Rezultatul autosesizării ASP la scrisoarea deschisă a tânărului care a picat examenul auto

Un tânăr care a picat, repetat, examenul de șoferie a inițiat o scrisoare deschisă către șeful Agenției Servicii Publice (ASP), pe care a intitulat-o ,,Renunțați la post și luați-vă abonament la troleibuz!”. Scrisoarea a devenit virală în mediul online, iar Agenția Servicii Publice s-a autosesizat și a oferit un răspuns.

separator

,,Domnule director”, scrie tânărul.

„Este pentru prima dată când vă adresez o scrisoare deschisă. Sper că veți fi receptiv, fapt de care stau la îndoială. Sunt un tânăr de 20 de ani, plin de speranțe, energie și nevoi”, se arată în scrisoare, potrivit moldova9.com.

„Ca majoritatea studenților de vârsta mea, am nevoie și eu de permis de conducere. M-am înscris la o școală auto, am frecventat cu regularitate toate lecțiile practice și teoretice, am susținut cu brio examenele interne și… hop! am ajuns la examenele externe de la Agenția Servicii Publice, secția “descalificării” conducătorilor de vehicule.

L-aș numi momentul cel mai crâncen și decisiv din viața fiecărui șofer din prezent. De ce din prezent? Căci anume oamenii precum voi, în anii ’90, cumpărau permisele de conducere cu prețuri mai ieftine decât tarifele la serviciile comunale de astăzi.

Cu 100 de dolari erai șofer cât ai zice pește. Mă doare faptul că bădăranii cu permise cumpărate cândva, ajung să devină directori, care stabilesc reguli și parametri de evaluare a capacităților persoanelor de a conduce, ba chiar și să-i pice la examen, pentru a obține cât mai mulți bani.

Pe 5 martie, am fost pentru prima dată la examenele externe. Pot spune ferm că proba teoretică a fost una corectă, în care examinatul este evaluat după cunoștințele sale. Motivul acestor nemulțumiri, pe care le aduc acum în fața Dumnevoastră, este proba practică.

Doresc să încep cu simplul fapt că examinatorii nu vin la timp la serviciu. Fiind prezent de dis-de-dimineață, am văzut că aceștia veneau (apropo cu mașinile pentru examen) pe la ora 10 dimineața, chiar dacă majoritatea elevilor erau programați de la ora 8 dimineața. Oamenii erau nevoiți să aștepte afară ore în șir, deși proba lor de examinare era programată cu mult mai înainte.

Acum vreau să vorbesc despre oamenii pe care îi angajați. Aroganța și atitudinea lor pur și simplu întrece toate limitele. Ei bagă frică și stres în fiecare examinat, mai ales în domnișoare. După părerea mea, acești oameni nu doresc să muncească. În timp ce toți elevii dornici de permis stăteau cu zecile lângă automobil, pentru a efectua proba, acești domni examinatori stăteau cu un dublu Americano într-o mână și cu o țigară în alta.

Când am urcat la volan, am fost atacat de un val mare de brutalitate și umor de prost gust din partea domnilor în cauză. Văzând ruta pe care urmează să o trecem, examinatorul a surâs fals și a spus că pur și simplu traseul este unul lung și obositor pentru el.

Culmea pentru mine a fost atunci când acesta a început să mă penalizeze la stânga și la dreapta pentru orice respirație. Am ajuns pe str. Lunca Bîcului, unde era puțin trafic. Fiind convins că uite aici chiar nu are pentru ce să mă penalizeze, domnul, fiind cu experiență de „penalizator”, mi-a aruncat 9 puncte pentru întrecerea limitelor de viteză.

Există doar o problemă minoră. Aveam vreo 30 km/h, în viteza a 3-a. După ce acesta mi-a spus că i „s-a părut” că aveam mai mult de 60 km/h, am părăsit nedumerit automobilul. Ideea este că în tot acest sistem există o anumită ierarhizare profesională. Fiecare primește anumite ordini și trebuie să exercite anumite acțiuni.

În fruntea acestei piramide a imoralității și a bădărănismului stați dvs., domnule Răilean. Sunteți „păpușarul’’ acestor pioni fără bun simț, pe care îi numiți „examinatori”. Voi sunteți vârful acestei organizații corupte, cunoscută și sub numele de Î. S. Registru. Voi generați și permiteți astfel de nereguli.

