Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, intră în afaceri în România

Cel mai bogat om din Ucraina, miliardarul Rinat Akhmetov, intră în afacerea momentului din România alături de puternici oameni de afaceri din Cluj, iar planurile sunt de 150 milioane de euro.

Ukrainian billionaire Rinat Akhmetov buys French Riviera mansion for £170  million | Tatler

DTEK Renewables International, companie deţinută de Rinat Akhmetov, a devenit partenerul Finas Group, companie clujeană care operează şi pe piaţa de energie verde, intenţia celor două entităţi fiind de a dezvolta pe termen mediu proiecte regenerabile de 150 de miloane de euro, au anunţat cele două părţi, citate de Ziarul Financiar.

Potrivit informaţiilor furnizate la solicitarea ZF, din toate business-urile pe care le administrează, Finas Group a obţinut anul trecut venituri de peste 11 milioane de euro şi un profit operaţional de 3,7 milioane de euro. Compania este activă în zona de agricultură şi HoReCa prin Crama La Salina şi restaurantul-pensiune Sarea-n bucate, imobiliare şi energie.

În Crama La Salina, de exemplu, parteneri de afaceri sunt Simion Mureşan, acţionar şi în cadrul constructorului de infrastructură de telecomunicaţii Electrogrup, dar şi în alte businessuri, şi Claudiu Şugar, care ocupă funcţia de CEO al Finas Group.

De partea cealaltă, DTEK Renewables International administrează un portofoliu de energie verde de 950 MW în Ucraina, solar şi eolian, compania lansând în 2019 o emisiune de obligaţiuni de 325 de milioane de euro, cu termen de 5 ani. Emisiunea de obligaţiuni a fost intermediată de Raiffeisen Bank şi Renaissance Capital, bancă de investiţii rusească concentrată pe pieţele emergente şi de frontieră. DTEK Renewables face parte din holdingul SCM, deţinut de Akhmetov, care are business-uri în minerit, media, real estate, transporturi sau agricultură.

„Colaborarea între cele două companii a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, judeţul Iaşi, pe o suprafaţă de 25 de hectare. Investiţia în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare şi de licitaţii echipamente, urmând a fi finalizată în 2024. În iunie 2022, Finas Group şi DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba de un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, judeţul Mureş, ce se întinde pe 90 de hectare şi care va fi finalizat anul viitor. În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât şi cel solar aveau autorizaţie tehnică de racordare (ATR)”, au anunţat săptămâna aceasta DTEK Renewables şi Finas Group.

„Suntem încântaţi să colaborăm cu Finas Group în dezvoltarea proiectelor Ruginoasa şi Glodeni. Acestea sunt primele investiţii ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei de a deveni un producător major de energie regenerabilă din ţară”, a spus şi John Stuart, CEO al DTEK Renewables International.

La rândul său, Claudiu Şugar a spus că „acest tip de proiecte reprezintă un magnet pentru dezvoltarea zonelor respective”.

„Ele devin poluri pentru investiţiile industriale viitoare, atrăgând companii care au în vedere consum de energie verde exclusiv pentru produsele lor. În plus se creează zeci de locuri noi de muncă, iar bugetul comunităţilor locale creşte date fiind taxele plătite de companii atât în faza de autorizări, cât şi după punerea în funcţiune a parcurilor”, a mai spus Claudiu Şugar.

DTEK Renewables face parte din holdingul SCM, deţinut de Rinat Akhmetov, care are business-uri în minerit, media, real estate, transporturi sau agricultură.

sursa

Situație critică în Ucraina! Ministerul Sănătăţii a dispus suspendarea operaţiilor care nu sunt esenţiale, până când situaţia din ţară se va stabiliza

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a transmis marţi că le-a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operaţiilor care nu sunt esenţiale, până când situaţia din ţară se va stabiliza.

Ucraina: Ministerul Sănătăţii cere spitalelor să suspende operaţiile neesenţiale

Cele opt valuri de atacuri aeriene ruseşti asupra infrastructurii critice în ultimele săptămâni au afectat grav reţeaua de electricitate a Ucrainei şi au dus la întreruperi de urgenţă sau plănuite ale furnizării de curent electric de-a lungul ţării, transmite dcnews.ro.

