În sectorul Centru sunt libere 12 funcții. Situația este mai bună la Botanica, unde nu se ajung patru bucătari și cinci persoane la spălat vesela.

O altă parte a problemei este că 70 la sută din personalul deja angajat are vârsta mai mare 60 de ani, adică sunt pensionari. Șeful adjunct de la direcția Educație spune că problema principală este salariul mult prea mic, care nu atrage tineri din domeniu. Mai exact, un angajat la cantinele din grădinițe primește între 2200 și 3500 de lei pe lună.

„- Ca și soluție suplimentară ar fi un salariu mult mai mare pentru această categorie de angajați. În caz contrar în câțiva ani practic vom rămâne fără angajați în cadrul blocurilor alimentare.
 – Ați făcut astfel de solicitări la Guvern?
 – Noi am făcut solicitări de modificare a legii 270, care ne interzice să achităm din bugetul primăriei salarii suplimentare pentru angajați din blocurile alimentare”, a vorbit șeful adjunct direcția Educație, Andrei Păvăloi.

Păvăloi nu a putut să ne spună dacă a primit răspuns din partea autorităților centrale. Am cerut mai multe detalii de la Ministerul Educației, dar ni s-a spus că vor reveni mai târziu cu un comentariu. 

Adresarea PAS către Ceban: „Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă”

„Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă. În 3 ani de mandat Ion Ceban a băgat în datorii S.A. Apă-Canal și a dat-o în bară cu majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare, iar acum vrea să lipsească chișinăuienii de apă” este mesajul cu care se adresează partidul politic PAS către Ion Ceban.

De asemenea PAS îl învinuiește pe politician că a angajat în cadrul Întreprinderii „Apă-Canal”, persoane care îi sunt favorabile să fie în componenta acesteia „Ion Ceban și-a angajat nănașul și o persoană apropiată de la PSRM, fostul deputat Oleg Lipschi în funcție de director. Pentru a face ce vrea și pentru a nu fi monitorizată activitatea întreprinderii, acesta a scos din consiliul de administrare consilierii municipali PAS când au început a bate alarma despre ilegalitățile din întreprindere”, afirmă Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS, conform zugo.md.

Amintim că, premier Energy a a anunțat pe data de 26 ianuarie ca urmează deconectarea instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”. Motivul invocat a fost datoria în creștere, neachitată de întreprindere. Totuși, mai târziu, decizia a fost schimbată, ÎCS „Premier Energyˮ SRL anunțând că a decis amânarea deciziei până la data de 1 februarie 2023.

Nemulțumiți de cele întâmplate, partidul a postat vineri, 26 decembrie o declarație video:

Publicaţia online independentă Meduza, declarată „organizație indezirabilă” în Rusia

Autorităţile ruse au interzis joi de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca „organizaţie indezirabilă”, transmit Reuters şi AFP, citat de Agerpres.

Russia launches criminal probes on prominent Kremlin critics | PBS NewsHour

În urma deciziei anunţate de procuratura generală a Rusiei, este interzisă funcţionarea pe teritoriul ţării a site-ului gestionat din Letonia. Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar organizatorii – până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.

Procuratura a explicat că activitatea site-ului „reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Rusiei„.

Meduza, lansată ca publicaţie în limba rusă în martie 2014 în Letonia, pentru a evita cenzura din Rusia, fusese deja clasificată ca „agent străin” de ministerul justiţiei de la Moscova încă din aprilie 2021.

La scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, parlamentul Rusiei a adoptat legi care pedepsesc cu închisoarea „discreditarea” armatei şi răspândirea de „informaţii intenţionat false” despre aceasta; maximele prevăzute sunt de cinci ani de detenţie pentru prima infracţiune, respectiv 15 pentru cea de-a doua.

Kremlinul duce însă de mai mulţi ani o campanie de reprimare a presei independente şi de blocare a accesului ruşilor la informaţii din media neagreate. Ceea ce s-a întâmplat după începutul războiului a fost doar o escaladare a acestei tendinţe, apreciază Reuters.

Printre cele peste 50 de organizaţii care se află în prezent pe lista celor „indezirabile” mai figurează şi alte publicaţii de investigaţie, cum ar fi iStories, Proekt sau Bellingcat – aceasta din urmă, cu sediul în Olanda.

Evgheni Prigojin, şeful grupării de mercenari Wagner, a cerut interzicerea site-ului Meduza prin această procedură încă din iulie anul trecut.

Meduza nu a reacţionat deocamdată la interdicţie, însă unele personalităţi din opoziţie au criticat deja în mediile sociale decizia autorităţilor. Ruslan Şaveddinov, aliat al disidentului Aleksei Navalnîi, a scris pe Twitter că „organizaţie indezirabilă este mâna de oameni care au acaparat puterea în Rusia„.

Guvernele României şi Republicii Moldova au demarat implementarea memorandumului de înţelegere în domeniul transformării digitale
Articolul anterior
Record absolut de temperaturi în România pentru luna ianuarie. Au fost peste 22 de grade
Articolul următor