Republica Moldova, al treilea exportator de rapiță pe piața din UE

Republica Moldova este al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7 procente, relevă datele unui studiu internațional. Principalul exportator rămâne Ucraina, care deține în prezent o cotă de aproximativ 70 la sută din importurile de rapiță în spațiul european, scrie AGRO TV.România, principala piață pentru rapița din R. Moldova

Sursa relevă că, în pofida războiului, Ucraina se află în topul principalilor furnizori de rapiță ai Uniunii Europene, cu 2,4 milioane de tone, în scădere cu aproape 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Locul doi este ocupat de Australia, care a contribuit cu aproximativ 770 de mii de tone. Și importurile din Canada au scăzut de la 230 de mii la peste 40 de mii de tone.

În schimb, Republica Moldova și Serbia au câștigat considerabil în importanță ca furnizori de rapiță în statele blocului comunitar și și-au mărit de mai multe ori importurile: la peste 230 de mii de tone și, respectiv, 107 mii de tone. Altfel, R. Moldova a ajuns al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7 procente din total.

În anul 2023, recolta de rapiță din Republica Moldova a constituit aproximativ 210 mii de tone, cel mai mare volum din istorie. Acest record se datorează în mare parte extinderii suprafețelor semănate: de la 34 de mii la aproximativ 83 de mii de hectare pe parcursul anului trecut.

Granturi de până la 500 de mii de lei pentru micii producători

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500 de mii de lei. Contribuția beneficiarului va constitui minim 30% din suma proiectului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

De menționat că cei care nu dispun de suficiente mijloace pentru cofinanțarea proiectului vor putea apela la surse creditare. În acest caz, producătorii pot beneficia de o garanție financiară emisă de Fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Din contul granturilor, antreprenorii vor putea cumpăra utilaje și echipamente, materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producere, francize, soluții de digitalizare și servicii de dezvoltare a afacerii. Pe lângă componenta de finanțare, programul mai prevede activități de informare, promovare, monitorizare și evaluare. 

La program pot participa micii producători ce activează de cel puțin 12 luni. De asemenea, sunt eligibile persoanele fizice care abia planifică înființarea unei afaceri, dacă pot demonstra activitatea pentru ultimul an și se înregistrează ca entitate antreprenorială în termen de o lună de la data aprobării proiectelor.

Programul va fi lansat în trimestrul III al anului curent și va fi implementat timp de 36 de luni, bugetul estimativ fiind de 20 de milioane de lei anual. Instituția responsabilă de realizarea programului este Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care urmează să elaboreze manualul operațional pentru implementare, precum și un ghid pentru întreprinzători.

Fostul rector de la ASEM, Grigore Belostecinic, renunță la cursa pentru președinție

Fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, anunță că se retrage din cursa pentru șefia statului. În același timp, el spune că va susține parcursul European al R. Moldova în cadrul Referendumului constituțional din această toamnă, scrie deschide.md.

„Le mulțumesc, pe această cale, liderilor partidelor politice care au văzut în mine un candidat demn de a ieși în fața oamenilor și de a vorbi despre problemele, dar și perspectivele pe care le are Republica Moldova. Totuși, am decis că voi susține aceste deziderate nu din postura de candidat la prezidențiale, dar ca membru al mediului academic, din care fac parte, și ca simplu cetățean, căruia îi pasă de viitorul propriei țări. Așa să fie și să ne ajute Dumnezeu!”, a anunțat Grigore Belostecinic.

În același timp, academicianul a specificat că va susține aderarea R. Moldova la UE, iar statul are nevoie de o economie de piață funcțională, care să facă față unor noi presiuni concurențiale, într-un nou mediu concurențial, încadrat în cu totul alte dimensiuni.

Fostul rector ASEM a fost propus drept candidat la funcția de președinte al R. Moldova de către Partidul Social Democrat European (PSDE).

Cadavrul unei persoane, depistat într-un iaz din Hâncești

Cadavrul unei persoane a fost depistat într-un iaz din raionul Hîncești. Cazul a fost înregistrat miercuri, 24 iulie, în localitatea Mereșeni, scrie deschide.md.

foto simbol

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Tatiana Muntean, salvatorii au fost alertați de polițiști, care au solicitat intervenția scafandrilor la fața locului.

Cazul este cercetat în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

În premieră, un liceu din Chișinău a introdus colectarea sticlelor de plastic cu ajutorul unui aparat automat
Articolul anterior
România și Republica Moldova, în top 15 state cu cei mai buni hackeri din lume
Articolul următor