Pe 30 decembrie, ora 00:00, în Republica Moldova a expirat starea de urgență.
Regimul stării de urgență a fost stabilit pentru 60 de zile, prima dată pe data de 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a atacat Ucraina.
Ultima prelungire a avut loc la 1 decembrie, pentru o perioadă suplimentară de 30 de zile.
Narcotice camuflate în jucării de pluș, descoperite la vama Vulcănești
La data de 11 decembrie 2024, la pista de ieșire din țară a postului vamal Vulcănești, s-a prezentat pentru control un autoturism marca „Dacia Logan”. La volan se afla un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, însoțit de o pasageră, cetățeană ucraineană în vârstă de 33 de ani. Cei doi au ales coridorul verde pentru traversare, declarând că transportă doar bunuri personale,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În urma analizei de risc și a suspiciunilor apărute, funcționarii vamali au dispus efectuarea unui control fizic amănunțit asupra bagajelor. În timpul verificării, una dintre jucăriile de pluș transportate a atras atenția prin greutatea neobișnuită. La deschiderea acesteia, s-a descoperit o pungă de plastic ce conținea o substanță albă, solidă, sub formă de cristale, cu un miros specific înțepător, presupusă a fi drog de tip „sare”.
Cantitatea totală a substanței ridicate și transmise spre expertiză este de aproximativ 1,45 kg.
Cazul a fost preluat de ofițerii Direcției urmărire penală a Serviciului Vamal, care continuă investigațiile pentru elucidarea circumstanțelor. Serviciul Vamal rămâne ferm angajat în lupta împotriva traficului de droguri, contribuind la siguranța cetățenilor și combaterea activităților ilegale.
Scandal cu pumni într-un troleibuz din Chișinău: Mai mulți muzicanți stradali și pasageri s-au luat la bătaie
Mai mulți muzicanți stradali și pasagerii unui troleibuz din Capitală s-au luat la bătaie. Incidentul a avut loc pe 11 decembrie, într-un vehicul de pe ruta nr. 8, scrie realitatea.md.
Purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a relatat pentru Realitatea că neînțelegerea s-a produs în jurul orei 22:30. Troleibuzul se deplasa în acel moment pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, spre sectorul Botanica.
În timpul călătoriei, între din motive necunoscute, a izbucnit conflictul. La stația de pe strada Armenească, persoanele implicate au coborât din troleibuz.
La fața locului nu a fost solicitată intervenția poliției sau a serviciilor de urgență. Imagini cu bătaia din troleibuz au fost surprinse de martori și publicate pe rețelele de socializare.
Un bărbat din Căușeni a ars într-un incendiu provocat de o plapumă electrică
O persoană a decedat iar alta a suferit intoxicații cu monoxid de carbon în urma încălcării regulilor antiincendiare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Încălcarea regulilor antiincendiare poate avea consecințe fatale pentru viața și sănătatea oamenilor. Astfel, în ultimele 24 de ore un bărbat a decedat, iar o femeie a suferit intoxicații cu monoxid de carbon.
Primul caz a fost înregistrat pe 11 decembrie 2024, către ora 21:30 întru-un bloc de locuit de pe strada Ana și Alexandru 22 din orașul Căușeni. Aici, un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost găsit parțial carbonizat în propria locuință în urma izbucnirii unui incendiu. La fața locului, a ajuns o echipă de pompieri și salvatori, care au stabilit că flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale din interiorului unei odăi. În timpul intervenției, pompierii au evacuat din scara blocului 12 persoane, inclusiv 5 minori, evitând intoxicarea acestora cu produsele de ardere. Angajații IGSU au reușit lichidarea incendiului la ora 23:09.
Potrivit cercetărilor preliminare efectuate la fața locului, s-a stabilit că incendiul în locuință ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de exploatare a unei plăpumi electrice. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.
Un alt caz, unde încălcarea regulilor antiincendiare a provocat intoxicarea unei persoane cu monoxid de carbon, a fost raportat în dimineața zilei de 11 decembrie într-o gospodărie din municipiul Comrat, UTA Găgăuzia. Aici, o femeie în vârstă de 70 de ani a suferit intoxicații cu produsele de ardere, emanate de la soba de încălzit. Ulterior, femeia a fost preluată de medici și transportată la spitalul raional pentru investigații și îngrijiri medicale de rigoare. Alte circumstanțe urmează a fi stabilite de specialiști.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, dar și a sobelor. Oamenii sunt avertizați că utilizarea reșourilor electrice, plăpumilor și aerotermelor cu defecte este foarte periculoasă și poate duce la cazuri fatale de deces. Mai mult, personale sunt îndemnate să evite amplasarea aparatelor electrice în apropiere de materiale combustibile.
De asemenea, cetățenii sunt rugați să aerisească încăperile unde funcționează aparatele de încălzit, dar și sobele. Totodată, este foarte important ca canalele de evacuare să nu fie obturate, pentru evitarea unor intoxicații cu monoxid de carbon. Mai mult, sobele nu trebuie să fie suprasolicitate, iar pentru aprinderea și menținerea focului să fie folosite doar materiale pentru care este predestinată soba.
O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor în etate, celor cu cerințe speciale de sănătatea sau celor singuratice. Cetățenii sunt rugați să ofere sprijin și ajutor bătrânilor în aprinderea focului în sobă, dar și în procesul montării și exploatării aparatelor electrice de încălzit.
Potrivit IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1538 de incendii, în urma cărora 92 de persoane, inclusiv 3 minori și-au pierdut viața. În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 24 situații de risc.