Într-un comunicat transmis marţi, ministerul a precizat că spitalele pot continua să ofere servicii de urgenţă, dar operaţiile programate ar trebui suspendate temporar pentru a diminua presiunea asupra sistemului medical în contextul unor potenţiale noi întreruperi de curent electric.

„Ele ar trebui făcute atunci când situaţia furnizării de electricitate se va stabiliza”, se arată în mesaj. Ministerul a adăugat că numai medicii pot stabili nivelul de urgenţă al unei operaţii.

Operatorul de electricitate ucrainean Ukrenergo a precizat marţi că muncitorii vor avea nevoie de câteva zile în plus pentru a restabili producţia de electricitate la nivelurile de dinainte de cel mai recent val de atacuri ruseşti, care a avut loc luni. Oficialii din Sănătate au spus în noiembrie că toate spitalele ucrainene sunt echipate cu generatoare.

Rachete, în loc de artificii. Orașele rusești anulează festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre război și armamente

Mai multe orașe rusești au renunțat la festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina, potrivit unor rapoarte citate de Insider.

Rachete, în loc de artificii: Orașele rusești anulează festivitățile de Anul Nou

Oficialii din Sankt Petersburg, Iaroslavl, Kaluga, Nijni Novgorod, regiunea siberiană Tomsk și Iacuția au anulat festivitățile, potrivit The Telegraph, transmite digi24.ro.

Mulți ruși se plâng că soldații sunt trimiși pe front fără echipamentul necesar, forțându-i pe oficiali să evite organizarea de evenimente opulente în țară. 

Primarul orașului Kaluga din vestul Rusiei, Dmitri a transmis pe rețelele sociale că a anulat toate concertele, focurile de artificii și decorațiunile de Anul Nou. 

„Vom direcționa toate aceste fonduri disponibilizate în sprijinul locuitorilor mobilizați din Kaluga”, a spus acesta. „Bărbații noștri trebuie să fie echipați adecvat”, mai bine decât ceea ce li s-a pus la dispoziție.

Guvernatorul regiunii Tomsk, Vladimir Mazur, a spus că nu ar trebui să fie organizate petreceri „corporatiste” de Anul Nou pentru oficiali, dar copiii „nu pot fi lăsați fără vacanțe și cadouri”, potrivit The Evening Standard. Publicitate

În Rusia, cadourile se împart de obicei pe 1 ianuarie, la câteva zile înainte de data la care rușii sărbătoresc Crăciunul (7 ianuarie).

Soldații ruși mor pe front, familiile lor îngheață în case 

Revelionul la Moscova va fi mai puțin spectaculos anul acesta, fără foc de artificii și concerte, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care însă a precizat că se vor organiza în continuare evenimente și festivități, urmând ca o parte din câștiguri să fie donate armatei. 

Oficialii de la Moscova au fost criticați în septembrie pentru că au organizat un spectacol de artificii cu ocazia zilei orașului. Războiul declanșat de Putin în Ucraina a devenit tot mai nepopular printre ruși. 

Unii activiști din țară l-au acuzat săptămâna trecută pe liderul de la Kremlin că a cheltuit miliarde pe armata rusă în timp ce mulți dintre ei îngheață în case. 

„Îi iau pe bărbații tineri – singurii care pot susține familia – de acasă și îi aduc înapoi în sicrie”, a spus Valentina Melnikova, o activistă de la Comitetul Mamelor Soldaților, pentru The Beast. „Băieții îngheață pe front, se îmbolnăvesc, mor, în timp ce familiile lor trăiesc în sărăcie”.

Un moldovean a încercat să intre în țară cu un lot uriaș de caviar

Vameșii de la Palanca, în conlucrare cu inspectorul din cadrul Centrului Chinologic, au depistat un lot impunător de caviar.

Un bărbat a vrut să intre în Moldova cu un lot impunător de caviarFoto: customs.gov.md

Supus verificărilor a fost un mijloc de transport care se deplasa din Ucraina spre Republica Moldova.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 61 de ani. Marfa a fost ascunsă printre lucrurile personale.

Astfel, cantitatea de caviar nedeclarată a fost ridicată, iar investigațiile continuă.

știri.md

Krasnoselski vrea bani pentru importul energiei electrice din România
Articolul anterior
Celebrul artist anonim Banksy pare să confirme că este în Ucraina. O lucrare a acestuia apare pe o clădire avariată
Articolul următor