Refugiați din Ucraina și familiile gazdă au participat la un prânz italian

În jur de 200 de oaspeți, refugiați ucraineni și familiile lor gazdă din Republica Moldova, au participat sâmbătă la  prânzul „Italian food for peace”, organizat cu ocazia celei de-a șaptea ediții a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume. Festivitatea s-a desfășurat la sediul Fundației Don Bosco din Chișinău, atmosfera fiind întreținută de artiști din Moldova și Ucraina, transmite IPN.

„Evenimentul de astăzi îmi este aproape sufletului, de aceea am lăsat-o la sfârșitul Săptămânii Bucătăriei Italiene. Bucătăria italiană este apreciată pe plan mondial pentru calitatea sa și caracterul inedit. Evenimentul promovează familiile din Moldova, cele ucrainene și italiene. Familiile italiene contribuie prin plata impozitelor, taxelor la susținerea organizațiilor internaționale, cum ar fi și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați care a oferit ajutor Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Familiile din Moldova, Ucraina și Italia, toate împreună, fac parte dintr-o familie mare europeană”, a declarat ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni.

Reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli, a spus că mâncarea este o partajare a culturii și a tradițiilor. Evenimentul este un act de solidaritate italiană cu refugiații din Ucraina, poporul moldovenesc, cu Guvernul Republicii Moldova care continuă să ajute cei circa 90 de mii de refugiați ucraineni prezenți în teritoriul Republicii Moldova. UNHCR a fost mereu la dispoziția acestor refugiați și a Guvernului, inclusiv prin ajutoarele oferite de Guvernul Italiei.

Inițiativa de a organiza evenimentul aparține Ambasadei Italiei la Chișinău. „Bucătarii de astăzi au pregătit un meniu de nota 10 pentru aceste persoane care au nevoie, cu siguranță, de foarte multe, de atenție și de dragoste. Astăzi încercăm să-i facem câteva ore să se uite de problemele zilnice și să-i ușurăm un pic viața. Sunt 170 de maturi și 30 de copii, iar pentru copii noi am pregătit un meniu special, mai potrivit pentru ei și un spațiu de joacă”, a spus președintele Asociației Bucătarilor Italieni din Moldova, Franco Sanna.

Refugiații din Ucraina prezenți la eveniment au spus că războiul le-a distrus viața și ei încearcă să înceapă totul de la capăt aici, în Republica Moldova. Unii au fost nevoiți să-și schimbe profesia, nu doar locul de muncă. Chiar dacă apreciază ajutorul care le este oferit și le place în Republica Moldova, speră că vor putea să se întoarcă acasă în Ucraina într-un viitor cât mai apropiat.

Cod GALBEN de vânt puternic în R. Moldova

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de intensificări ale vântului, informează unica.md.

Avertizarea, valabilă pentru perioada 29 septembrie, ora 13:00, – 1 octombrie, ora 18:00, prevede intensificări ale vântului nord-vestic de până la 23 m/s.

Primăria Chișinău face apel către locuitori și vizitatori să manifeste prudență, evitând parcarea autovehiculelor sub copaci sau în apropierea cablurilor electrice.

Autoritățile municipale sunt pregătite să intervină în cazul unor situații de urgență. Cetățenii sunt sfătuiți să raporteze eventualele probleme la Dispeceratul Central Municipal la numerele de telefon (022) 22-22-67, (022) 22-26-04, sau la numărul unic de urgență 112.

Mansarda unui bloc din Capitală, în flăcări! 50 de pompieri, la fața locului

Intervenția pompierilor din capitală conform nivelului sporit pe strada Paris 34/2 la lichidarea unui incendiu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Apelul a fost recepționat la ora 17:26. Potrivit informațiilor înregistrate, flăcările au cuprins mansarda unui bloc de locuit cu 6 nivele în proporție de 50%. Pentru lichidarea incendiului au fost îndreptate 8 echipe de pompieri și salvatori cu un număr de 50 de angajați IGSU. La fața locului a fost creat Statul Major pentru gestionarea intervenției. Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 18:26. La moment sunt formate 4 sectoare de luptă pentru lichidarea totală a flăcărilor. Victime nu au fost raportate, iar locatarii blocului au fost evacuați în zone sigure.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Un tren turistic pe traseul Chișinău-Tiraspol a fost lansat cu suportul Uniunii Europene și PNUD

