Republica Moldova înregistrează cea mai mare creștere a dezvoltării industriei IT din spațiul Est-European

Republica Moldova înregistrează cea mai mare creștere a dezvoltării industriei IT comparativ cu alte țări din spațiul Est-European. Declarația a fost făcută de directoarea proiectului Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Doina Nistor. Aceasta a subliniat că doar în anul 2022, țara noastră a înregistrat o creștere în domeniul IT de peste 30%, mult mai mult ca statele din vecinătate.

„În Moldova, industria IT se dezvoltă foarte repede, cu o viteză extraordinară, pentru că în 2022 am avut o creștere în domeniul IT de peste 30%. Asta este cea mai mare creștere din Europa de Est, din țările din regiune. E o veste bună, înseamnă că avem talent tehnologic aici acasă”, a notat Doina Nistor, potrivit Radio Moldova.

Doina Nistor a mai spus că domeniul IT este vital pentru dezvoltarea altor ramuri ale economiei cum ar fi agricultura, pentru a deveni una mai performantă. Precizăm că circa 5 la sută din forța de muncă a țării este angajată în industria IT.

Un bărbat de 32 de ani, cercetat pentru comuiterea mai multor furturi în proporții din patru companii private din Răzeni

Un bărbat de 32 de ani a fost reținut de ofițerii de investigație din Ialoveni și este cercetat penal pentru comiterea mai multor furturi din patru companii private din Răzeni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.



Acesta a sustras panouri solare, peste 2000 de metri de cablu solar, corpuri de iluminat și peste 680 de metri de cablu electric. Bărbatul, acționa pe timp de noapte, ulterior apela la servicii de taxi sau persoane cunoscute, cu autoturismele cărora transporta bunurile sustrase și pe care ulterior le comercializa în Chișinău. Prejudiciul total a fost estimat la peste 100 000 de lei.

În rezultatul perchezițiilor de la domiciliul suspectului și concubinei sale din raionul Căușeni au fost ridicate mai multe bunuri dintre cele sustrase, precum și alte probe care demonstrează implicarea acestuia în săvârșirea infracțiunilor.

Bărbatul a fost anterior judecat pentru fapte similare, la moment fiind cercetat penal în stare de arest.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

ULTIMA ORĂ! O rachetă rusească ar fi survolat nordul țării

O rachetă rusească ar fi survolat nordul Republicii Moldova, conform surselor ucrainene, scrie unimedia.info.

Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au oferit o reacție oficială.

Patrulele Poliției de Frontieră au raportat și în dimineața din 25 decembrie 2024, când Rusia a atacat masiv sistemul energetic ucrainean, unele rachete fiind observate survolând ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova.

Președintele R. Moldova, maia Sandu, a venit cu o reacție, după ce o rachetă rusă ar fi intersectat spațiul aerian al țării noastre. „În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea. Moldova condamnă aceste acte”, a scris șefa statului într-un mesaj pe platforma X.

Încă o rețea specializată în migrație ilegală, destructurată de Poliția de Frontieră 

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest, sub conducerea Procuraturii Hîncești au dejucat planurile unor conaționali de a se îmbogăți pe seama cetățenilor ucraineni. Colegii noștri au desfășurat măsuri speciale de investigație care au contribuit la identificarea unor persoane, membri ai unei grupări specializate în migrație ilegală, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai exact, din anul 2023 și până în prezent, cei trei moldoveni transportau cetățeni ucraineni peste frontiera de stat a Republicii Moldova. Aceștia aveau roluri bine determinate: identificau bărbații străini care doreau să ajungă în țări din Uniunea Europeană, îi ghidau cum să treacă granița din Ucraina prin ocolirea punctelor de trecere, ulterior „clienții” erau cazați la hotel, până la plecarea spre UE. Pentru acțiunile lor, membrii grupării percepeau sume între 3 000 și 5 000 de dolari americani. Gruparea acționa în zona de sud a țării.

În după-amiaza zilei de 13 ianuarie curent, cei trei conaționali cu vârste cuprinse între 32 și 51 de ani, au fost încătușați și reținuți pentru 72 de ore. În plus, de la domiciliul unuia dintre membrii grupării s-a ridicat și un automobil, care era folosit la transportarea migranților. Operațiunea de amploare s-a realizat cu ajutorul colegilor din cadrul Direcției acțiuni speciale la frontieră, Direcției regionale Sud și Inspectoratului de Poliție Comrat.

Aceștia sunt cercetați penal în baza art.362¹ al.3, lit. a. Cod Penal al Republicii Moldova, ce prevede închisoare de la 5 la 12 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

Cum va fi vremea de Paște? Ce temperaturi ne așteaptă
Articolul anterior
Ce spune astrologul Prințesei Diana despre soarta Prințesei Kate, care urmează un tratament pentru cancer. A citit în stele și ce îl așteaptă pe Prințul William
Articolul următor