Domnule Răilean, ați menționat anul trecut într-un interviu pentru Curentul.md că, în curând, toate serviciile publice vor fi digitalizate la maximum. A trecut un an, iar eu nu mă pot înscrie elementar pentru următoarea probă, site-ul instituției fiind plin de erori și buguri.

Tot dvs. ați spus că luptați activ împotriva cumpărării permiselor, iar eu tot mai frecvent aud de la unele persoane că aceștia dau câte 500 de euro și mai mult, și vin cu permisul în mână acasă.

De ce unii oameni, care sunt competenți și au abilități bune de a conduce, sunt picați la examene? De ce niște derbedei ca voi cumpără permisul, iar la primul gard rămân fără mașină? De ce trebuie să merg cu frică pe stradă atât la volan, cât și în calitate de pieton? De ce promovați un mârlanism total în cadrul unor instituții publice, domnule Răilean? De ce nu alegeți cu prudență angajații? De ce corupția devine ceva esențial și normal?

Eu cred că șirul de întrebări poate continua mult, iar sfatul meu pentru dvs. este ca să renunțați la postul pe care îl dețineți și să vă luați abonament la troleibuz”.

Agenția Servicii Publice vine cu precizări referitor la scrisoarea deschisă publicată pe site-ul moldova9.com, devenită virală în mediul online.

,,În urma analizei înregistrărilor video a tentativelor de susţinere a probei practice din data de 5 martie 2019 şi 18 mai 2019, comisia de examinare instituită a constatat faptul că atitudinea examinatorilor faţă de candidatul Anatol Fornea a fost una calmă, corectă și respectuoasă, precum şi viceversa.

Examinatorul a efectuat prezentările de rigoare și a informat candidatul despre procesul şi ruta de examinare, cu momentul iniţierii etapei de probă. În timpul examenului s-au sesizat câteva încălcări de la regulile de circulație, iar la final, tânărului i-a fost comunicat rezultatul evaluării și motivele penalizărilor aplicate pe parcursul testării.

Nici la momentul evaluării, nici în termenul prevăzut pentru contestații, candidatul nu a avut obiecţii privitor la rezultatul obținut şi nu a înaintat vre-o petiţie în acest sens. După investigarea prestației sale, calificativul „Respins” corespunde grilei de evaluare conform punctelor acumulate. Pentru a oferi o imagine clară asupra cazului dat, ASP face publică filmarea din timpul desfășurării probei practice a examenului și îndeamnă viitorii șoferi să acorde o importanță sporită orelor de studiu și de exersare a abilităților de a conduce un autovehicul. De acest lucru depinde nu doar rezultatul obținut la examen ci și siguranța traficului rutier.

Amintim în acest context că Agenția întreprinde toate măsurile necesare în vederea perfecţionării sistemului de examinare şi documentare cu permis de conducere. Pentru a reduce influența factorului uman, proba teoretică este total computerizată, iar rutele de examinare la proba practică sunt selectate aleatoriu printr-un sistem automatizat. Majoritatea automobilelor utilizate au fost date în exploatare în 2017. În prezent suntem în proces de achiziționare a altor mașini noi pentru examene. Programarea prealabilă este disponibilă pe situl Instituției www.asp.gov.md, astfel încât orice candidat sa-și poată selecta singur ora și data convenabilă pentru desfășurarea probei de examen.

Între timp, pentru acomodarea elevilor la particularitățile tehnice de conducere ale autovehiculului de examinare, a fost introdusă conducerea de probă. Pedalele vehiculelor de examinare au fost înzestrate cu senzori şi martori pentru semnalizarea în cazul accesării acestora de către examinatori, iar sistemul de supraveghere video înregistrează fiecare accesare a examinatorului.

Totodată, a fost revăzută procedura de contestare a examenelor de obţinere a permisului de conducere. Actuala procedură prevede inclusiv şi schimbul calificativului din „Respins” în „Admis”, în cazul constatării faptului evaluării incorecte. Mai jos, ASP a publicat imginile video din timpul examinării!

„Grija vindecă ceea ce frica distruge!” Alătură-te campaniei de informare și sensibilizare împotriva violenței obstetrice și ginecologice (VOG)

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu AGORA a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.


 

„Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică”, este îndemnul CPD. 

