Republica Moldova se afiliază Mecanismului pentru Interconectarea Europei

Acordul privind afilierea Republicii Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE) a fost semnat, astăzi, la Chișinău, de către comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Acest nou Acord va facilita accesul Republicii Moldova la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură majore, în vederea îmbunătăţirii conectivităţii sale cu Europa, transmite jurnal.md.

„Vă salut la Chișinău astăzi, de Ziua Europei. Este o zi simbolică pentru un astfel de Acord”, i s-a adresat premierul Dorin Recean comisarului european Adina Vălean. „De acum încolo, Moldova va accesa mult mai eficient fondurile necesare pentru interconectarea pe trei infrastructuri: de transport, energetică și cea digitală. Este important pentru noi să construim Europa acasă”, a adăugat șeful Guvernului.

„Este o onoare pentru bine să sărbătoresc Ziua Europei la Chișinău. MIE este instrumentul cel mai important pentru proiectele de infrastructură. E un moment fără precedent – Moldova este prima țară din afara UE care este asociată acestui mecanism. Așa cum Moldova are nevoie de UE, așa și UE are nevoie de Moldova. R. Moldova va putea accesa fonduri de transport pentru infrastructura de transport, energetică și digitală – cale ferată, poduri, conexiuni cu România, rețele de energie – toate sunt finanțabile prin acest mecanism. Autoritățile și companiile moldovenești pot participa la apeluri de proiecte și sper că asta se va face cât mai curând. Viitorul apel de proiecte din toamnă de 2,5 miliarde de euro sper să aibă proiecte din Moldova. Moldova are nevoie de o rețea funcțională modernă de transporturi și UE are nevoie de o infrastructură de conectare mai bună cu partenerii din estul Europei”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Pe parcursul vizitei sale în Republica Moldova, Adina Vălean se va mai întâlni cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Comisarul european va susține o conferinţă publică la Academia de Studii Economice din Republica Moldova, care se va axa pe importanţa conectării Republicii Moldova la Europa.

Amenzi după ce au purtat panglica interzisă! Câte persoane riscă sancțiuni

Se poate lăsa cu amenzi, în Republica Moldova, pentru 189 de persoane care au încălcat legea, joi. Mai exact, cei ce ar putea fi sancționați contravențional au purtat panglica Sfântului Gheorghe. Care este interzisă prin lege în Basarabia.

Așadar, această informație a fost confirmată pentru TRM de șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco. Din ceea ce arată datele preliminare, peste 70 de persoane au fost deja identificate. Identitatea celorlalte persoane care au încălcat prevederile legale urmează a fi stabilită „în următoarele zile”.

Sancțiuni după parada de 9 mai, din Republica Moldova

„189 de persoane au fost fixate pentru încălcarea prevederilor art. 365-5, Codul Contravențional al Republicii Moldova (purtarea panglicii bicolore). În cazul a 73 de persoane dintre acestea, a fost deja stabilită identitatea. În următoarele zile, vor fi identificate și restul”, a declarat Diana Fetco pentru TRM.

Ofițera de presă a IGP a precizat că oamenii legii au pornit, pe 9 mai, 16 proceduri contravenționale. Patru – au fost intentate la Chișinău, iar alte 12 – în restul țării.

Pe de altă parte, numărul polițiștilor care au monitorizat ordinea publică pe tot teritoriul Republicii Moldova a fost majorat cu 30 la sută, pe 9 mai.

Încă din 2022, purtarea panglicii Sfântul Gheorghe și promovarea însemnelor războiului „Z” și „V” sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova. În ajunul zilei de 9 mai, ministrul de Interne, Adrian Efros, declara ca persoanele care vor purta panglica Sfântul Gheorghe sau însemnele „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina, la evenimentele dedicate Zilei Victoriei, vor fi documentate și amendate.

Astfel, persoanele fizice care sfidează legea riscă amenzi de la 4500 la 9000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Referitor la persoanele cu funcție de răspundere, amenda va fi de până la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice – amenzile sunt de până la 30 de mii de lei, după cum notează moldova1.md.

Mii de oameni au manifestat în Malmo faţă de participarea Israelului la Eurovision

Mii de manifestanţi pro-palestinieni s-au adunat în oraşul suedez Malmo pentru a protesta faţă de participarea Israelului la concursul Eurovision, scrie BBC citat de stirileprotv.ro.

