Refugiații ucraineni au primit donații de Paște din partea voluntarilor

Sute de refugiați din Ucraina vor avea masă de Paște, datorită Misiunii „Concordia”. Voluntarii i-au vizitat pe ucrainenii care și-au găsit aici adăpost.

Voluntarii moldoveni au grijă de refugiați: Ucrainenii au primit donații de Paște

Oamenii au primit pachete pline cu legume, fructe, paste făinoase și alte produse, pe care abia de le puteau duce acasă, transmite Jurnal.md.

Acum o săptămână, Nadejda împreună cu fiicele și nepoatele sale și-au găsit refugiul în satul Palanca. Au rămas plăcut surprinși de bunăvoința localnicilor, care, de fapt, sunt străini pentru ei.

Nadejda, refugiată: „Ne-au cazat într-o casă bună, ne-au întâmpinat bine. Le mulțumim oamenilor buni pentru toate. Le suntem recunoscători. Doar că vrem în țara noastră. E îngrozitor. Când vezi ruinele lăsate de rachetele lor (ale rușilor – n. r.) ți se oprește inima. Se umple de sânge”.

Familia vine din Dnipro, oraș atacat de ruși. Copiii suferă cel mai mult.

Nadejda, refugiată: „Deși se spune că copiii nu înțeleg, ei simt totul. Vine și întreabă: „Mămică, împușcă? Ce să facem? Unde să fugim?””

Localnicii din Palanca le-au oferit refugiaților ce au avut mai bun. Cu o pensie de 2.000 de lei, mătușa Olga a găzduit mai multe familii de ucraineni, pe care i-a văzut pentru prima oară.

Totuși, fiind departe de familii, sărbătorile pascale nu vor mai fi ca înainte, spun refugiații. Dar vor sărbători alături de cei care, între timp, le-au devenit dragi.

Pentru a le alina cumva durerea, organizația de binefacere „Concordia” a pregătit pentru ucraineni pachete cu produse alimentare, care valorează peste 1.200 de lei. Un set din mai multe pachete este acordat unei familii și conține legume, fructe, conserve, paste făinoase, crupe și, desigur, un cozonac.

Tatiana Baltă, director executiv „Concordia Proiecte Sociale”: „Sunt bunuri procurate de la producătorii autohtoni. 85% din bunuri sunt de la întreprinzătorii mici din Republica Moldova, care din păcate, pe timp de pandemie, în ultimii doi ani, nu prea au avut venituri”.

De ajutoare au beneficiat peste 540 de refugiați din satele Palanca, Crocmaz, Tudora și Căplani.

Majorarea indemnizației la nașterea copilului a intrat în vigoare

Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare o nouă majorare a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului, care a crescut cu 1.350 de lei, ajungând la suma de 21.350 de lei, scrie tvrmoldova.md.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2024, au fost implementate noi reglementări care stabilesc automat acordarea unor indemnizații pentru părinți. 

Astfel, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină sunt stabilite de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), din oficiu, fără a mai fi necesară depunerea unei cereri din partea părinților. 

Acestea se acordă mamei copilului, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de eligibilitate, indemnizația este acordată tatălui, pe baza datelor din Registrul de Stat al Populației.

Mai mult, CNAS îndeamnă părinții, imediat după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova. Aceasta va permite beneficiarilor să primească indemnizațiile direct în conturile lor bancare, facilitând astfel accesul rapid la ajutoarele financiare, indiferent de locația lor, chiar și din afacerea țării.

Și astăzi este aglomerație în vama Leușeni, la ieșire din Republica Moldova

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a transmis, vineri dimineață, că la Leușeni se înregistrează trafic majorat de călători și mijloace de transport, pe direcția de ieșire din R. Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția de Frontieră vă recomandă:

Pentru evitarea aglomerației:

– PTFS „Leușeni-Albița”: Alternativa – PTFS „Leova-Bumbăta” (08:00-20:00) sau PTFS „Cahul-Oancea”.
– PTFS „Sculeni-Sculeni”: Optați pentru PTFS „Costești-Stânca” sau PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”.
– PTF comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe”: Alternativa – PTFS „Tudora-Starokazacie”.

Pentru situația în timp real a punctelor de trecere a frontierei, accesați: https://border.gov.md/camere-web 

Pentru întrebări suplimentare, contactați: Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717 

Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.

IMPORTANT: ANRE urmează să decidă azi majorarea tarifelor la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina azi, la ora 11:00, solicitările furnizorilor de majorare a tarifelor la energia electrică. Amintim că Premier Energy cere o creștere de până la 5,13 lei/kWh pentru consumatorii din centrul și sudul țării, în timp ce FEE-Nord propune un tarif de 4,53 lei/kWh pentru zona de nord, scrie omniapres.md.

În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de compania Premier Energy, achită pentru lumină 2 lei și 34 de bani. Iar consumatorii din nordul Moldovei, deserviți de S.A. „Furnizarea Energiei Electrice (FEE) Nord”, achită 2 lei și 84 bani/kWh.Solicitările vor fi examinate de ANRE, care urmează să elaboreze un proiect de hotărâre în acest sens.

La doar 36 de ani, s-a stins din viață secretarul general al PLDM. Anunțul lui Vlad Filat
Articolul anterior
Republica Moldova va transmite astăzi chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană
Articolul următor