Record de temperatură în Australia. S-au înregistrat 50,7 grade

Australia a egalat cea mai fierbinte zi din istoria sa, după ce un oraș de coastă a înregistrat o temperatură de 50,7 grade Celsius.

Record de temperatură în Australia: Joi s-au înregistrat 50,7 gradeFoto: Getty Images

Temperatura atinsă joi în Onslow, Australia de Vest, a egalat un record stabilit în 1962, în Australia de Sud, transmite Digi24.ro.

Însă acest record ar putea fi doborât în Onslow și zonele învecinate, pentru că temperaturile vor crește ușor în cursul zilei de vineri, relatează BBC.

Valul acesta de căldură extremă vine după ce Australia de Vest s-a confruntat luna trecută cu incendii mari de vegetație. Un incendiu izbucnit lângă Margaret River a pârjolit peste 6.000 de hectare de teren.

Biroul de Meteorologie a confirmat că Onslow a egalat recordul de temperatură la ora locală 14:26. Potrivit presei locale, temperatura medie în Onslow în această perioadă a anului este de 36,5 grade Celsius. Alte două orașe, Mardie și Roebourne, au înregistrat temperaturi de peste 50 de grade, tot joi.

Luke Huntington, de la Biroul de Meteorologie, a spus că o acumulare de aer cald în regiune a fost cauzată de lipsa precipitațiilor.

Meteorologii au anunțat temperaturi ușor mai crescute vineri, după care vor scădea treptat.

Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii, muncesc mai mult și se declară mulțumiți

Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii, muncesc mai mult și se declară mulțumiți de serviciile de sănătate și educație, dar înregistrează probleme la capitolele: egalitate de gen, învățare pe parcursul vieții și încredere în partide politice și autorități.  

Astăzi, 24 iulie 2024, au fost prezentate rezultatele Studiului privind Calitatea vieții în Republica Moldova, studiu inspirat de metodologia Uniunii Europene (UE) aplicată în țările membre și în unele țări candidate la aderarea la UE pentru cercetarea calității vieții – EQLS. Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „Date pentru Impact” (D4I), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Studiul privind Calitatea vieții în Republica Moldova a fost realizat în baza unui chestionar aplicat unui număr de 2 027 persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Conform datelor prezentate, comparativ cu alte țări membre ale UE și țări candidate UE, moldovenii sunt în medie mai fericiți (scor 7,2 față de 6,8 din 10) și mai mulțumiți de viața lor (scor de 6,7 față de 5,9 din 10). Totodată, doar 37 la sută din respondenți au declarat că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună. Și doar 58% dintre cetățenii țării reușesc să facă față costurilor de trai la sfârșitul lunii fără sau cu puține dificultăți, în alte țări candidate UE media fiind de 77%. Participarea în programe de învățare pe parcursul întregii vieți este mult sub standardul european (16% față de 60%), iar participarea civică se rezumă la a comenta online știrile politice sau de interes public. 

Oamenii sunt mai puțin mulțumiți de procesele democratice și dezvoltarea economică, cu un scor de 4,2, respectiv 3,6 din 10. Cea mai mare încredere o au în biserică, autoritățile locale și organizațiile umanitare sau caritabile. O încredere mai scăzută înregistrează partidele politice, autoritățile publice centrale, justiția și mass-media. Este de remarcat faptul că 72% din moldoveni acceptă refugiații din Ucraina ca vecini și colegi ai copiilor lor. 

Jeff Bryan, Directorul Misiunii USAID în Moldova: „În cadrul USAID, credem că dovezile sigure reprezintă bazele unui proces eficient de elaborare a politicilor și a unei dezvoltări durabile. Proiectul nostru, „Date pentru Impact”, întruchipează această convingere prin îmbunătățirea capacităților Republicii Moldova de a colecta, analiza și utiliza datele pentru a informa și îmbunătăți reformele din domeniul social și al protecției copiilor. Acest studiu ne permite să comparăm calitatea vieții din Republica Moldova cu cea din țările membre ale Uniunii Europene, oferindu-ne un reper pentru a monitoriza progresele de dezvoltare ale țării și impactul reformelor cheie pe parcursul procesului de aderare la UE. Acesta este un instrument puternic pentru decidenții politici, abilitând luarea deciziilor informate, care pot duce la îmbunătățiri semnificative în viețile oamenilor din Republica Moldova”.