Manifestaţia are loc în timp ce oraşul găzduieşte joi seară cea de-a doua semifinală a concursului, în care va cânta Eden Golan, participanta Israelului.

Miercuri, Golan a fost huiduită în timpul unei repetiţii a cântecului său „Hurricane”.

De asemenea, a avut loc o demonstraţie mai mică de susţinere a Israelului.

Activista pentru climă Greta Thunberg s-a numărat printre cei care au participat la protestul pro-palestinian.

Ea a declarat pentru BBC că există o „obligaţie morală de a acţiona” şi de a se exprima împotriva operaţiunii militare israeliene din Gaza.

„Dacă suntem zeci de mii de oameni care inundăm străzile din Malmo atunci când are loc Eurovisionul, spunând că nu vom accepta ca acest lucru să continue, atunci este un semnal foarte puternic – şi face diferenţa”, a spus Thunberg.

O altă protestatară, Matilda Varatta, a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că şi-ar dori ca Israelul să fie descalificat, aşa cum a fost cazul Rusiei în 2022, în urma invaziei sale la scară largă în Ucraina.

„Nu este adevărat că Eurovisionul nu este politic, a fost întotdeauna politic şi va fi întotdeauna”, a spus ea.

Anterior, Golan a declarat că este „mândră să îşi reprezinte ţara” şi că „nimic nu o va descuraja”.

„Sunt concentrată pe muzică, pe energia bună şi sunt atât de mulţi oameni care mă susţin şi simt că am o mare onoare să îmi reprezint ţara, mai ales în aceste vremuri”.

La demonstraţia pro-Israel, oamenii au putut fi auziţi cântând „Hurricane” în sprijinul artistei, în mijlocul unei prezenţe semnificative a poliţiei.

„Nu sunt atât de interesată de Eurovision”, a declarat o demonstrantă, Yael Sages Wahlström, pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet. „Dar, din moment ce a fost o furtună de ură atât de mare împotriva Israelului, am vrut să susţin”.

Societatea israeliană de radiodifuziune, care organizează participarea ţării la concurs, a declarat că a cerut Uniunii Europene de Radio şi Televiziune să împiedice repetarea incidentului de miercuri.

Autorităţile suedeze spun că au instituit măsuri de securitate sporite şi că sunt pregătite pentru posibile tulburări.

În prezent, Israelul este implicat într-o campanie militară în Gaza, lansată ca răspuns la atacul transfrontalier al Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi alte 252 au fost luate ostatice. De atunci, peste 34.900 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, administrat de Hamas.

A doua semifinală Eurovision 2024, mai interesantă. Ce țări s-au calificat în marea finală

În această săptămână a început lupta pentru premiul concursului muzical Eurovision, iar aseară a avut loc a doua semifinală. Se pare că aceasta a fost mai interesantă, spun internauții.

Letonia, Austria, Olanda, Norvegia, Israel, Grecia, Estonia, Elveția, Georgia și Armenia s-au calificat, joi, în finala Eurovision.

Concursul este găzduit de orașul suedez Malmo, iar Marea Finală va avea loc sâmbătă.

După prima semifinață, s-au calificat Cipru, Croația, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Serbia, Slovenia și Ucraina. În schimb, Azerbaidjan, Australia, Islanda, Moldova și Polonia au fost eliminate.

Calificate automat în finală sunt Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia și Suedia (gazdă).

Calificările sunt decise 100% de televot.

Controversele ediției

Apariția reprezentantei Israelului la repetiția cu public pentru cea de-a doua semifinală a fost primită atât cu aplauze, cât și cu dezaprobare.

Eden Golan a interpretat pentru prima dată „Hurrycane” în fața spectatorilor, iar unii dintre aceștia au scandat “Palestina Liberă/ Free Palestine”.

Forțele de poliție prezente în incinta Arenei Malma au intervenit imediat.

Janis Mazeiks, despre Summitul Comunității Politice Europene: ,,O atenție fără precedent va fi acordată Moldovei”
Articolul anterior
Mii de baloane cu inscripții dedicate zilei de 9 Mai au fost confiscate de către poliție
Articolul următor