Trenul turistic cu destinația Tiraspol a pornit din gara Chișinău pe 22 septembrie. După o pauză de 20 de ani, garnitura de tren a fost pusă la dispoziția profesioniștilor din domeniul turismului pentru prima cursă ocazională în stânga Nistrului. Cursa trenului turistic a fost organizată de Platforma turism, creată și susținută cu suportul financiar al Uniunii Europene prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Duminică, 22 septembrie, la ora 08:00 dimineață a plecat din gară trenul turistic pe traseul Chișinău – Tiraspol. Aproximativ 150 de oameni, inclusiv ghizi, agenți turistici sau profesioniști din domeniu au fost parte a unui proiect turistic cu totul special – o călătorie tur-retur cu trenul.

„Scopul acestei călătorii a fost de a demonstra potențialul turistic al regiunii de pe ambele maluri ale râului Nistru și de a arăta că unirea eforturilor în sectorul turismului poate promova înțelegerea reciprocă și cooperarea între locuitorii de pe ambele maluri. Un astfel de tren turistic nu numai că extinde oportunitățile de dezvoltare a turismului, dar ajută și la apropierea oamenilor, creând un spațiu pentru schimburi culturale și interacțiune”, spune Ivan Ganenco, liderul Platformei Turism.

Itinerarul turistic a fost conceput în așa mod încât ghizii să poată descoperi cele mai interesante locații de pe ambele maluri ale râului Nistru. Primul popas a fost făcut la Cetatea Tighina (Bender), aceasta beneficiind de lucrări de restaurare și conservare parțială cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. De la Tighina (Bender), turiștii au plecat spre Tiraspol, unde au vizitat parcul central, apoi au luat din nou trenul pentru a reveni la Chișinău.

„Turul a fost organizat la un nivel înalt, traseul a fost atent gândit. Turiștii s-au arătat foarte interesați de patrimoniul cultural și istoric al regiunii și au pus o mulțime de întrebări. Acest lucru arată că acest format de călătorie îi ajută pe oameni să aprofundeze cultura de pe ambele maluri ale Nistrului. Vedem cât de important este să continuăm să dezvoltăm astfel de proiecte, care contribuie la consolidarea legăturilor dintre regiuni”, menționează Irina Ladaniuc, ghid turistic.

Turiștii au fost și ei impresionați de prima ocazie de a călători pe malul stâng cu trenul: „A fost o experiență uimitoare! Am văzut atât de multe locuri interesante de care nici nu auzisem până acum. Organizarea turului a fost de top – transport confortabil, excursii fascinante, posibilitatea de a încerca bucătăria locală. Un astfel de tren într-adevăr apropie cele două maluri ale Nistrului și sperăm că astfel de excursii vor fi organizate mai des”, spune Lucia.

O altă călătoare, Irina, a fost și ea entuziasmată de călătorie: „Excursia a fost bogată și informativă. Mi-a plăcut modul în care ghizii au vorbit cu pasiune despre istoria și cultura regiunii. Am simțit căldură și prietenie pe tot parcursul excursiei. Ajută cu adevărat să ne înțelegem mai bine și să vedem cât de multe avem în comun”.

„Participarea la dezvoltarea acestui traseu turistic unic a fost o onoare pentru noi. Am dorit să creăm nu doar un tur, ci o călătorie care va deschide noi orizonturi pentru turiștii noștri și va arăta cât de bogate și interesante sunt regiunile de pe ambele maluri ale Nistrului. Acest proiect dovedește că turismul poate fi un instrument puternic pentru consolidarea legăturilor culturale. Suntem încrezători că astfel de inițiative vor fi un pas important spre apropierea celor două maluri”, adaugă Valeria Cebanova, responsabilă de organizarea turului și directoarea unei companii turistice.

Trenul turistic Chișinău-Tiraspol-Chișinău a fost prima excursie de acest gen organizată de Platforma Turism, cu suportul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Japonezii fac baie în vin franțuzesc și sunt supărați că produsul s-a scumpit
Articolul anterior
Artiștii basarabeni, în topul premianților la The Artist Awards Craiova 2022! Vezi categoriile la care s-au ales cu trofee
Articolul următor