Rezultatul autosesizării ASP la scrisoarea deschisă a tânărului care a picat examenul auto

Un tânăr care a picat, repetat, examenul de șoferie a inițiat o scrisoare deschisă către șeful Agenției Servicii Publice (ASP), pe care a intitulat-o ,,Renunțați la post și luați-vă abonament la troleibuz!”. Scrisoarea a devenit virală în mediul online, iar Agenția Servicii Publice s-a autosesizat și a oferit un răspuns.

separator

,,Domnule director”, scrie tânărul.

„Este pentru prima dată când vă adresez o scrisoare deschisă. Sper că veți fi receptiv, fapt de care stau la îndoială. Sunt un tânăr de 20 de ani, plin de speranțe, energie și nevoi”, se arată în scrisoare, potrivit moldova9.com.

„Ca majoritatea studenților de vârsta mea, am nevoie și eu de permis de conducere. M-am înscris la o școală auto, am frecventat cu regularitate toate lecțiile practice și teoretice, am susținut cu brio examenele interne și… hop! am ajuns la examenele externe de la Agenția Servicii Publice, secția “descalificării” conducătorilor de vehicule.

L-aș numi momentul cel mai crâncen și decisiv din viața fiecărui șofer din prezent. De ce din prezent? Căci anume oamenii precum voi, în anii ’90, cumpărau permisele de conducere cu prețuri mai ieftine decât tarifele la serviciile comunale de astăzi.

Cu 100 de dolari erai șofer cât ai zice pește. Mă doare faptul că bădăranii cu permise cumpărate cândva, ajung să devină directori, care stabilesc reguli și parametri de evaluare a capacităților persoanelor de a conduce, ba chiar și să-i pice la examen, pentru a obține cât mai mulți bani.

Pe 5 martie, am fost pentru prima dată la examenele externe. Pot spune ferm că proba teoretică a fost una corectă, în care examinatul este evaluat după cunoștințele sale. Motivul acestor nemulțumiri, pe care le aduc acum în fața Dumnevoastră, este proba practică.

Doresc să încep cu simplul fapt că examinatorii nu vin la timp la serviciu. Fiind prezent de dis-de-dimineață, am văzut că aceștia veneau (apropo cu mașinile pentru examen) pe la ora 10 dimineața, chiar dacă majoritatea elevilor erau programați de la ora 8 dimineața. Oamenii erau nevoiți să aștepte afară ore în șir, deși proba lor de examinare era programată cu mult mai înainte.

Acum vreau să vorbesc despre oamenii pe care îi angajați. Aroganța și atitudinea lor pur și simplu întrece toate limitele. Ei bagă frică și stres în fiecare examinat, mai ales în domnișoare. După părerea mea, acești oameni nu doresc să muncească. În timp ce toți elevii dornici de permis stăteau cu zecile lângă automobil, pentru a efectua proba, acești domni examinatori stăteau cu un dublu Americano într-o mână și cu o țigară în alta.

Când am urcat la volan, am fost atacat de un val mare de brutalitate și umor de prost gust din partea domnilor în cauză. Văzând ruta pe care urmează să o trecem, examinatorul a surâs fals și a spus că pur și simplu traseul este unul lung și obositor pentru el.

Culmea pentru mine a fost atunci când acesta a început să mă penalizeze la stânga și la dreapta pentru orice respirație. Am ajuns pe str. Lunca Bîcului, unde era puțin trafic. Fiind convins că uite aici chiar nu are pentru ce să mă penalizeze, domnul, fiind cu experiență de „penalizator”, mi-a aruncat 9 puncte pentru întrecerea limitelor de viteză.

Există doar o problemă minoră. Aveam vreo 30 km/h, în viteza a 3-a. După ce acesta mi-a spus că i „s-a părut” că aveam mai mult de 60 km/h, am părăsit nedumerit automobilul. Ideea este că în tot acest sistem există o anumită ierarhizare profesională. Fiecare primește anumite ordini și trebuie să exercite anumite acțiuni.

În fruntea acestei piramide a imoralității și a bădărănismului stați dvs., domnule Răilean. Sunteți „păpușarul’’ acestor pioni fără bun simț, pe care îi numiți „examinatori”. Voi sunteți vârful acestei organizații corupte, cunoscută și sub numele de Î. S. Registru. Voi generați și permiteți astfel de nereguli.

Domnule Răilean, ați menționat anul trecut într-un interviu pentru Curentul.md că, în curând, toate serviciile publice vor fi digitalizate la maximum. A trecut un an, iar eu nu mă pot înscrie elementar pentru următoarea probă, site-ul instituției fiind plin de erori și buguri.

Tot dvs. ați spus că luptați activ împotriva cumpărării permiselor, iar eu tot mai frecvent aud de la unele persoane că aceștia dau câte 500 de euro și mai mult, și vin cu permisul în mână acasă.

De ce unii oameni, care sunt competenți și au abilități bune de a conduce, sunt picați la examene? De ce niște derbedei ca voi cumpără permisul, iar la primul gard rămân fără mașină? De ce trebuie să merg cu frică pe stradă atât la volan, cât și în calitate de pieton? De ce promovați un mârlanism total în cadrul unor instituții publice, domnule Răilean? De ce nu alegeți cu prudență angajații? De ce corupția devine ceva esențial și normal?

Eu cred că șirul de întrebări poate continua mult, iar sfatul meu pentru dvs. este ca să renunțați la postul pe care îl dețineți și să vă luați abonament la troleibuz”.