Camelia Gheorghe, Directoarea proiectului USAID „Date pentru Impact”: „Acest studiu este realizat în beneficiul cetățenilor. Sperăm că vor urma acțiuni de îmbunătățire a situației prin programe eficiente de incluziune socială, politici de ocupare a forței de muncă și stimulare economică, că se vor depăși stereotipurile ce vizează rolul femeilor și bărbaților în societate, și că tot mai mulți moldoveni vor avea parte de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru ca Moldova să atingă standardele europene. Studiul trage un semnal de alarmă asupra participării civice reduse a cetățenilor, ceea ce ar trebui să constituie un domeniu de preocupare majoră a organizațiilor societății civile în perioada următoare”.  

Prezentarea rezultatelor studiului a fost urmată de două ateliere de lucru tematice: „Sănătate și asistență medicală” și „Participare civică”. Studiul integral poate fi găsit AICI.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale, mediului academic, societății civile și partenerilor de dezvoltare.  

Despre proiect: Proiectul „Date pentru Impact” (D4I) este implementat de un consorțiu condus de Centrul pentru Populație al Universității Carolina de Nord din Chapel Hill, în parteneriat cu Palladium International, LLC, ICF, John Snow, Inc. și Universitatea Tulane. Finanțarea studiului a fost asigurată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul D4I, finanțat de USAID, sprijină țările să genereze și să utilizeze date de înaltă calitate pentru a-și îmbunătăți programele, politicile și, în cele din urmă, rezultatele în domeniul social și al sănătății. D4I consolidează, de asemenea, capacitatea tehnică și organizatorică a țărilor partenere de a colecta, analiza și utiliza date pentru sprijinirea dezvoltării lor durabile. 

ALERTĂ meteo în toată țara! Ploi puternice cu descărcări electrice, grindină și vânt

Meteorologii au emis astăzi un nou avertisment Cod Galben de instabilitate atmosferică. Se anunță averse puternice cu descărcări electrice, grindină și vânt puternic în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea va fi valabilă în perioada 24.07.2024, ora 13:00 – 25.07.2024, ora 21:00. În intervalul menționat se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-25 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

În contextul avertizării meteorologică privind căderea ploilor cu averse puternice (15-25 l/m2) se prognozează, izolat formarea scurgerilor intensive pe pante, cu risc de inundații locale.

Două vile, mistuite de flăcări, iar o persoană a fost rănită, în urma unui incendiu în orașul Codru. Patru echipe de pompieri au luptat cu focul

În dimineața zilei de 24 iulie 2024, pompierii din capitală au intervenit pentru a lichida un incendiu de vegetație în orașul Codru, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10:36. Potrivit primelor informații, flăcările au cuprins iarba uscată într-o ogradă a unei vile din orașul Codru, strada Sihastrului 90.

La fața locului au fost îndreptate 4 echipe de pompieri. Ajunși, angajații IGSU au stabilit că focul s-a răspândit spre două vile. În timpul localizării incendiului din interiorul unei vile afectate a fost evacuată o butelie de gaz, astfel fiind evitat riscul producerii unei explozii. Datorită intervenției prompte a pompierilor, proprietarul a unei case a fost evacuat din zona de risc, în timp ce încerca să stingă focarele cu forțele proprii. Acesta a suferit arsuri la membrul superior, fiind preluat de medici la spital, pentru îngrijiri de rigoare.

Arderea a fost localizată la ora 12:07. Pompierii continuă să lucreze pentru lichidarea totală a incendiului.

Focul a distrus în totalitate două vile și vegetația uscată din preajmă.

Cauza și circumstanțele izbucnirii focarelor de ardere urmează a fi stabilite.

În acest sens, IGSU, repetat îndeamnă populația să respecte regulile antiincendiare, în special în perioada caniculară.

Salvatorii amintesc, că incendiile de vegetație pot provoca pagube materiale semnificative și pot duce la pierderi de vieți omenești.

Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer în vederea curățirii terenurilor agricole și gospodăriilor, precum și în preajma locuințelor.

Oamenii sunt rugați să evite utilizarea focului în preajma lanurilor, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement cu scopul prevenirii izbucnirii incendiilor pe arii extinse.

În perioada cu temperaturi ridicate și umiditate redusă, flăcările se pot răspândi pe arii extinse. Astfel, cetățenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, lanuri cu cereale, dar și în preajma spațiilor forestiere.

Maturii sunt îndemnați să acorde o atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul, sau cu alte surse de aprindere pentru evitarea producerii incendiilor.

Mâncăm pentru a trăi sau trăim pentru a mânca?
Articolul anterior
Vânt puternic, în următoarele două zile
Articolul următor