Republica Moldova își propune să semneze Tratatul de aderare la UE în 2028, mai devreme decât se anticipa

Premierul Dorin Recean stabilește un nou obiectiv ambițios de politică externă pentru Republica Moldova, acela de semnare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană în anul 2028, adică peste 3 ani. Termenul avansat anterior era anul 2030, potrivit moldova1.md

ANTALYA, TURKIYE – APRIL 11: Moldova’s Prime Minister Dorin Recean attends the „Leaders’ Panel” as part of the 4th Antalya Diplomacy Forum (ADF2025) in Antalya, Turkiye on April 11, 2025. The 4th edition of the Antalya Diplomacy Forum (ADF2025), hosted by the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Turkiye, under the auspices of Turkish President Recep Tayyip Erdogan, will take place on 11-13 April 2025, in Antalya, Turkiye. This year’s theme “Reclaiming Diplomacy in a Fragmented World” reflect

Recean confirmă astfel discuțiile neoficiale din cancelariile europene potrivit cărora țara noastră ar putea beneficia în următorii ani de un culoar favorabil, mai rapid decât cel rezervat anterior, pe drumul său de aderare la Uniunea Europeană.

Aflat în Turcia, la o conferință diplomatică, Dorin Recean a declarat pentru un site românesc specializat în politici europene că Republica Moldova se așteaptă să avanseze mai rapid pe calea sa europeană.

„Alegerea strategică a Republicii Moldova este una foarte clară: să devenim membru al marii familii europene. Pentru asta muncim pentru ca până la sfârșitul acestei decade, mă refer către 2028, să putem deja să semnăm tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Este un termen foarte ambițios”, a declarat Dorin Recean.

Premierul Recean a amintit în context că Republica Moldova a finalizat screening-ul pentru mai mult de jumătate din capitolele acquis-ului comunitar, iar procesul de negocieri avansează într-un ritm susținut.

Oficialul a arătat că progresele obținute pînă în prezent de Republica Moldova se datorează, pe de o parte, sprijinului financiar și politic fără precedent din partea Uniunii Europene, iar pe de altă parte, echipelor guvernamentale și tehnice implicate în proces.

Potrivit unor surse de la Bruxelles contactate de Teleradio-Moldova, Uniunea Europeană pregătește în prezent liberalizarea comerțului și adoptarea de către țara noastră a sistemului vamal unic comunitar, care ar permite, între altele, fluidizarea transportului de mare tonaj la frontiera Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Dorin Recean a precizat, în interviul acordat site-ului Calea Europeană.ro și condițiile de bază care ar permite Republicii Moldova să-și atingă principalele obiective de politică externă: protejarea țării noastre de influența rusească și un rezultat pozitiv la alegerile parlamentare de anul acesta.

Trump refuză să vândă Patriot Ucrainei. „Nu pornești război împotriva cuiva de 20 de ori mai mare și apoi speri să primești rachete”

Președintele american Donald Trump a respins pe 14 aprilie cererea președintelui Volodimir Zelenski de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, acuzându-l că el „caută mereu să cumpere rachete”, în timp ce învinuiește în mod fals Kievul pentru instigarea războiului cu Rusia, scrie Digi24

„Nu pornești un război împotriva cuiva de 20 de ori mai mare decât tine și apoi speri că oamenii îți dau niște rachete”, a declarat Trump în timpul unei întâlniri la Casa Albă.

Comentariile au urmat interviului lui Zelenski cu CBS News, în care acesta s-a oferit să cumpere 10 sisteme Patriot fabricate în SUA – în valoare de 1,5 miliarde de dolari fiecare – pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile neîncetate ale rachetelor și dronelor rusești, scrie Kyiv Independent.

„Vom găsi banii și vom plăti pentru tot”, a declarat Zelenski, subliniind că Ucraina este pregătită să cumpere, nu să solicite gratuit, pachetul de 15 miliarde de dolari.

”Vom găsi acești bani și vom plăti totul”

Kievul a îndemnat în mod constant aliații occidentali să extindă asistența pentru apărarea aeriană, avertizând că sistemele existente sunt insuficiente pe fondul intensificării campaniei aeriene a Rusiei, care a ucis cel mai recent 35 de civili în Sumy pe 13 aprilie.

Trump nu a alocat niciun nou pachet de ajutor pentru Ucraina și chiar a suspendat pentru scurt timp asistența militară aprobată de administrația Biden luna trecută pentru a face presiuni asupra Kievului să accepte un acord privind mineralele.

