Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare – obligate să conecteze echipamentele de casă și de control până la 01 octombrie 2024

Serviciul Fiscal de Stat informează că, până în prezent, în cadrul Sistemului Informațional Automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” au fost înregistrate 43 787 echipamente de casă și de control de către 22 483 agenți economici, informează unica.md cu referire la un comunicat al SFS.

Dintre acestea, 5 343 echipamente de casă și de control au fost înregistrate de către 2 561 contribuabili, care aveau obligația de conectare a ECC la SIA „MEV” până la data de 01 iulie 2024, în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei interdepartamentale pentru echipamente de casă și de control a Republicii Moldova nr. 26-08/5-10/02-2023 din 27.12.2023.

Potrivit aceleiași Decizii, până la data de 01 octombrie 2024 au obligația de conectare a echipamentelor de casă și de control la Sistemul Informațional Automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” agenții economici care practică activităţile:

  • Restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie;
  • Activități ale agențiilor imobiliare.

agenții economici din domeniul restaurantelor, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare au obligația de conectare a echipamentelor de casă și de control la Sistemul Informațional Automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” până la data de 01 octombrie 2024.

Contribuabilii vizați urmează să procure echipamente de casă și de control compatibile cu SIA „MEV”. Lista modelelor ECC certificate, precum și a furnizorilor, este disponibilă pe pagina-web mev.sfs.md.

Ulterior, contribuabilul depune prin intermediul Centrelor de asistenţă tehnică (lista poate fi consultată aici) cererea de înregistrare a echipamentului de casă și de control în SIA ”MEV”. Cererea se depune separat pentru fiecare echipament de casă şi de control.

Totodată, agenții economici care practică activitățile enumerate mai sus, urmează să scoată de la evidență și din exploatare ECC de tip vechi, care nu corespund Cerințelor tehnice față de echipamentele de casă și de control, aprobate prin Decizia Comisiei interdepartamentale pentru echipamente de casă și control nr. 26-11/1-19/02-2020 din data de 20.10.2020.

VIDEO! Cutremurul a prins-o pe Maia Sandu în direct la TV

Cutremurul de 5,3 grade pe Richter, care a avut loc în seara zilei de ieri, 16 septembrie, a surprins-o pe președintele Maia Sandu în timp ce se afla în direct la o emisiune la postul național de televiziune Moldova1.

Reacția președintelui R.Moldova a devenit virală pe rețele de socializare.

De la începutul intemperiei autoritățile au intervenit în 402 misiuni

În perioada 14 -16 septembrie 2024 autoritățile au intervenit în 402 misiuni pentru ajutorarea populației în lichidarea consecințelor ploilor abundente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Angajații IGSU au intervenit în 214 solicitări de pompare a apei din gospodăriile oamenilor. Cele mai multe intervenții au fost înregistrate în centrul țării, unde pompierii au acționat în 145 de misiuni, dar și în sudul republicii unde salvatorii au intervenit în 77 de situații. Din cauza precipitațiilor abundente au fost afectate 42 de drumuri publice naționale, iar 30 de trasee au fost inundate. Tot în perioada indicată a persistat un risc iminent de cedare a barajelor bazinelor acvatice din localitățile Romanovca, Covurlui și Sărata Nouă din raionul Leova. Situația este monitorizată și gestionată în continuare de autorități. Lucrări de reabilitare a digurilor de protecție au loc pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudor, dar și pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir, localitățile Țiganca și Stoianovca. Pentru redresarea situației în teren au fost antrenați 5599 de persoane, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, dar și funcționari din cadrul autorităților cu 489 unități de tehnică. În continuare situația este gestionată de responsabili în cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale.

Stare de urgență la Leova! Digurile a două bazine de acumulare au cedat

Digurile a două bazine de acumulare din raionul Leova au cedat din cauza ploilor abundente din ultimele zile, scrie noi.md.

Unul dintre ele este în apropierea satului Covurlui, iar celălalt în satul Romanovca, unde șuvoaiele au deteriorat două poduri. Autoritățile locale întreprind măsuri pentru a remedia situația, iar în raion este declarată stare de urgență. Președintele raionului Leova, Nicolae Popa, a declarat că pînă acum, din cauza temperaturilor înalte și a lipsei de precipitații, lacurile erau practic secate. S-au umplut cînd au început ploile, iar digurile a două bazine au cedat.

În momentul de față se intervine pentru a restabili circulația pe podul din Romanovca. Pietonii se pot deplasa pe el, nu și autovehiculele. Al doilea pod urmează să fie reconstruit. Cît despre barajul din localitatea Sărata Nouă, Nicolae Popa a spus că pericolele au fost înlăturate. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează că autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe rîul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora. Lucrări similare sînt întreprinse pe rîul Prut în perimetrul raionului Cantemir, în preajma localităților Țiganca și Stoianovca. Pe parcursul nopții, pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații salvatorii au fost solicitați în peste 33 de cazuri. La lichidarea consecințelor intemperiilor sînt antrenați aproape două mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu 328 de unități de tehnică.

În aceste zile toride, toate cele 14 havuzuri din Capitală sunt funcționale
Articolul anterior
Guvernul construiește noi locuri de muncă verzi. Ce înseamnă asta
Articolul următor