Republica Moldova va primi 94 de milioane de dolari din partea FMI

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a treia evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Acordul urmează a fi aprobat de conducerea FMI și Consiliul de directori executivi al FMI până la finele lunii aprilie. În urma finalizării evaluării curente, țara noastră va putea accesa circa 94,40 milioane de dolari SUA din cadrul programului existent și deja bugetați în acest an.

Totalurile celei dea treia monitorizări a programului economic au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu echipa de experţi ai FMI. Părțile au subliniat importanța continuării programului pentru creșterea economică, care aduce stabilitate macroeconomică, ajută țara noastră să acceseze finanțare externă în condiții privilegiate și sprijină reformele în beneficiul cetățenilor și în calea noastră ireversibilă spre Uniunea Europeană.

„Ne-am asumat să implementăm hotărât programul cu FMI, în mod special în ceea ce privește  stabilitatea macroeconomică. În acest sens, vom mobiliza resursele pe intern, vom eficientiza cheltuielile și disciplina guvernanței, inclusiv disciplina bugetar-fiscală. Astăzi spun clar și direct: autoritățile asigură stabilitatea în țară și au grijă de siguranța oamenilor, pentru a realiza eficient programul de reforme, care trebuie să crească numărul locurilor de muncă, veniturile, salariile cetățenilor și să încurajeze dezvoltarea economică”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, a subliniat că, în pofida unor circumstanțe dificile și a crizelor ce se derulează concomitent, programul este realizat, în linii mari, în parametrii conveniți, iar reformele structurale avansează treptat. Totodată, în timp ce autoritățile au reușit, până în prezent, să asigure securitatea energetică a țării, economia s-a contractat semnificativ în 2022, reflectând repercusiunile războiului Rusiei din Ucraina, însă în anul 2023 se așteaptă o redresare a acesteia.

„Progresele înregistrate de Moldova pe calea aderării la UE vor constitui și ele un punct de sprijin esențial pentru implementarea cu fermitate a reformelor. Vom rămâne alături de dumneavoastră și vom continua să acordăm sprijin Republicii Moldova și cetățenilor săi”, a menționat Ruben Atoyan.

Potrivit FMI, autoritățile din țara noastră au înregistrat progrese în ceea ce privește eliminarea ineficienței și a inechităților din sistemul fiscal. În același timp, în baza raportului, au fost stabilite o serie de subiecte asupra cărora autoritățile își vor concentra eforturile în perioada următoare. Printre acestea se numără promovarea politicii bugetar-fiscale prudente care să fortifice reziliența economiei, precum și stimularea integrității și independenței celor mai importante instituții din domeniul prevenirii și combaterii corupției

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022, a fost majorat volumul total de creditare la circa 826 milioane de dolari SUA, din care 287,2 milioane de dolari au fost deja debursate. 

Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani. Totodată, finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.  

Cod galben de ninsori în România

Meteorologii din România au emis cod galben de ninsori. În 11 județe va ninge puternic și temperaturile vor scădea semnificativ. În restul țării va ploua, scrie romaniatv.net.

ANM a emis o INFORMARE METEO pentru intervalul 28 noiembrie, ora 22 – 30 noiembrie, ora 18 de precipitații moderate cantitativ, izolat polei, ninsori la munte și strat de zăpadă,
intensificări ale vântului. În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre vest și nord-vest. Vor fi mai ales ploi, iar în Transilvania și Moldova, în seara zilei de vineri (29 noiembrie) și pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă (29/30 noiembrie), local și ninsori sau lapoviță. Izolat se va depune polei.

La munte treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Se vor acumula cantități de precipitații în general de 10…20 l/mp, iar cu precădere la munte și în sud, pe arii restrânse, peste 25…30 l/mp.

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în zona montană înaltă, cu viteze de până la 40…60 km/h.

Sâmbătă (30 noiembrie), vântul se va intensifica în sud-vest și sud, unde vor fi viteze de 45…55 km/h, iar la altitudini mari în Carpații Meridionali și în Munții Banatului rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Suma anunțată de autorități pentru compensarea facturilor la energie, în cazul creșterii tarifelor la gaz 

Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că autoritățile depun eforturi suplimentare pentru a găsi resurse financiare pentru bugetul anului 2025, în contextul crizelor umanitare din stânga Nistrului și a posibilității unei majorări a tarifelor pentru energie, scrie politik.md.

„Pentru a absorbi un eventual șoc de 400 de milioane de euro, legat de crizele umanitare din regiunea transnistreană, vorbim despre un suport extern”, a spus Marian. În ceea ce privește dreapta Nistrului și tarifele, el a subliniat că sunt două subiecte diferite, fiecare cu soluții proprii.

De asemenea, Radu Marian a explicat că, în cazul în care tarifele vor fi majorate așa cum cere furnizorul, autoritățile vor avea nevoie de aproximativ 300 de milioane de lei în plus, pe lângă compensațiile actuale, pentru a menține tarifele similare celor de acum. În ultimii ani, guvernul a reușit să ajute cetățenii cu aproximativ 11-12 milioane de euro, dar scopul este ca costul real pentru consumatori să nu crească semnificativ, notează bani.md

„Ne dorim ca, dacă situația rămâne neschimbată pe 1 ianuarie, să putem sprijini cetățenii în fața provocărilor, mai ales în ceea ce privește livrarea de energie electrică și gaze naturale în regiunea transnistreană”, a adăugat deputatul.

Rețea de traficanți de droguri, destructurată de polițiștii din Strășeni și Chișinău

Ofițerii Direcției Antidrog a INI și cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Strășeni, sub conducerea Procuraturii Strășeni, au destructurat activitatea infracțională a unei grupări specializate în comercializarea drogurilor prin intermediul aplicației Telegram, pe teritoriul mun. Chișinău și în raioanele Strășeni și Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Timp de o lună, polițiștii au documentat activitatea infracțională  a doi tineri de 22 și 23 de ani din Chișinău, care activau  în calitate de curieri în interesul unei grupări infracționale specializate în contrabandă cu droguri din afara țării, cu ulterioara distribuire a acestora prin intermediul aplicației Telegram.

Urmare a investigațiilor, oamenii legii i-au reținut în flagrant pe suspecți în Chișinău, în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri.

În cadrul documentării, polițiștii au stabilit că tinerii, la începutul lunii septembrie, având  experiență în procurarea și distribuirea drogurilor, au pus la cale propria filieră de introducere prin contrabandă și distribuire a acestora pe teritoriul țării.

Astfel au creat pe Telegram un grup pentru realizarea drogurilor de tip hașiș și marijuana, apoi,  prin intermediul unui bărbat de 23 de ani, la moment aflat peste hotare, organizau transportarea drogurilor spre Republica Moldova prin intermediul autobuzelor de rută, camuflând substanțele narcotice în colete neînsoțite.

În urma perchezițiilor desfășurate,  la domiciliile suspecților au fost depistate și ridicate telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, inclusiv și telefonul mobil pe care a fost creat grupul de realizare a drogurilor pe aplicația Telegram, pachețele zip-lok pentru ambalarea drogurilor, bandă adezivă de diferite culori, cântare electronice la scara mică, precum și droguri de tip marijuana , amfetamină și hașiș.     

Pe numele acestora au fost eliberate mandate de arest pe un termen de 30 zile.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune  riscă  închisoare de la 7 la 15 ani.

Au început lucrările de înnoire a marcajelor rutiere din preajma instituțiilor de învățământ din Capitală
Articolul anterior
Linia de metrou inaugurată cu fast de Putin a fost inundată. Lucrările de execuție au fost atribuite unei firme din China
Articolul următor