Președintele american și-a exprimat, de asemenea, de mai multe ori îndoiala cu privire la conducerea lui Zelenski și a susținut în mod fals că războiul a fost cauzat de președintele ucrainean.

„Milioane de oameni au murit din cauza a trei persoane”, a spus Trump, numindu-i pe președintele rus Vladimir Putin, fostul președinte american Joe Biden și Zelenski.

Afirmația lui Trump contrazice direct faptele. Rusia și-a lansat invazia neprovocată și la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022, în timp ce Zelenski a făcut apel în mod repetat la de-escaladare înainte de invazie.

Chinezii capturați de Kiev pe front au explicat cum au ajuns să lupte pentru Vladimir Putin: „Rusia nu este atât de puternică”

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean a anunţat că doi cetăţeni chinezi au fost capturaţi în timp ce luptau în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene au luptat cu şase soldaţi chinezi, iar doi dintre aceştia au fost luaţi prizonieri. Luni, cei doi au susţinut o conferinţă de presă la Kiev, relatează Sky News, potrivit News.ro.

Ei au povestit cum au ajuns să lupte pentru armata rusă explicând că au avut un rol postările de pe TikTok şi plata oferită. Bărbaţii au spus că existau bloggeri pe TikTok care făceau reclamă serviciilor din armata rusă, dar susţin că nu ştiau că vor fi trimişi pe linia frontului. Unul dintre ei a spus că în unitatea sa erau 10 chinezi, în timp ce celălalt a spus că în unitatea sa mai erau doi cetăţeni chinezi.

Ei au declarat că au fost duşi din Rostov la Doneţk, iar de acolo la linia frontului, cu camioanele. Bărbaţii au spus că au vrut să-i avertizeze pe alţi chinezi să nu meargă în Ucraina. „Rusia nu este atât de puternică, iar Ucraina nu este atât de slabă”, a spus unul dintre ei.

Aceştia au mai explicat că serviciul militar este văzut ca o ocupaţie cu statut înalt în China, iar unii sunt tentaţi să meargă în Ucraina pentru că nu pot deveni soldaţi acasă.

În plus, în China, mass-media promovează opinii prietenoase despre Rusia, astfel încât oamenii au încredere în ruşi. În plus, presa relatează doar despre victoriile ruseşti. Unul dintre ei a spus că era pompier în China şi că a fost atras de plata mai bună ca soldat în Rusia. „Dar odată ajuns acolo, nu mai există cale de ieşire. Este o capcană”, a avertizat el.

Dragalin face noi declarații: 40 de judecători ar fi fost șantajați de trei persoane

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, face noi declarații scandaloase. Aceasta susține că circa 40 de judecători ar fi fost șantajați de către conducerea CNA de atunci, dar și de fostul ministru al Justiției, pentru ”a acționa într-un anumit fel”, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

„Chiar din a doua lună de mandat, septembrie 2022, eu am intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac, adică ministrul justiției și conducerea CNA, pentru că eu nu eram de acord cum persoanele acestea făceau Justiție în țară. (…) Eu cu aceste trei persoane am vorbit direct, aparte și le-am spus că eu nu o să particip în ceea ce faceți voi, iar dacă știu că în continuare folosiți metodele pe care am aflat că le faceți, eu o să vă pornesc dosare penale”, a declarat Veronica Dragalin la N4.

Mai exact, Dragalin susține că fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, fostul director CNA, Iulian Rusu și fostul șef al Direcției Urmărire penală din cadrul CNA, Eugen Rurac, ar fi folosit informațiile colectate despre judecători și procurori pentru a-i șantaja.

„Eu consider că CNA a obținut multe informații compromițătoare despre procuror și judecători, anume pentru că CNA a pregătit note informative pentru procedura Pre-vetting și pentru confirmarea în funcții a celor 40 de judecători. Deci, ei aveau informații cât de cât compromițătoare poate și această informație era folosită ca să fie șantajați judecătorii să acționeze într-un anumit mod”, a precizat Dragalin.

Lavrov îl laudă pe Trump pentru „eliminarea cauzelor profunde” ale războiului din Ucraina: „A fost primul și singurul”
Articolul anterior
SUA implică cercetători din întreaga lume pentru a găsi cauzele apariției autismului. Studiul trebuie să fie finalizat în septembrie
Articolul următor
Close menu