Oamenii de artă susțin că pandemia de Covid-19 a lovit cel mai mult în cultură.

După ce, aproape un an, au avut sălile închise, ei s-au bucurat nespus când au putut să invite iarăși spectatorii la spectacole. Al patrulea val al pandemiei se pare că pe unii i-ar fi forțat să pună iarăși lacătul la ușă, din păcate, scrie www.vocea.md.
Agenţia Naţională de Sănătate Publică (ANSP) a impus noi restricții, care pot duce la anularea mai multor concerte ale unor artişti din Republica Moldova. Deși organizarea spectacolelor este permisă, restricțiile sunt greu de respectat, susțin managerii instituțiilor culturale și organizatorii de evenimente. Autoritățile au instituit regula ca toți participanții la evenimente culturale, sportive etc. să aibă testul anticovid sau testul care demonstrează prezența anticorpilor, ori certificat de la medic care confirmă că persoana dată a fost bolnavă de Covid-19 în ultima jumătate de an. Pentru finele acestei săptămâni este planificat un spectacol la Teatrul de Vară, dar organizatorii consideră că aceste condiții sunt greu de îndeplinit și se tem că vor fi prea puțini spectatori.
Directorul Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, Andrei Locoman, e totuși de părerea că trebuie să ne conformăm regulilor doar pentru a nu închide cu totul instituția de cultură. Și îi îndeamnă pe toți să respecte regulile acum, decât să renunţe mai târziu la spectacole.
„Nu am avut programate concerte, nu avem situaţii neplăcute, dar din 25 septembrie sunt programate spectacole la circul din Chişinău. Din luna octombrie vor porni concertele aici, la Palatul Naţional şi atunci, ca urmare a acestor acţiuni, vom vedea dacă am greşit sau nu. Nu este o decizie pentru că aşa se vrea, aşa se întâmplă: situaţia pandemică riscă să fie scăpată de sub control, sistemul medical s-ar putea împotmoli şi atunci iarăşi vom sta închiși”, a menționat Andrei Locoman.
Directorii de teatre spun că spectatorii nevaccinați ar trebuie să plătească pentru bilet, dar şi pentru testul Covid-19. Certificatul de vaccinare, care se obține gratuit, testul negativ PCR sau antigen şi documentul care demonstrează că aţi fost bolnav de coronavirus în ultimele 90 de zile au devenit un fel de card de acces la evenimentele publice.
În perioada 15-26 septembrie, la Chișinău va avea loc Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VI-a, unde vor participa teatre din Republica Moldova, dar și din România. Larisa Turea, secretar literar al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, speră că sălile vor fi pline, deoarece este o ocazie rară de a vedea spectacole premiate nu doar la Bucureşti, dar şi în întreaga lume. Spectatorii au doar de câştigat din această acţiune temerară, care e şi complicată, după un an în care reuniunea nu a avut loc, a menționat Larisa Turea. La spectacole nu vor fi admise persoane care nu se vor conforma deciziei ANSP.
În același timp, au fost anulate toate evenimentele festive dedicate Zilei Naţionale a Vinului. Anunţul a fost făcut de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, prin intermediul unei postări pe Facebook.
„Stimaţi reprezentanţi ai sec-torului vitivinicol, susţinători şi promotori ai vinului moldovenesc, vă aducem la cunoştinţă că, în contextul pandemic, pentru prevenirea răspândirii infecţiei de Covid-19, toate evenimentele publice şi festive vor fi anulate, inclusiv Ziua Naţională a Vinului. Aceasta e mai mult decât un eveniment şi, chiar dacă nu ne întâlnim în anul acesta în Piaţa Marii Adunări Naţionale, vă suntem aproape, cinstind tradiţiile moldoveneşti, mândri de produsul care ne duce faima în toată lumea – vinul şi brandul de ţară Wine of Moldova”, se arată în mesajul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.
Ziua Naţională a Vinului a ajuns la cea de-a 20 ediţie, iar în anul 2020, evenimentele au fost transmise mai mult online.
Restricţiile vor fi valabile până la 30 octombrie.