În acest an se împlinesc 31 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.
Conflictul de la Nistru a început, oficial, la 2 martie 1992, dar primele ciocniri au avut loc mult mai devreme.
Pe 2 septembrie 1990 a fost proclamată „Republica Moldovenească Nistreană”, iar la 27 august 1991 Parlamentul R. Moldova a adoptat Declarația de Independență a R. Moldova, al cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stânga Nistrului.
Parlamentul moldovenesc a cerut atunci guvernului URSS „să înceapă negocierile cu guvernul moldovenesc transnistrean cu privire la ocupația ilegală a Republicii Moldova și retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul moldovenesc”.
„Au trecut 31 de ani de la conflictul armat din stânga Nistrului, dar pierderile omenești, mai cu seamă ale colegilor, rămâne un capitol sumbru din istoria Republicii Moldova și a fiecăruia dintre noi, și, cu regret nu poate fi șters cu trecerea anilor, acum, când în țara vecină vedem scene similare. Angajații BPDS „Fulger” au fost printre primii care au mers să lupte pentru liniștea republicii. Ei și-au riscat propria viață și au luptat fără ezitări, fără teamă. Probabil nu și-au pus atunci prea multe întrebări, asta ne e meseria și și-au onorat-o cu cel mai mare preț și demnitate. Avem cu toții datoria morală să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat atunci, să păstrăm vie memoria celor ce au îndurat toate aceste cumplite suferințe și să învățăm generațiile tinere să prețuiască pacea și valorile umanității”, a declarat șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu.
La războiul din 1992 de la Nistru, provocat de separatiștii din Transnistria sprijiniți de armata rusă, au participat circa 40 000 de cetățeni ai R. Moldova, dintre care circa 400 au decedat, în jur de 1.200 au fost răniți, iar peste 280 au rămas invalizi.
În prezent, în Republica Moldova sunt peste 20 de mii de veterani care au luptat pentru independența și integritatea republicii.