Până la sfârşitul anului viitor, Republica Moldova ar putea achiziţiona al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian, scrie subiectulzile.md.
Acesta va fi cumpărat cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, în baza unui acord. Precizarea a fost făcută de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării al Republicii Moldova: „Un alt radar va fi achiziţionat cu ajutorul fondului european pentru pace. Acordul va fi semnat în următoarele săptămâni. Vorbim despre un radar performant, de ultimă generaţie care va contribui semnificativ la depistarea ţintelor zburătoare de orice fel. Vorbim despre un sistem de monitorizare a spaţiului aerian şi el nicidecum nu poate fi format dintr-o singură piesă”.
Valoarea echipamentului ajunge la 20 de milioane de euro. Primul radar de monitorizare a spaţiului aerian a fost achiziţionat anul trecut, din Franţa. Acesta, însă, nu a putut detecta fragmente din drona care au căzut luna trecută în apropierea localităţii Etulia din raionul Vulcăneşti. Atunci, ministrul Apărării de la Chişinău declara că sistemul nu are capacitatea de a detecta toate tipurile de drone sau rachete. Pentru aceste cazuri sunt necesare mai multe radare.
Piața Marii Adunări Naționale, motiv de dispută între guvernare și opoziție de 9 mai
Piața Marii Adunări Naționale este și în acest an mărul discordiei de 9 mai. Centrul capitalei este revendicat simultan de opoziția pro-rusă și de guvernarea pro-europeană, fiecare dorind să organizeze evenimente publice. În timp ce tabăra care sărbătorește Ziua Victoriei vrea să pornească din Piață într-un marș spre memorialul Eternitate, autoritățile spun că locul este ocupat începând cu 8 mai, atunci când încep lucrările de amenajare a tradiționalului „Orășel European”. Mai mult, guvernarea i-a reamintit opoziției că anul trecut, din aceleași motive de logistică, marșul a început din fața Teatrului de Operă și Balet, transmite Moldova1
Reprezentanții opoziției cât și ai autorităților s-au întrunit în ședințe trei zile consecutiv, pentru a ajunge la un consens, dar fără rezultat. Opoziția nu s-a lăsat înduplecată, chiar dacă instituțiile care asigură securitatea au menționat despre riscuri privind ordinea publică.
„Ceea ce ține de pornirea la două evenimente concomitente din PMAN nu este posibil, sunt riscuri de ordine publică, tensiuni, blocări necontrolate, nu veți răspunde voi, dar o să răspundem noi, plus că avem demnitari străini. Dvs. nu veți răspunde pentru ceea ce răspund eu”, a spus directorul adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Gheorghe Josan.
Socialiștii insistă în continuare ca marșul să pornească anume din Piața Marii Adunări Naționale și că atât evenimentele de comemorare cât și cele europene pot fi organizate simultan.
„Intenția noastră este în prima jumătate de a zilei și nici nu ore în șir. Vorbim despre două ore. Și noi sub nici o formă nu încurcăm nimănui. Atâta timp cât nu se discută cu nimeni, noi suntem într-un blocaj. Sper eu că acest blocaj va fi depășit și fiecare să își exercite acel drept de întrunire care este consimțit atât în Constituție cât și în legislația europeană”, a menționat deputatul PSRM, Grigore Novac.
La rândul lor, autoritățile centrale spun că opoziția politizează subiectul.
„Guvernul, Cancelaria de Stat, nu interzice ziua de 9 Mai ca sărbătoare a victoriei asupra nazismului și fascismului. Singura neînțelegere este despre folosirea Pieții Marii Adunări Naționale ca loc de pornire pentru marșul pe care îl organizează Partidul Socialiștilor, la care se alătură grupările Victoria și celelalte care sunt afiliate omului de afaceri, fugarului Ilan Șor. Și unica neînțelegere este despre PMAN”, afirmă consilierul politic al premierului, Cristian Jardan.
Amintim că anul trecut, socialiștii care celebrează Ziua Victoriei – o tradiție păstrată din perioada sovietică – au mărșăluit până la memorialul Eternitate, pornind din fața Teatrului de Operă și Balet.
Program național: 20 de milioane de lei pentru renovarea bisericilor
20 milioane de lei sunt alocați în acest an din bugetul de stat pentru realizarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte, transmite IPN.
Bisericile situate pe traseele turistice naționale vor fi primele care vor beneficia de investiții, cu scopul promovării și valorificării lor.
Lansarea programului a fost anunțată într-un spot video de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„În ultimii ani, am făcut investiții importante la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, un loc emblematic pentru Moldova, am redeschis ușile bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, iar Uniunea Europeană ne-a ajutat să restaurăm mănăstirea rupestră de la Țîpova, Cavoul familiilor Macri-Donici de la Dubăsarii-Vechi sau turnul Clopotniței din Vadul-Rașcov”, a menționat șeful Legislativului.
Toate acestea sunt obiective turistice unice. În același timp, sunt exemple concrete prin care se încearcă valorificarea patrimoniul cultural al Republicii Moldova, a conchis președintele Parlamentului.
Cei care dau în chirie un imobil trebuie să înregistreze contractul la Fisc în 7 zile
Persoanele fizice care dau în chirie apartamente sau alte bunuri imobile trebuie să înregistreze contractele de locațiune la Serviciul Fiscal de Stat în termen de șapte zile de la semnare. În caz contrar, riscă sancțiuni și estimarea veniturilor de către Fisc prin metode indirecte, transmite IPN.
Conform prevederilor legale, toate persoanele care obțin venituri din chirii și nu desfășoară activitate de întreprinzător sunt obligate să declare contractele de transmitere în posesie sau folosință a bunurilor imobile. Înregistrarea poate fi realizată la oricare dintre subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat, fie online, prin intermediul serviciului „e-Cerere”, dacă persoana dispune de semnătură digitală.Impozitul pe venit încasat este de 7% din valoarea contractului, în cazul persoanelor fizice rezidente, și 12% pentru nerezidenți.
Achitarea acestuia trebuie făcută lunar, până la data de 25 a lunii respective.
Dacă imobilul a fost transmis în folosință după data de 25, impozitul se achită până la 25 a lunii următoare.
În cazul în care contractul este reziliat înainte de termen, locatorul trebuie să informeze Fiscul în termen de 3 zile, printr-o declarație specială.
Dacă actele depuse sunt incomplete sau reprezentantul legal nu prezintă procura necesară, funcționarii pot refuza înregistrarea contractului.
Totodată, în lipsa declarării și achitării impozitului, Serviciul Fiscal poate estima venitul obținut din chirie și aplica măsurile legale prevăzute.
Plata impozitului se poate face și online, prin intermediul serviciului guvernamental Mpay, selectând opțiunea „Impozitul pe venit pentru predarea în posesie și/sau folosința a imobilului”.
Specialiștii din domeniul imobiliar atestă că, în condițiile actuale de piață, tot mai mulți proprietari și chiriași optează pentru contracte de închiriere pe termen lung, acestea oferind stabilitate ambelor părți. Durata optimă a unui astfel de contract este, de regulă, de un an.