Restricții instituite în toată țara din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus

Oamenii de artă susțin că pan­demia de Covid-19 a lovit cel mai mult în cultură.

După  ce, aproape un an, au avut sălile închise, ei s-au bucurat nespus când au putut să invite iarăși spectatorii la spectacole. Al pa­trulea val al pandemiei se pare că pe unii i-ar fi forțat să pună iarăși lacătul la ușă, din păcate, scrie www.vocea.md.

Agenţia Naţională de Sănă­tate Publică (ANSP) a impus noi restricții, care pot duce la anu­larea mai multor concerte ale unor artişti din Republica Mol­dova. Deși organizarea specta­colelor este permisă, restricțiile sunt greu de respectat, susțin managerii instituțiilor culturale și organizatorii de evenimente. Autoritățile au instituit regula ca toți participanții la evenimente culturale, sportive etc. să aibă tes­tul anticovid sau testul care de­monstrează prezența anticorpi­lor, ori certificat de la medic care confirmă că persoana dată a fost bolnavă de Covid-19 în ultima ju­mătate de an. Pentru finele aces­tei săptămâni este planificat un spectacol la Teatrul de Vară, dar organizatorii consideră că aceste condiții sunt greu de îndeplinit și se tem că vor fi prea puțini spec­tatori.

Directorul Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, Andrei Locoman, e totuși de părerea că trebuie să ne conformăm regulilor doar pentru a nu închide cu totul instituția de cultură. Și îi îndeamnă pe toți să respecte regulile acum, decât să renunţe mai târziu la spectacole.

„Nu am avut programate con­certe, nu avem situaţii neplăcute, dar din 25 septembrie sunt pro­gramate spectacole la circul din Chişinău. Din luna octombrie vor porni concertele aici, la Palatul Naţional şi atunci, ca urmare a acestor acţiuni, vom vedea dacă am greşit sau nu. Nu este o de­cizie pentru că aşa se vrea, aşa se întâmplă: situaţia pandemică riscă să fie scăpată de sub con­trol, sistemul medical s-ar putea împotmoli şi atunci iarăşi vom sta închiși”, a menționat Andrei Loco­man.

Directorii de teatre spun că spectatorii nevaccinați ar trebuie să plătească pentru bilet, dar şi pentru testul Covid-19. Certifi­catul de vaccinare, care se obține gratuit, testul negativ PCR sau antigen şi documentul care de­monstrează că aţi fost bolnav de coronavirus în ultimele 90 de zile au devenit un fel de card de acces la evenimentele publice.

În perioada 15-26 septembrie, la Chișinău va avea loc Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VI-a, unde vor participa teatre din Republica Moldova, dar și din România. Larisa Turea, secretar literar al Teatrului Naţi­onal „Mihai Eminescu”, speră că sălile vor fi pline, deoarece este o ocazie rară de a vedea spectacole premiate nu doar la Bucureşti, dar şi în întreaga lume. Spectatorii au doar de câştigat din această acţi­une temerară, care e şi complica­tă, după un an în care reuniunea nu a avut loc, a menționat Lari­sa Turea. La spectacole nu vor fi admise persoane care nu se vor conforma deciziei ANSP.

În același timp, au fost anulate toate evenimentele festive de­dicate Zilei Naţionale a Vinului.  Anunţul a fost făcut de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, prin intermediul unei postări pe Face­book.

„Stimaţi reprezentanţi ai sec-torului vitivinicol, susţinători şi promotori ai vinului moldove­nesc, vă aducem la cunoştinţă că, în contextul pandemic, pentru prevenirea răspândirii infecţiei de Covid-19, toate evenimentele publice şi festive vor fi anulate, inclusiv Ziua Naţională a Vinului. Aceasta e mai mult decât un eve­niment şi, chiar dacă nu ne întâl­nim în anul acesta în Piaţa Marii Adunări Naţionale, vă suntem aproape, cinstind tradiţiile mol­doveneşti, mândri de produsul care ne duce faima în toată lumea – vinul şi brandul de ţară Wine of Moldova”, se arată în mesajul Oficiului Naţional al Viei şi Vinu­lui.

Ziua Naţională a Vinului a ajuns la cea de-a 20 ediţie, iar în anul 2020, evenimentele au fost transmise mai mult online.

Restricţiile vor fi valabile până la 30 octombrie.

O delegație a Congresului SUA vine la București pentru întâlniri cu oficialii români

O delegație a Congresului Statelor Unite va ajunge în România pentru discuții cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și cu premierul Marcel Ciolacu, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale și după blocarea de către SUA a ridicării vizelor pentru români, au declarat duminică, 13 aprilie, surse politice pentru Libertatea.

ora 10.00 – întâlnire cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni ora 12.30 – întâlnire cu parlamentari români ora 16:00 – întâlnire la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu și cu mai mulți miniștri ora 18.00 – cină informală la Vila Dante găzduită de Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București

În total, 8 membri ai Congresului SUA vor veni în România, mai precis patru republicani și patru democrați.