Simbolul acestei campanii este trandafirul roz născut din dorința de a pune capăt abuzurilor #metoo din sălile de travaliu și de naștere. Trandafirul roz reprezintă vulnerabilitatea și povestea fiecărei femei care a avut de îndurat o experiență dureroasă fie în timpul nașterii sau la consultațiile din cabinetul ginecologic.

Simbolul trandafirului roz a pornit din campania „Revoluția Rozelor: 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fondată în 2011 de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul nașterii și a drepturilor femeilor. De atunci, mișcarea a căpătat o amploare tot mai mare, iar, în prezent, peste 30 de țări organizează acțiuni anuale în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. 

Această mișcare pacifistă se opune violenței și lipsirii de respect din partea personalului medical în perioada sarcinii, nașterii și postpartum dar și în cabinetul ginecologic de zi cu zi. În fiecare an, femeile care au trecut prin astfel de experiențe duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul, ca un act de protest și de vindecare. Este un moment de reflecție, de recunoaștere a suferinței întru obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.

Ce este violența obstetrică și ginecologică (VOG)?

Violența obstetrică și ginecologică nu se referă doar la acte fizice sau la utilizarea forței. Ea include și abuzuri mai subtile, cum ar fi lipsa consimțământului informat al femeii în timpul procedurilor medicale, tratamente umilitoare, tonuri dure sau ignorarea deciziilor pacientei. 

Aceasta poate apărea în timpul vizitelor ginecologice, unde femeile nu sunt întotdeauna informate despre opțiunile disponibile, cât și în timpul sarcinii sau al nașterii, când intervențiile medicale sunt efectuate fără explicații clare sau fără a ține cont de dorințele femeilor. Având la bază practica internațională, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a dezvoltat o definiție extinsă a acestui termen, aplicată în studiul „Fără voce. Fără lege.Fără dreptate.”, potrivit căreia „violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual manifestat de către personalul medical și auxiliar prin constrângere, umilire și/sau agresiune în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/ sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice”. 

De ce este important să vorbim despre acest subiect?

În Republica Moldova, violența obstetrică este încă un subiect insuficient discutat. Studiile CPD arată că:

  • Doar 60% dintre femei sunt informate despre acest termen.
  • 66% dintre ele consideră că aceste practici sunt frecvente.

Este clar că tăcerea nu este o soluție. Prin această campanie, femeilor li se oferă voce, se atrage atenția asupra drepturilor lor, ca, într-un final, să se schimbe sistemul medical.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge!” aduce în prim-plan un spot video emoționant, care dă glas poveștilor femeilor ce au trecut prin experiențe dureroase, dar și speranței pentru un viitor mai bun. Spotul video al campaniei surprinde atât umbrele unui sistem ce poate răni, cât și lumina pe care o aduc acei medici care aleg să practice cu suflet, nu doar cu știință. 

Ce ne dorim să obținem prin această campanie? 

Această campanie este despre NOI TOȚI: femeile care devin mame, comunitatea medicală și cei care pot contribui la construirea unui sistem bazat pe valori umane autentice. Vrem ca fiecare femeie să se simtă în siguranță, să fie respectată și auzită în timpul oricărui act medical. Vorbim despre conștientizare, despre curajul de a spune „nu e normal” atunci când granițele respectului sunt încălcate. 

Ne dorim să le oferim femeilor cunoașterea drepturilor lor, să le ajutăm să fie pregătite și să știe că merităm mai mult – o îngrijire bazată pe empatie și profesionalism.

Mai mult decât atât, tindem spre un dialog sincer și respectuos între paciente și personalul medical, unde comunicarea devine un pilon al încrederii, iar tratamentul uman rămâne esențial.

Aceasta este misiunea noastră: să punem capăt tăcerii, să construim încrederea și să transformăm experiențele medicale în momente demne de respect și umanitate. Deși acest tip de violență constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, punând în pericol integritatea fizică și dreptul la viață și sănătate al femeilor, Republica Moldova nu a abordat suficient această problemă. Astfel, în cadrul celor 16 zile de campanie, vor fi prezentate datele obținute, pentru prima dată în țară, cu privire la amploarea acestui fenomen.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și Agora.

Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Antonia, deghizată în bărbat în cel mai nou videoclip! Artista a lansat o producție futuristă
Articolul anterior
,,Fetele lui tata”. Valentin Uzun și-a arătat mezina! Ce dulce e surioara Ameliei
Articolul următor