România și Republica Moldova, în top 15 state cu cei mai buni hackeri din lume

România și Republica Moldova se află în topul statelor cu cei mai profesioniști infractori cibernetici din lume. Clasamentul a fost realizat de o echipă internațională de cercetători în cadrul studiului „Indicele mondial al criminalității cibernetice”.

Astfel, pe primul loc s-a poziționat Federația Rusă, urmată de Ucraina, China, SUA, Nigeria și România. Republica Moldova se află pe locul 15.

Datele care stau la baza studiului au fost colectate în urma unui sondaj realizat în rândul a 92 de experți în domeniul criminalității cibernetice din întreaga lume. În cadrul cercetării, experții au fost rugați să ia în considerare cinci categorii majore de criminalitate cibernetică, să nominalizeze statele pe care le consideră a fi cele mai importante surse ale fiecăreia dintre aceste forme de criminalitate cibernetică și apoi să clasifice fiecare țară în funcție de impactul, profesionalismul și competențele tehnice ale infractorilor cibernetici.

Cele cinci categorii de criminalitate cibernetică evaluate în cadrul studiului au fost:

1. produse/servicii tehnice (codarea de programe malware, accesul la botnet, accesul la sisteme compromise, producția de instrumente);
2. atacuri și șantaje (criptarea de date personale);
3. furtul de date/identitate (piraterie, înșelăciune electronică, compromiterea conturilor);
4. escrocherii (solicitarea unor avansuri, compromiterea e-mailurilor de afaceri);
5. încasarea/spălarea de bani (călăuze de bani, platforme ilicite de monedă virtuală).

Studiul „Indicele mondial al criminalității cibernetice” constituie rezultatul a trei ani de cercetări și a fost publicat pe 10 aprilie 2024. Acesta a fost elaborat în cadrul unui parteneriat comun între Universitatea din Oxford și UNSW și a fost finanțat de CRIMGOV, un proiect sprijinit de Uniunea Europeană.

sursa

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Republica Moldova, al treilea exportator de rapiță pe piața din UE
Articolul anterior
Școala sportivă de tenis din Chișinău, reparată cu sprijinul SUA
Articolul următor