Vizita congresmenilor SUA la București va fi cu numai trei săptămâni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, programat pe 4 mai, dar și după ce SUA au blocat intrarea României în programul Visa Waiver.

Reuniune despre securitatea din Marea Neagră, organizată în Turcia. Rusia și Ucraina vor participa la discuții, potrivit CNN Turk

O reuniune a reprezentanților delegațiilor Rusiei și Ucrainei pe probleme de securitate în Marea Neagră va avea loc la Ankara în perioada 15-16 aprilie, potrivit CNN Turk, care citează surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale din Turcia.

Nu este precizat cine anume va participa la întâlnire și dacă aceasta va fi directă.

Moscova și Kievul nu au anunțat oficial vizita reprezentanților lor la această reuniune.

De la începutul anului, părțile au negociat prin intermediari.

La rândul său, Ministerul turc al Apărării Naționale a informat că va organiza la Ankara, în perioada 15-16 aprilie, o reuniune cu reprezentanți militari ai țărilor străine pe probleme de securitate în Marea Neagră. Cu toate acestea, componența delegațiilor nu este specificată.

„O reuniune privind problemele de securitate din Marea Neagră în lumina unei posibile încetări a focului între Rusia și Ucraina va avea loc în perioada 15-16 aprilie la sediul Comandamentului Forțelor Navale Turce. La aceasta vor participa reprezentanți militari ai țărilor străine și se va discuta aspectul naval al planificării militare pentru menținerea păcii în Marea Neagră”, a informat serviciul de presă al departamentului, citat de TASS.

Reprezentanții SUA au purtat discuții separate cu delegațiile rusă și ucraineană în Arabia Saudită în perioada 23-25 martie.

În urma discuțiilor, SUA au raportat că au convenit cu părțile beligerante o încetare a focului în Marea Neagră.

Kremlinul a declarat că Rusia va înceta focul în Marea Neagră numai după ridicarea sancțiunilor împotriva Rosselkhozbank, precum și a producătorilor și exportatorilor de alimente și îngrășăminte.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, comentând acest lucru, a declarat că reprezentanții ruși „au început deja să manipuleze” și „încearcă să răsucească acordurile”.

Președintele american Donald Trump a declarat că administrația sa studiază condițiile înaintate de Kremlin.

Trump vine cu noi declarații despre pacea în Ucraina

La o zi după ce a părut să critice lipsa de acțiuni ale Rusiei în ceea ce privește o încheiere a războiului din Ucraina, președintele american Donald Trump a revenit cu un mesaj vehement privind negocierile de pace, scrie hotnews.ro

„Cred că Ucraina-Rusia ar putea merge în direcția bună și veți afla destul de curând. Există un punct în care trebuie să faci sau să taci. Vom vedea ce se întâmplă”, le-a declarat Trump, sâmbătă, reporterilor aflați la bordul Air Force, potrivit Reuters.

„Rusia trebuie să se miște. Prea mulți oameni mor, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens – Un război care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată și nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte”, a declarat Trump, vineri, într-o postare pe platforma Truth Social.

În aceeași zi, trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff a efectuat o călătorie neanunțată la Santk Petersburg pentru a se întâlni cu mai mulți oficiali ruși, inclusiv cu președintele Vladimir Putin. După încheierea discuţiilor, Kremlinului a transmis că cei doi au discutat aspecte ale unei soluţionări a conflictului din Ucraina, fără să facă alte precizări.

Discuțiile de la Moscova au avut loc într-un moment în care dialogul dintre SUA și Rusia menit să convină asupra unei încetări a focului în Ucraina pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor privind condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.

SUA continuă eforturile pentru încheierea războiului din Ucraina

În finalul lunii martie, Casa Albă a anunțat că a intermediat un acord de încetare parțială a focului între Rusia și Ucraina, vizând Marea Neagră și infrastructura din sectorul energiei.

Cu toate acestea, de atunci au fost raportate numeroase încălcări ale înțelegerii, iar Kievul și Moscova încă nu au căzut de acord oficial asupra termenilor. Între timp, Putin a semnalat că este reticent în a accepta o încetare deplină a ostilităților.

Donald Trump a părut să își schimbe tonul în ultimele săptămâni, declarând pentru NBC News că este „foarte supărat” pe Vladimir Putin după multiplele încercări americane de negociere a unui armistițiu.

Președintele SUA a amenințat, de asemenea, că va introduce tarife de 50% împotriva țărilor care cumpără petrol rusesc dacă Moscova nu va fi de acord cu o încetare a focului. Rusia și Belarus nu sunt vizate de taxele anunțate în această lună de liderul de Casa Albă.

De partea cealaltă, Rusia a continuat să vorbească într-o notă optimistă despre schimbarea din relațiile cu SUA și despre discuțiile care se desfășoară. Vineri, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a spus că Washingtonul încearcă să abordeze „cauzele primare” ale conflictului și a descris într-un registru pozitiv poziția lui Trump.

Momentul atacului din Perm, surprins de camerele de supraveghere. Video
Articolul anterior
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat de 61 de ani. Cum au reacționat părinții fetei?
Articolul următor
Close menu