Republica Moldova ar putea obține energie din deșeurile adunate în Chișinău și Bălți

Până în 2030, Republica Moldova ar putea produce energie termică din deșeurile adunate în Chișinău și Bălți, astfel am putea scăpa de stocarea gunoiului la periferiile marilor orașe.

Declarațiile aparțin secretarului de stat de la Ministerul Energiei, Carolina Novac, transmite www.stiri.md.

„Sursa de energie eoliană și solară este variabilă, instabilă, dar avem și potențial de dezvoltare și în alte surse de energie regenerabilă, aici vorbim de energia electrică termică produsă din deșeuri, precum și din biogaz, care este încă slab valorificată în Republica Moldova.

La biogaz, în primul rând, această tehnologie poate rezolva mai multe probleme: și problema de mediu, cu deșeurile împrăștiate pe un câmp deschis și mirosul lor specific, sau faptul că adesea nici nu există anumite locații speciale acordate acestor deșeuri, și mai ales acele municipale, acolo unde se poate recicla”, a spus Novac.

În același sens, Ministerul Mediului a obținut două credite de la BEI și BERD, pentru finanțarea investițiilor critice în infrastructura de gestionare a deșeurilor solide și pentru abordarea provocărilor urgente de mediu. Prima Zonă de Management a Deșeurilor, care va beneficia de susținerea BERD în cadrul proiectului, include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, necesitând o investiție estimativă de circa 19,48 milioane de euro. Aceasta va fi finanțată prin prima tranșă de 6,94 milioane de euro din împrumutul BERD, cu o sumă similară oferită de BEI.

În ceea ce ține de producerea energiei din aceste deșeuri, la moment se face un studiu pentru a fi stabilită componenta morfologică a deșeurilor din Chișinău și Bălți, iar ulterior, autoritățile vor putea analiza care este componenta de capacitate și inclusiv de cantitate a deșeurilor și cum pot fi folosite ele în ideea producerii de energie.

„Astfel spus, în Republica Moldova ar putea apărea un incinerator care ar putea crea electricitate și energie termică pe bază de deșeuri.

Este vorba despre o instalație de incinerare a deșeurilor de care Termoelectrica poate beneficia în ideea de a transmite această sursă termică pentru cei 60% de utilizatori din Chișinău. 

Ministerul Energiei lucrează la acest aspect, iar din cele văzute din alte țări, inclusiv în Danemarca, Suedia, Austria – în capitalele acestor trei țări se găsește o centrală pe bază de deșeuri care este destul de sigură și cu filtre pentru emisii speciale, fără a compromite mediul.

Obiectivul de bază e să reușești să reciclezi la maximum posibil deșeurile. Cu certitudine, va dura, inclusiv tehnologic vorbind, perioada până vom putea valorifica la maximum orice produs, iar unele produse vor fi non-reciclabile.

Energia produsă din deșeuri este stabilă, nu depinde de condițiile meteo, ci de disponibilitatea și accesul la aceste surse de deșeuri.

Cel mai devreme în 2025 se pot organiza licitații în acest sens.

Republica Moldova nu este producător nici de petrol, nici de gaze naturale, cărbune, dar noi putem să avem luxul de a gândi în afara acestor surse și să explorăm orice altă resursă existentă la noi în țară – biogaz și deșeurile municipale”, a conchis secretarul de stat.

Republica Moldova are ca obiectiv să crească ponderea energiei regenerabile în mixul energetic la 30% până în 2030. Pentru a realiza acest obiectiv, Guvernul a implementat un număr de proiecte care vizează dezvoltarea surselor de energie regenerabilă. 

Prin Hotărârea Guvernului nr. 401/2021, Republica Moldova s-a angajat să sprijine construirea a 410 MW de noi capacități de energie regenerabilă, cu accent pe energia eoliană, solară și alte surse regenerabile non-variabile, cum ar fi biomasă, biogaz și hidrocentrale mici.

*Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

O companie din sudul țării, care deine o rețea de stații PECO, cercetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani

Ofițerii INI în comun cu angajații SFS și ISSPNPC, sub conducerea procurorilor PCCOCS, anunță rezultatele perchezițiilor în privința unei companii care gestionează stații PECO în sudul țării, într-o cauză de evaziune fiscală și spălare de bani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, în cadrul urmăririi penale pornite în iulie 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut mandatul judecătoresc pentru percheziții în mai multe locațități din regiunea sudică. Astfel, joi cu sprijinul angajaților „Fulger” oamenii legii au descins cu percheziții la administratoarea companiei. Acolo, au fost ridicate inclusiv peste 3.8 tone de benzină A95 și peste 3.5 tone de motorină euro 5, fără însă ca directorul companiei să prezinte acte de proveniență ale acestora; contracte, documente și înscrisuri de ciornă care ar avea relevanță urmăririi penale; un calculator; pașaportul privind sistemul de măsurare și evidență fiscală, în care nu corespund sigiliile; dar și peste 800.000 lei cu privire la care însă administratoarea nu a prezentat dovezi că ar fi câștigați legal. Totodată, oamenii legii au stabilit faptul că comercializarea benzinei, motorinei și gazului lichefiat de la stațiile de alimentare din Basarabeasca, Cantemir, Comrat și Vulcănești avea loc fără licență de la Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică. În acest mod, compania a generat în mod ilegal un venit de peste 3.300.000 lei. Suplimentar, în cadrul percheziției au fost stabilite încălcări pe privind drepturile consumatorilor. Printre acestea, se numără lipsa marcajului la buletinul de verificare a sistemului de măsurare, faptul că cantitatea de produse petroliere nu s-a încadrat în limitele admisibile la pompă, iar rezervoarele stațiilor PECO nu sunt verificate metrologic. Urmare a perchezițiilor, a fost reținut contabilul companiei, iar administratoarea este cercetată în stare de libertate, cu asigurarea garanțiilor procedurale și a prezumției nevinovăției, potrivit legii. 

Mămicile care au născut de curând au fost instruite cum să aibă grijă de sănătatea urechilor bebelușilor
Articolul anterior
Premieră cu sala arhiplină la Teatrul Anton Cehov: Printre spectatori s-a numărat președinta Maia Sandu
Articolul următor