Republica Moldova va avea un Registru al drumurilor publice

Infrastructura drumurilor din țara noastră va fi monitorizată mai eficient, datorită unui sistem informațional de profil. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, o hotărâre pentru crearea Registrului drumurilor publice.

Evidența informațională a drumurilor publice va permite o monitorizare mai precisă a stării fiecărui traseu și identificarea nevoilor specifice de întreținere. 

Astfel, prin cunoașterea în timp real a stării drumurilor și a necesităților de investiții, va fi posibilă o utilizare mai eficientă și mai transparentă a finanțelor publice pentru infrastructură, în conformitate cu prioritățile stabilite. În particular, vor fi evitate costurile mari asociate reparațiilor urgente, datorită intervențiilor de întreținere regulate.

În context, premierul Dorin Recean a subliniat că, în ultimii doi ani, peste 700 de kilometri de drumuri au fost fie reabilitate, fie construite. „Guvernul construiește drumuri europene și acest efort va continua și de acum încolo. Rog ca, odată cu implementarea acestui registru, să avem și o comunicare în ceea ce privește planificarea pentru următorii trei ani a drumurilor ce urmează să fie reparate. Astfel ca administrația publică locală să știe la ce să se aștepte, iar mediul de afaceri să-și planifice corespunzător investițiile”, a spus prim-ministrul.

Datele din Registru vor putea fi folosite și de alte sisteme și resurse informaționale de stat, inclusiv pentru determinarea traseelor optime în eliberarea autorizațiilor speciale de transport. Registrul va fi integrat cu alte sisteme relevante, cum ar fi cele de transport public, cel geografic național și sistemele de urgență.

Mijloacele necesare pentru dezvoltarea sistemului informațional sunt estimate la 6 milioane de lei.

Vin alegerile, iar Igor Dodon a plecat iar la Moscova

Președintele Partidului Socialiștilor și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, se află acum în Rusia, în regiunea Moscovei, scrie stiripesurse.md.

El a scris pe pagina sa de socializare că revenit cu o nouă lecție publică pentru audienții Centrului universitar de la SberBank, din Federația Rusă.

”Inclusiv am discutat cu ei despre dinamica relațiilor economice și politice moldo-ruse și care pot fi perspectivele financiare și de investiții în noul context regional și global”, a subliniat Igor Dodon.

Ploile torențiale și grindina face ravagii în România! Jumătate de țară, sub COD GALBEN, emis astăzi

Un cod galben de furtuni care se va extinde în jumătate de țară a fost emis marți de ANM. Avertizarea este valabilă la început în nouă județe din sud, iar apoi se extinde până joi în jumătate de țară, scrie stirileprotv.

Două atenţionări cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi cantităţi însemnate de precipitaţii, valabile în primă fază până miercuri dimineaţa în nouă judeţe din Oltenia şi Banat, iar ulterior, până joi, în aproape jumătate din ţar au fost emise marți de Autoritatea Națională de Meteorologie.

În intervalul 21 mai, ora 16:00 – 22 mai, ora 10:00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Crişanei, unde se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (viteze de 50 – 70 km/h), averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi, izolat, căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi, pe arii mai restrânse, de peste 40 l/mp.

Judeţele vizate de prima atenţionare Cod galben sunt: Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi Arad.

De asemenea, în perioada 22 mai, ora 10:00 – 23 mai, ora 10:00, va intra în vigoare cel de-al doilea cod galben de vreme instabilă. Astfel, în aproape jumătate din ţară, în judeţe situate în Banat, Oltenia, Maramureş, vestul Transilvaniei şi al Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, grindină.

Pe alocuri, cantităţile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp, izolat de peste 40 l/mp.

Meteorologii precizează că manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse. 

Europa, lovită din nou de indundații de proporții. Pagube considerabile în Germania, Belgia, Franţa şi Olanda

Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda au fost afectate sâmbătă de inundaţii în urma intemperiilor, iar pagubele se anunţă deja ‘considerabile’ în unele locuri, relatează AFP citată de stirileprotv.ro.

Cancelarul german Olaf Scholz (foto centru) s-a deplasat în cursul zilei în Saarland, regiune de frontieră cu Franţa şi Luxemburg, cea mai afectată de revărsarea mai multor cursuri de apă în urma ploilor foarte abundente căzute vineri şi în noaptea de vineri spre sâmbătă.

‘Putem vedea aici violenţa pe care o poate provoca natura şi în ce grad trebuie să ne pregătim pentru astfel de evenimente’, a declarat Scholz pentru presă, încălţat cu cizme de cauciuc, în timpul unei vizite într-una din zonele cele mai inundate.

‘Saarland se găseşte de 36 de ore confruntat cu o situaţie de urgenţă’, a declarat şefa guvernului regional, Anke Rehlinger.

Regiunea nu a mai cunoscut astfel de inundaţii de trei decenii.

După ruperea unui dig în comuna Quierschied, o centrală electrică a fost oprită, a scris cotidianul Bild, potrivit Agerpres.

Pagube ‘considerabile’

În jur de 850 de pompieri şi membri ai protecţiei civile, ajutaţi de câteva mii de voluntari, sunt mobilizaţi în Saarland şi în regiunile vecine afectate din sud-vestul Germaniei (Renania-Palatinat, Hessa, Baden-Wurttemberg) pentru a curăţa străzile sau a goli de apă subsolurile inundate.

Autorităţile vorbesc despre pagube ‘considerabile’, iar cancelarul Scholz a promis ‘solidaritate’ din partea întregii naţiuni.

Germania rămâne traumatizată de inundaţiile grave din iulie 2021, tot în sud-vestul ţării, mai ales în valea râului Ahr, care au făcut 183 de morţi şi pagube de zeci de miliarde de euro.

Ploile torenţiale de vineri au afectat şi Belgia, Olanda, Franţa, Luxemburg.

În regiunea Liege din estul Belgiei, s-au înregistrat 550 de apeluri de intervenţii din cauza inundaţiilor, dar nivelul apei era în scădere peste tot sâmbătă.

În Franţa, în departamentul Moselle din nord-estul ţării, ‘echivalentul a peste o lună de ploaie a căzut în mai puţin de 24 de ore’, a transmis prefectura.

Deşi situaţia ‘se ameliorează’, autostrada A4, în sensul Paris – Strasbourg, rămâne întreruptă, la fel şi câteva şosele departamentale.

Gestionarea deșeurilor solide în nordul țării va fi îmbunătățită
Articolul anterior
Totul despre probioticele naturale. În ce alimente se găsesc bacteriile vii care ajută organismul
Articolul următor