Un grup de 1.200 de studenți universitari din Iran au fost afectați de o toxiinfecție alimentară în ajunul unei mari demonstrații anti-regim care urmează să aibă loc în întreagă țară, relatează Daily Telegraph, citat de Arab News.
Studenții de la universitățile Kharazmi și Arak, precum și de la alte patru instituții, au aruncat pe străzile din jur mâncarea care le fusese furnizată, în semn de protest, iar sindicatul național al studenților din țară a acuzat autoritățile că otrăvesc în mod deliberat oamenii.
Oficialii au pus focarul pe seama unor bacterii transmise prin apă.
Cu toate acestea, clinicile din mai multe universități afectate au fost, de asemenea, închise sau au rămas fără provizii pentru tratarea deshidratării și a altor simptome asociate intoxicației alimentare, într-un semn că epidemia ar putea fi o strategie deliberată pentru a zădărnici mișcarea națională de protest.
Această a avut loc în timp ce miercuri urmează să înceapă o greva de trei zile la nivel național, intensificând presiunea publică împotriva regimului.
Între timp, autoritățile iraniene au negat informațiile potrivit cărora regimul ar urmă să desființeze Poliția Moralității.
„Niciun oficial din Republica Islamică Iran nu a confirmat închiderea poliției moralității”, a anunțat televiziunea de stat.
În timp ce tot mai multe personalități publice iraniene își arată sprijinul pentru mișcarea de protest, autoritățile au închis luni două afaceri aparțînând fostului star al echipei naționale de fotbal, Ali Daei.
Fostul atacant, care a marcat 109 goluri la nivel internațional, a declarat săptămâna trecută că s-a confruntat cu amenințări după ce și-a manifestat public sprijinul pentru mișcarea anti-regim.
Un magazin de bijuterii, precum și un restaurant aparțînând lui Daei au fost închise.
„Că urmare a cooperării cu grupuri antirevolutionare în spațiul cibernetic pentru a perturbă pacea și afacerile de pe piață, a fost emis un ordin judiciar pentru a sigila galeria de bijuterii Noor”, a anunțat agenția de presă a regimului iranian.