Revoltă în Turcia: 100 de constructori, arestaţi după ce au făcut averi cu fier și beton de pe urma celor 25.000 de clădiri prăbuşite

Suferința este înlocuită de furie în Turcia! Furie împotriva dezvoltatorilor care au făcut averi de pe urma celor 25.000 de clădiri prăbuşite sau grav avariate, devenite morminte. Furie împotriva regimului Erdogan care a tolerat corupţia de pe şantiere. În încercarea de a potoli spiritele, autorităţile promit să investigheze amănunțit orice suspect din domeniul construcţiilor. 113 persoane au ordin de reţinere pe numele lor, scrie observatornews.ro.

În toate cele 10 provincii din Turcia, procurorii au început să caute dovezi despre calitatea materialele folosite în construcții. Specialiştii în rezistenţa clădirilor și supravieţuitorii din Turcia cred că numărul victimelor ar fi fost mai mic dacă dezvoltatorii imobiliari nu făceau economie la fier şi beton.

Yilmaz Akinci, jurnalist Al Jazeera: Un procuror din zece orașe a început cercetările în cazul clădirii distruse. Vom vedea mai multe arestări, deja au arestat șapte persoane care riscau să fugă din ţară şi care aveau răspundere serioasă.

Situaţia cea mai gravă este în provincia Hatay, unde aproape 3.000 de clădiri s-au prăbuşit

Situația cea mai gravă este în provincia Hatay, unde aproape 3.000 de clădiri s-au prăbuşit. Dezvoltatorul unuia dintre complexele rezidenţiale care s-au prăbuşit, la puţin timp după inaugurare, a fost arestat când încerca să fugă din țară şi a spus că nu are ce să îşi reproşeze. Sinistraţii care au pierdut tot, în afară de viaţă, sunt, însă, furioşi pe moguli.

Furia turcilor pune în pericol şi operaţiunile de salvare. Germania şi Austria au oprit temporar căutările supravieţuitorilor, după ce mai multe grupări din provincia Hatay au tras mai multe focuri de armă în zona afectată de seism.

Yilmaz Akinci, jurnalist Al Jazeera: Unii voluntari s-au oprit pentru că nu simt că sunt luate măsuri de securitate. Personal, nu văd măsuri serioase de securitate în oraş, dar desigur că sunt o mulţime de oameni nervoşi. Şi-au pierdut rudele, sunt nervoşi din cauza atât de multor situaţii care nu merg bine, se luptă să primească corpurile celor decedaţi, trupurile rudelor lor de sub dărâmături. Pot exista chiar şi încăierări între voluntari şi cei care locuiesc aici.

Drama turcilor se poate repeta şi la noi în cazul unui cutremur

Drama turcilor se poate repeta și la noi în cazul unui cutremur, avertizează primarul Bucureştiului.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Există o uriasă coruptie in zona de construire fără să avem corupţi. eu sper că coruptii din zona imobiliara sa ajunga in ppuscarie inainte sa avem cutremurul si nu dupa, cum se intampla in Turcia.

Peste un milion de turci locuiesc acum în adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi. Majoritatea sinistraţilor nu au primit însă nicio mână de ajutor. Cei din zonele rurale sunt pe cont propriu. Dorm sub cerul liber, în frigul aspru. Cei care au norocul să aibă un acoperiş deasupra capului îndură alte lipsuri chinuitoare, suferă de foame şi de sete.

Victimă cutremur: Dormim în noroi, toţi, câte două, trei, patru familii. Nu sunt suficiente corturi, aşa că stăm la grămadă.

Catastrofa umanitară ar putea căpăta proporţii apocaliptice se tem experţii în sănătate – pot apărea epidemii. Pânza de apă freatică ar putea fi contaminată de descompunerea numeroaselor cadavre care zac sub dărâmături şi acum, în a opta zi de la cutremur.

Peste toate aceste nenorociri, bandele de hoţi fură şi din puţinul care le-a mai rămas supravieţuitorilor. Alţii intră în casele rămase goale şi fură toate obiectele de valoare.

Localnic: Vedem cum hoţii ne jefuiesc casele, maşinile. Din păcate, am rămas fără cuvinte. Suntem devastaţi, supăraţi. Ceea ce trăim este un coşmar. 

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Stoltenberg: ”Putin pregăteşte noi ofensive. Trebuie să ajutăm mai mult Ucraina”
Articolul anterior
Salvatorii plângeau, fiul sărea în sus de bucurie. Momentul în care o mamă este scoasă în viață de sub ruine, în Turcia, după 176 de ore de la cutremure
Articolul următor