Totul despre probioticele naturale. În ce alimente se găsesc bacteriile vii care ajută organismul

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt probioticele naturale care ajută organismul uman. Invitată în emisiunea „La Măruță” de pe Pro TV, aceasta a explicat ce alimente sunt recomandate pentru a crește numărul de bacterii vii din organism, care ajută la menținerea unui stil de viață sănătos.

Alimentele care conțin bacterii vii, adică tot ce este fermentat, ajută organismul să se mențină sănătos. Din categoria probioticelor naturale, potrivit Mihaelei Bilic, fac parte produse precum lactate, murături, maia, bere, borș și brânzeturi.

„Trebuie să avem o alimentație diversificată are să nu excludă clase mari de alimente”, a precizat medicul nutriționist în emisiunea „La Măruță” realizată de Cătălin Măruță. Aceasta a explicat că fără bacteriile din mâncare nu putem avea un echilibru bacterian la nivel intestinal.

„La murături, borș și bere avem o fermentație lactică care este favorabilă”, a subliniat Mihaela Bilic.

Potrivit acesteia, murăturile sunt cea mai naturală formă de probiotice, cât timp acestea sunt în saramură și nu în oțet. Saramura are la bază fermentație lactică, cea mai sănătoasă pentru organismul uman. În ce alimente se găsesc prebioticele Prebioticele sunt alimente pentru microorganismele din intestin. Prebioticele sunt fibre din plante care ajută bacteriile “bune” să se dezvolte în organism. Prin urmare, sistemul digestiv reușește să funcționeze foarte bine. Alimente în care se găsesc prebiotice:

„Nu întâmplător japonezii mănâncă sushi care înseamnă orez rece cu o bucățică de pește. Își hrănesc cu prebiotice intestinul. Avem la italieni salata de paste. Sunt paste fierte lăsate la răcit și apoi amestecate cu niște legume, cu ton la conservă, cu orice”, a explicat Mihaela Bilic.

De asemenea, medicul nutriționist a precizat că bananele verzi sunt o sursă bună de amidon rece, acesta fiind motivul pentru care medicii pediatrii recomandă consumul de banane verzi atunci când copiii au probleme cu stomacul. „Banana verde. Banana crudă are acest amidon care odată ajuns în instetin le hrănește pe bacteriile bune și echilibrează digestia și trece diareea. Banana foarte bine coaptă este dulce, îngrașă, banana care este verde are amidonul recristalizat”, a explicat Mihaela Bilic.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!O creangă a căzut peste o femeie, în parcul Valea Trandafirilor

O creangă a căzut peste o femeie din Capitală. Incidentul a avut loc pe 24 mai în parcul Valea Trandafirilor.

Potrivit directorului interimar al Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”( AGSV), Tudor Gîrbu a declarat că a căzut un ram verde de la un castan. Arborele întreg este verde, iar din ce motiv a căzut urmează să analizeze, transmite Realitatea.md.

„Cunoaștem ca a căzut peste o doamna, cineva a anunțat 112, care a sosit la fața locului și a acordat ajutor medical. Sperăm să fie bine și pe aceasta cale îi cerem scuze.  Serviciul relații cu publicul al IM AGSV în toate postările pe pagina web atrage atenția vizitatorilor din parcuri sa fie vigilenți unde merg în parcuri, mai ales să atragă atenția la arborii, care după cum cunoașteți sunt bătrâni și nu sunt în cea mai bună formă”, a declarat Tudor Gîrbu.

Autoritățile promit creșteri salariale pentru tinerii profesori

Absolvenții de liceu care vor alege să aplice la un program din domeniul Științe ale educației vor beneficia de peste 2.500 de locuri bugetare, de bursă lunară de două ori mai mare, până la 3.460 de lei în ultimii ani de studii, de programe de studii moderne, precum și de cămin la tarife atractive.

Astfel, Ministerul Educației și Cercetării vrea să atragă cât mai mulți tineri în sistem. Conform datelor, în prezent sunt vacante 1.879 de funcții didactice, transmite Ipn.md.

De mai multe oportunități pot beneficia și absolvenții de colegiu care își vor continua studiile la pedagogie. Pentru aceștia vor fi oferite peste 300 de locuri bugetare pentru studii cu frecvență redusă, scurtarea cu un an a perioadei de studii, dar și cazare în cămin în timp ce învață și muncesc.

Absolvenții specialităților pedagogice care se vor angaja în câmpul muncii la una dintre funcțiile didactice vacante vor beneficia în primii cinci ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei în cazul absolvenților de universități și 160.000 de lei pentru absolvenții de colegii. De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii cinci ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4.000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice.

Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se vor compensa cheltuielile pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică și electrică. La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii cinci ani de activitate, dar și alte facilități.

Inițiativele Ministerului, dar și funcțiile didactice vacante în instituțiile de învățământ general din țară au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău.

„Acum este momentul să luați o decizie, iar noi ne străduim să creăm condiții mai bune pentru ca decizia voastră să fie una mai simplă. Contăm foarte mult pe voi, mai ales pentru că ați făcut primul pas și ați ales să studiați pedagogia. Ați trecut printr-un stagiu de practică care sper că v-a motivat și mai mult să contribuiți la creșterea viitoarei generații”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Potrivit datelor prezentate, cel mai mare deficit de pedagogi se atestă în municipiul Chișinău, unde sunt 520 de posturi vacante din cele 1.879. Municipiul este urmat de UTA Găgăuzia – 127 și raionul Ungheni – 97. Cea mai mare lipsă de cadre didactice se înregistrează pentru specialitățile Matematică – 272, Pedagogie preșcolară – 251, Educator – 138, Limbă și literatură română – 130, Fizică – 116 etc.

Ambasada Republicii Cehe va instala rampe de acces la patru grădinițe din capitală

Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău va asigura cu rampe de acces patru instituții municipale. Acest lucru a devenit posibil datorită câștigării unui concurs de granturi finanțat de Ambasada Republicii Cehe.

DGEST menționează cămulte instituții construite în trecut se confruntă cu un deficit de rampe de acces, ceea ce face dificil accesul elevilor și cadrelor didactice cu nevoi locomotorii speciale. Montarea rampelor va facilita accesul și va îmbunătăți condițiile de învățământ pentru toți copiii și cadrele didactice din aceste instituții, transmite Ipn.md.

Rampe de acces vor fi instalate în Centrul de activitate extracurriculară „Curcubeul”, grădinița-creșă numărul 8 din sectorul Centru, instituția de educație timpurie numărul 112 din sectorul Botanica și grădinița-creșă numărul 78 din sectorul Centru.

Ambasada Republicii Cehe a oferit pentru această inițiativă suma de 399.816 de lei.

Republica Moldova va avea un Registru al drumurilor publice
Articolul anterior
10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară. Sfaturile unui medic
Articolul următor