Agenția Servicii Publice vine cu precizări referitor la scrisoarea deschisă publicată pe site-ul moldova9.com, devenită virală în mediul online.

,,În urma analizei înregistrărilor video a tentativelor de susţinere a probei practice din data de 5 martie 2019 şi 18 mai 2019, comisia de examinare instituită a constatat faptul că atitudinea examinatorilor faţă de candidatul Anatol Fornea a fost una calmă, corectă și respectuoasă, precum şi viceversa.

Examinatorul a efectuat prezentările de rigoare și a informat candidatul despre procesul şi ruta de examinare, cu momentul iniţierii etapei de probă. În timpul examenului s-au sesizat câteva încălcări de la regulile de circulație, iar la final, tânărului i-a fost comunicat rezultatul evaluării și motivele penalizărilor aplicate pe parcursul testării.

Nici la momentul evaluării, nici în termenul prevăzut pentru contestații, candidatul nu a avut obiecţii privitor la rezultatul obținut şi nu a înaintat vre-o petiţie în acest sens. După investigarea prestației sale, calificativul „Respins” corespunde grilei de evaluare conform punctelor acumulate. Pentru a oferi o imagine clară asupra cazului dat, ASP face publică filmarea din timpul desfășurării probei practice a examenului și îndeamnă viitorii șoferi să acorde o importanță sporită orelor de studiu și de exersare a abilităților de a conduce un autovehicul. De acest lucru depinde nu doar rezultatul obținut la examen ci și siguranța traficului rutier.

Amintim în acest context că Agenția întreprinde toate măsurile necesare în vederea perfecţionării sistemului de examinare şi documentare cu permis de conducere. Pentru a reduce influența factorului uman, proba teoretică este total computerizată, iar rutele de examinare la proba practică sunt selectate aleatoriu printr-un sistem automatizat. Majoritatea automobilelor utilizate au fost date în exploatare în 2017. În prezent suntem în proces de achiziționare a altor mașini noi pentru examene. Programarea prealabilă este disponibilă pe situl Instituției www.asp.gov.md, astfel încât orice candidat sa-și poată selecta singur ora și data convenabilă pentru desfășurarea probei de examen.

Între timp, pentru acomodarea elevilor la particularitățile tehnice de conducere ale autovehiculului de examinare, a fost introdusă conducerea de probă. Pedalele vehiculelor de examinare au fost înzestrate cu senzori şi martori pentru semnalizarea în cazul accesării acestora de către examinatori, iar sistemul de supraveghere video înregistrează fiecare accesare a examinatorului.

Totodată, a fost revăzută procedura de contestare a examenelor de obţinere a permisului de conducere. Actuala procedură prevede inclusiv şi schimbul calificativului din „Respins” în „Admis”, în cazul constatării faptului evaluării incorecte. Mai jos, ASP a publicat imginile video din timpul examinării!

ATENȚIE! Un bărbat din Bălți, dispărut fără urmă în seara de sf. Vasile, este căutat de apropiați

Poliția din Bălți solicită suportul cetățenilor pentru stabilirea locului aflării unui bărbat de 51 de ani care, a dispărut la data de 13 ianuarie. Acesta a plecat de la domiciliu din mun. Bălți și până în prezent nu a revenit, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

️Semnalmentele: înălțimea: 1,70 m, corpolență medie, păr negru cu fire cărunte, frezat scurt, ochi cafenii.

La momentul dispariției bărbatul purta blugi albaștri, pulover albastru-închis, geacă albastră cu roșu, căciulă albastru-deschis și bocanci negri din piele.

Dacă aveți informații despre această persoană sau ați observat-o, vă rugăm să contactați imediat Poliția la numerele de telefon: 112, 068976000 sau 069018357.

Donald Trump amenință Europa cu taxe vamale

Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”. Produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie a adăugat liderul de la Casa Albă, scrie digi24.ro.

„Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”. Deci, sunt buni pentru taxe vamale”, a transmis președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP preluată de News.ro.

El a mai spus că administrația sa discută despre „taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, deoarece trimit fentanil în Mexic și Canada”, care în final este consumat în Statele Unite. „Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a mai subliniat Trump.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a denunțat deja deficitul comercial al SUA față de UE, comparând blocul european cu o „mică China” care „profită” de pe urma primei puteri economice a lumii. Deficitul comercial al SUA în comerțul cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari în 2023, arată datele reprezentantului Casei Albe pentru Comerț (USTR) și este concentrat în principal pe patru țări, Germania, Franța, Irlanda și Italia.

Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-și reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.

Înainte de a fi reales, Donald Trump amenințase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepția cazului în care blocul își majorează achizițiile de petrol și gaze americane.

Accident grav la Florești. Doi bărbați au ajuns la spital

Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs în apropierea orașului Ghindești, Florești, scrie presa din nordul țării.

Un bărbat de 82 de ani nu a cedat trecerea și s-a ciocnit cu un automobil care se deplasa regulamentar, la volanul căruia se afla un bărbat de 25 ani.

Conducătorii auto fiind supuși testării alcoolscopice cu aparatul DRAGER, s-a stabilit că nu erau în stare de ebrietate.

Antonia, deghizată în bărbat în cel mai nou videoclip! Artista a lansat o producție futuristă
Articolul anterior
,,Fetele lui tata”. Valentin Uzun și-a arătat mezina! Ce dulce e surioara Ameliei
Articolul următor
Close menu